Life&style

Od 6000 do 10 milijuna kuna po porciji, ovo je 10 najskupljih sladoleda na svijetu

  • Većinu nas veseli obični čokoladni sladoled ili banana split sa šlagom za desert
  • Ali, ako  voliš nešto egzotičnije, s rijetkim mješavinama kakaa te preljevom od desertnih vina i listićima zlata, postoje brojni skupi sladoledi koji odgovaraju tvom ukusu
  • Otkrit ćemo ti koji su najskuplji sladoledi na svijetu

Istražili smo te pronašli neke od najskupljih sladoleda na svijetu, od Las Vegasa i New Orleansa do Dubaija i šire, kako bismo sastavili ovaj konačan popis sladoleda za sve koji su za omiljenu slasticu spremi posegnuti duboko u džepa. Pogledaj koji sastojci se nalaze u najskupljim sladoledima na svijetu te koliko možeš očekivati da ćeš platiti za porciju.

10 najskupljih sladoleda, od najjeftinijeg prema najskupljem

10. Black Diamond: 5850 kuna

Sladoled Black Diamond (Crni dijamant) je kreacija Scoopi Caféa iz Dubaija i prodaje se za impresivnih 817 dolara po porciji. Sastojci za Black Diamond uključuju sladoled od vanilije iz Madagaskara, preliven je rijetkim sastojcima uključujući visokokvalitetne komade talijanskog tartufa, iranski šafran i jestivo 23-karatno zlato - ovo je ipak Dubai, gdje je ljubav prema zlatu sveprisutna, pa je za očekivati da će desert sa sladoledom Black Diamond biti preliven s malo sjaja.

Jelo se poslužuje u Versace zdjelici uz Versace žlicu, a svaki ima prikladne ukrase koje kupac također može ponijeti kući.
Vlasniku kafića Scoopi, Zubinu Doshiju, za izradu deserta Black Diamond trebalo je pet tjedana, a u intervjuu je opravdao visoku cijenu, rekavši „očekujemo da će potrošači koji sve više troše u Dubaiju spremno platiti cijenu za vrhunski proizvod.“

Sladoled od tartufa Black Diamond bio je najskuplji sladoled koji se mogao kupiti kada je u početku lansiran, tako da njegova pozicija na broju 10 na ovom popisu samo pokazuje koliko je lako pasti s prvog mjesta. I dok cijena Versace zdjele nije otkrivena, možemo pretpostaviti da cijenu ovog skupog deserta povećava posuđe.

 | Autor:

9. Golden Opulence Sundae: 7160 kuna

Prvi od najskupljih sladoleda koji je probio granicu od 1000 dolara je Golden Opulence Sundae, koji je razvio njujorški restoran Serendipity 3. Dostupan samo po posebnoj narudžbi (nije iznenađujuće, s obzirom na cijenu), desert također sadrži Madagaskar vaniliju, ovaj put prožetu sladoledom od zrna vanilije. Čokoladni sirup je od otopljene Amedel Porcelane (najskuplje, talijanske, čokolade na svijetu), s dodatkom komadića Chuao čokolade uzetih iz zrna kakaa ubranih na obali Venezuele.

Ako to već nije dovoljno, ukusni sladoled preliven je kandiranim voćem, zlatnim bademima, višnjama od marcipana i još više komadića čokoladnih tartufa, za dobru mjeru. S jestivim zlatnim listićima kao završnicom, Golden Opulence Sundae poslužuje se u Baccarat Harcourt kristalnom peharu, koji kupac može zadržati.

Golden Opulence Sundae još je jedan rekorder, koji je nekoć bio u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najskuplji desert na svijetu.

 | Autor:

8. Mauboussin Mega Sundae: 7160 kuna

Još jedan skupi sladoled za bogate ljude koji vole slatko je Mauboussin Mega Sundae njujorškog kuhara Sebastiena Chamareta, koji se smatra jednim od najboljih američkih kuhara. Također košta 1.000 dolara, a Mauboussin Mega Sundae savršen je za one koji više vole svoju skupu hranu posluženu s dozom alkoholnog pića.

Chamaret miješa domaći sladoled od vanilije s makronima i čokoladnim tartufima, a zatim ga prelijeva posebnim sorbetom od Dom Perignon Rosea i završava sveprisutnim preljevom od listića zlata. Tu je i čokoladni umak od votke, dovršen pozlaćenim brownijima i svježim šlagom, što Mauboussin Mega Sundae čini jednim od najkaloričnijih sladoleda na svijetu.

