Life&style

Obiteljsko nasilje u vrijeme pandemije: život ide dalje. Ma kakav bio

  • Gotovo sve staje u vrijeme pandemije, ali ne i obiteljsko nasilje

  • Prema pokazateljima iz nekih zemalja čak se i povećava u vrijeme kad smo svi pod pritiskom, ne izlazimo gotovo iz kuće, 24 sata dnevno sa svojim ukućanima 

U danima kad moramo biti zatvoreni u svoja četiri zida, samo sa svojim ukućanima, nekima će to vrijeme pasti još teže nego ostalima. Ovako, usmjereni jedni na druge, bez posla, bez izlaska, bez druženja i sa kim izvan obitelji, porječkat će se vjerojatno i sasvim skladni parovi. Kako je onima kojima su odnosi teški, poremećeni? A kako je ženama koje i inače trpe obiteljsko nasilje, ne želimo ni razmišljati. Zlostavljanje ne prestaje u doba pandemije, a prema pokazateljima iz nekih drugih zemalja i povećava se opasnost od sukoba i nasilja unutar obitelji".

Telefoni za pomoć žrtvama i dalje rade, jednako kao i prihvatilišta. Kako su nam rekli u udruzi Ženska pomoć sada koja ima SOS liniju, savjetovalište za žrtve nasilja te prihvatni centar na tajnoj adresi, sve njihove službe i dalje rade, bez obzira na pandemiju. Broj poziva se nije povećao, dobivaju ih tri, četiri dnevno, a mišljenja su da je to zbog usmjerenja ljudi sada na druge probleme.

Možda vas zanima Evo zašto je sada dobro vrijeme za planiranje novog putovanja Rubrika Life&style Life&style

Da podsjetimo na ovaj, uvijek gorući u Hrvatskoj, donosimo nekoliko istina o obiteljskom nasilju kojih katkad nisu svjesne ni same žene koje su žrtve u otprilike 90 posto slučajeva.

1. Obiteljsko nasilje mnogo je češće nego što mislimo

Prema podacima MUP-a, od 2012. do 2017. u Hrvatskoj su 90 žena ubili njihovi trenutačni ili bivši supruzi, partneri ili bliske osobe, što u konačnici čini 25-30 posto svih ubojstava. Kazneno djelo nasilje u obitelji 2018. ukupno je počinjeno 623 puta te je u usporedbi s 2015. i 2017. u porastu. U više od 90% slučajeva zlostavljači su muškarci, a manje od 10% prijavljenih bude osuđeno na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Što je još gore, na jedno prijavljeno nasilje dolazi deset neprijavljenih slučajeva.

2. Nije uvijek riječ o fizičkom nasilju

Obiteljsko nasilje proteže se mnogo šire od samog fizičkog nasilja. Nasilje nije samo šamar ili udarac. Riječ je o tome koliko netko ima moći i kontrole nad drugom osobom. Nasilje tako može biti psihičko, emocionalno, seksualno, ekonomsko i može uključivati izolaciju žrtve, prijetnje, prisilu.

3. Naša kultura čini žene ranjivijima

Žene nisu žrtve (samo) zato što su muškarci uglavnom veći i jači od njih, puno je više razloga u kulturalnim normama i patrijarhatu. OK je na primjer da se muškarac ponaša agresivnije ili da žene odmalena uče da su ovdje kako bi udovoljavale muškarcu i njegovim potrebama. To je važan razlog zašto su muškarci zlostavljači, a žene žrtve.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Ne moraš s njim živjeti da bi te zlostavljao

Ne morate biti u braku, čak ni živjeti zajedno da zlostavljanje postoji. Obiteljsko nasilje tako je vrlo često u mladalačkim vezama, u dobi od 17 do 24 godine. Zašto su mlade djevojke posebno ranjive? Nedostaje im partnerskih iskustava, zrelosti, a nisu se sklone ni otvoriti se nekom odraslom o lošoj vezi u kojoj su se našle.

5. Otići nije lako

Ideja da se samo možeš dići i otići iz nasilne veze je teška zabluda. Dapače, trenutak kad žrtva obiteljskog nasilja odluči otići je za nju možda i najopasniji trenutak. Svi koji govore "Zašto ga jednostavno onda ne ostaviš?" trebaju toga biti svjesni.

6. Ne, nisi ti kriva

Zlostavljanje nije uvijek transparentno, nitko ne nosi natpis "ja sam zlostavljač" i ni jedna žena ne ulazi u vezu zato što želi biti povrijeđena. U nju uđemo jer je on šarmantan i uvjeri nas da mu je do nas stalo i da nas voli.

7. Roditelji imaju važnu ulogu

Ako su tvoj sin ili kći u dobi kad već mogu imati dečka ili djevojku, najbolje je kod kuće održavati ozračje otvorene komunikacije o tome. I kao roditelji biti dobar uzor ponašanja u vezi. Naravno da to uključuje i svađe - ali i zdravu komunikaciju kad do nje dođe. Što znači argumentiranu raspravu i međusobno poštivanje. Djeca uče iz onoga što vide; mogu naučiti što je veza puna ljubavi, razumijevanja i uvažavanja, a mogu naučiti i da je nasilno ponašanje i zlostavljanje normalno.

Možda vas zanima Stalne svađe s mužem u izolaciji? Postoji način da se lakše podnosite Rubrika Love&Sex Love&Sex

8. Lako je previdjeti prve znakove za uzbunu

Iako ništa od toga nije tvoja greška i ne bi trebala preuzimati ni najmanji dio krivnje, znakova upozorenja sigurno je bilo, posebno ako si se već na početku veze pitala "je li u redu da on...". Teško je prepoznati zlostavljača jer se uvijek prikazuje u najboljem svjetlu, no ako netko želi znati gdje si u baš svakom trenutku, smatra da se ne bi trebala družiti s prijateljicama, provjerava te... trebala bi razmisliti o nelagodi koju to u tebi izaziva. Razgovaraj s prijateljicom, nekim iz obitelji, prodiskutiraj je li nešto u redu ili si on već sad uzima prevelika prava na tvoju štetu. Jer s vremenom će samo biti gore.

9. Normalno je vjerovati u ono što zlostavljač govori

Kad ti netko konstantno govori kako ne valjaš, kako si nevažna, kako te nitko ne bi htio, kako ne možeš otići, ne možeš sama opstati... da, to će ostaviti traga na tebi.  S vemenom ćeš izgubiti pojam tko si i što si ili što si željala biti. Sjeti se svog života prije ove veze, svojih snova. To si ti.

10. Možeš pomoći onima koje voliš

Ako znaš da ti prijateljica ili rođakinja trpi obiteljsko nasilje, pokušaj osmisliti najbolji mogući plan kako joj pomoći da izađe iz te situacije. Kad imaš približno ideju gdje bi mogla živjeti, gdje se sakriti, od kojih novaca živjeti, gdje raditi, tko joj sve osim tebe može pomoći (saznaj i brojeve udruga i institucija koje se bave žrtvama obiteljskog nasilja, raspitaj se o svemu kod njih). Tada joj, ako i nije tražila tvoju pomoć možeš pristupiti riječima, otprilike: "To što ti se događa je loše, nitko to ne zaslužuje. Ako si spremna poduzeti nešto u vezi s tim, ja ću ti pomoći. Ovo su mogućnosti, sve sam istražila. Molim te, razmisli. Nisi sama, ja ću biti uz tebe." Ako nema snage i hrabrosti nešto poduzeti, sjeme je ipak posijano. Znat će da može računati na tebe kad bude spremna.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0