Možda vas zanima Slastičarnica orijent ima nove okuse sladoleda, a među njima je kombinacija cikle, čokolade i kardamoma Rubrika Life&style Life&style

Ne postoji otmjena ukrašena posuda koju kupci mogu zadržati nakon skupog sladoleda; ovaj desert poslužuje se u prevelikoj čaši za martini (što je prikladno, s obzirom na čokoladni umak od votke). Međutim, prsten od crnog čelika i bijelog zlata od Mauboussinovih draguljara nudi se kao uspomena.

 | Autor:

7. Victoria Sundae: 7160 kuna

Seli se iz New Yorka u Chicago na Victoria Sundae, posljednji skupi sladoled koji košta „tek“ 1000 dolara. Dostupan u Langham Pavilion Restaurant Lounge and Tea Room, ovaj sladoled je dobio ime po engleskoj kraljici, koja je vladala kada je restoran otvoren 1865. godine. 

Evo što te očekuje: baza od vrhunskog sladoleda od vanilije i čokoladnog sladoleda, karamelizirani zlatni kikiriki, prah od 24-karatnog zlata, krokant od tamne čokolade i vrući fudge, sve preliveno slanom karamelom, Hennessy VSOP konjak, butterscotch i šlag. (Wow!) U ovom desertu nije samo običan sladoled od vanilije; madagaskarska burbon vanilija, meksička vanilija i voćna tahićanska vanilija spojene su kako bi se dobio uistinu ukusan sladoled.

Poslužen u Wedgewood Crystal Bowl (koju kupci smiju ponijeti sa sobom), ovaj skupi sladoled dolazi i s bocom Dom Perignona iz 2003. godine. 

 | Autor:

6. Bear Extraordinaire: 10.740 kuna

Kada je Bear Extraordinaire kreiran za ekskluzivnu klijentelu New Yorka za 1.500 dolara, oborio je nove rekorde, postavši najskuplji sladoled u to vrijeme. Ovo raskošno sladoledno jelo kreirala je poznata slastičarka Rosario Wakabayashi, koja je također dobila pohvale za svoje prepoznatljive recepte za kolače i druge deserte.

Bear Extraordinaire debitirao je u hotelu Baccarat na Manhattanu i dopušta gostima da razbiju svoje sladoledno jaje kako bi iznutra oslobodili obilne slojeve skupih sladoleda. Uvezena zrna vanilije iz Madagaskara koriste se za temeljni sladoled od vanilije, koji je prekriven ljuskom od bijele čokolade i obojen kakao maslacem. Jaje leži na podlozi od crnog tartufa pomiješanog s crnom čokoladom Manjari i kakaovim zrncima Valrhona Gold.

Umak od šampanjca od hibiskusa i beze od citrusa popraćeni su leptirićima iz fondanta i šećernim nitima anđeoske kose, s jestivim zlatnim i srebrnim listićima koji dodaju završni štih dekadencije.

Bear Extraordinaire poslužuje se u figurici od kristalne zdjele Baccarat Zoo Bear u vrijednosti od 1200 dolara (8600 kn), koja je pojedinačno numerirana i potpisana od strane dizajnera. Ako se želiš zadržati samo na sladoledu, možeš naručiti desert u običnoj zdjeli za 300 dolara (2150 kn).

 | Autor:

5. Three Twins Ice Cream Sundae: 23.880 kuna

Kalifornijska tvrtka Three Twins Ice Cream osnovana je 2005. i proslavila se prodajom organskog sladoleda te je 2008. predstavila svoj „Najskuplji na svijetu“ Three Twins sladoled. Po cijeni od 3.333 dolara, ovaj sladoledni desert napravljen je od banane prekrivene sirupima napravljenim od rijetkih desertnih vina, uključujući Chateau D'Yquem, vintage port iz 1960-ih i njemački Trockenbeerenauselese.

Three Twins Ice Cream ne staje tu: ovaj sladoledni desert poslužuju sa zlatnom žlicom iz 1850-ih. Još bolje, Three Twins Ice Cream kombinira luksuzni desert s jedinstvenim pristupom očuvanju okoliša, donirajući trećinu kupovne cijene lokalnom fondu za zemljište. Pa, ako se osjećaš krivom zbog uživanja u skupom sladoledu, možeš mirno spavati znajući da je otprilike 1000 dolara otišlo za dobar cilj.

Kao dodatni bonus za ljubitelje glazbe, Three Twins će također uključiti izvedbu violončela za goste koji unaprijed rezerviraju glazbenike.

 | Autor:

4. Frrrozen Haute Chocolate: 179.122 kuna

Frrrozen Haute Chocolate sladoled također je proglašen najskupljim sladoledom na svijetu kada je prvi put lansiran 2007. godine, prodavši se za ogromnih 25.000 dolara te je ušao u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. To je još jedna skupa desertna kreacija iz njujorškog restorana Serendipity 3 i znatan korak više u cijeni od Opulence Sundae (koji je došao preliven zlatnim listićima i čokoladnim tartufima).

Dakle, koje sladolede i druge desertne užitke možeš očekivati kada ti se posluži sladoled Frrrozen Haute Chocolate? U finoj mješavini sladoleda koristi se čak 28 kakaa, što uključuje 14 najskupljih kakaa na svijetu i čini jedinstvenu zamrznutu čokoladu. Mlijeko, kockice leda, šlag i strugotine sladoleda od tartufa (od najskupljeg tartufa na svijetu, La Madeline au Tartuffle) kombiniraju se kako bi se kreiralo bogatstvo okusa.

Zamrznuta čokolada ukrašena je s 5 g jestivog 23-karatnog zlata i poslužena je u staklenom peharu koji je također obložen jestivim zlatom, u slučaju da ukrasi nisu bili dovoljni. Pehar ima zlatnu narukvicu (18-karatna) s 1 karatom bijelih dijamanata ubačenih za dobru mjeru.

Novi Häagen-Dazs sladoledi i napitci Možda vas zanima Novi sladoledni okusi u Häagen-Dazsu: Trešnja i lubenica predvode osvježavajuću ljetnu ponudu Rubrika Life&style Life&style

Konačno, proizvođači su izbjegli opciju srebrne žlice i odlučili su se za više zlata, poslužujući jelo sa zlatnom žlicom ukrašenom bijelim i dijamantima u boji čokolade (kupcima je dopušteno to ponijeti kući). Ovaj skupi desert, prepun rijetkih sastojaka iz Afrike i Južne Amerike, napravljen je u partnerstvu s Euphorijom, luksuznom draguljarnicom iz New Yorka.

 | Autor:

3. Apsurd Sundae: 429.900 kuna

Ponovno se vraćamo na Three Twins Ice Cream za Absurdity Sundae, koji dolazi s više od jedne kuglice sladoleda, a poslužuje se uz avionsku kartu. Cijena je sitnica od 60.000 dolara.

Za Absurdity Sundae, Three Twins nastavljaju svoj pristup kombiniranja najskupljih sladolednih deserata na svijetu s dobrim djelima, dajući zaradu afričkoj dobrotvornoj organizaciji koja radi na očuvanju okoliša.

Absurdity Sundae potpuno je isti kao i Three Twins Ice Cream Sundae, koji možeš naručiti za 3333 dolara, a dodatni trošak pokriva let prve klase za Tanzaniju i uključuje obilazak planine Kilimanjaro s vodičem, s ledom s vrha koji se koristi za izradu sladoleda. Kao dio troškova dobivaš i smještaj s pet zvjezdica, tako da se možeš odmoriti u luksuzu nakon što pojedeš Absurdity Sundae (čak i ako ne uspiješ zadržati zlatnu žlicu s kojom si jela).  | Autor:

2. MrBeast's Ice Cream Sundae: 716.490 kuna

YouTuber Jimmy Donaldson, također poznat kao MrBeast, poznat je po svojim ludim poklonima, a premda ovaj sladoled od 100.000 dolara nije njegov najskuplji u cjelini, zasigurno je legendarni u smislu najskupljih sladoleda na svijetu. Prije nego što se prepustio velikom sladoledu, MrBeast je već istražio kulinarski svijet sireva od 500 dolara i odrezaka od 50.000 dolara, tako da je bilo neizbježno da će na kraju doći do deserta.

Njegov sladoled sadrži desetke sladolednih kuglica od 100 dolara i čokoladu iz Južne Amerike preuzetu iz čokoladica od 500 dolara. Jagode su uvezene iz Japana, dok su za preljeve korišteni skupi umaci, uključujući umak od divlje bobice od 50 dolara po žlici i karamel umak od 3000 dolara. Konačno, preko vrha su izliveni sok od grejpa od 20.000 dolara (koji je bio star 99 godina) i 50 godina stari sok od jabuke koji košta 45.000 dolara.

MrBeast je čak i sam odbio jesti sladoled, dajući svoje mjesto za stolom drugom obožavatelju. Čak je kuharu koji je stvorio sladoled od sladoleda dao napojnicu od 20.000 dolara, što i nije tako loše za jedan radni dan.

 | Autor:

1. Strawberries Arnaud: 10.015.978 kuna

Putovanje u potrazi za najskupljim sladoledom završava u New Orleansu, a naziv mu je Strawberries Arnaud. Možda najviše iznenađuje to što je ovo skromno jelo u usporedbi s nekim od ekstravagantnih ponuda koje smo ranije vidjeli, kombinirajući svježe jagode, sladoled od vanilije, šlag i mentu sa skupim Oporto umakom.

Ako se pitaš kako Strawberries Arnaud opravdava svoju cijenu od 1,4 milijuna dolara, dolazi s 4,7-karatnim ružičastim dijamantnim prstenom koji je nekoć bio u vlasništvu Sir Ernesta Cassela, što ga čini idealnim za zaručnički dar.

Ako ožedniš dok jedeš sladoled, poslužuje se s kristalnim likerom Charles X u vrijednosti od 24.850 dolara.

 | Autor:

Photo: None
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    br 6 najbolji