Life&style

O ovih 5 intimnih tabua žene nerado pričaju... zato mi sad hoćemo

  • Premda živimo u 21. stoljeću, o nekim temama, osobito kad je riječ o intimi, rijetko se raspravlja 
  • Ali, mi nećemo šutjeti, dapače! 
  • Odlučile smo pisati o 5 tabua vezanih za naše intimno područje

Je li ti poznata situacija kad misliš da nešto nije u redu s tobom? A zapravo se kasnije ispostavi da je tvoj „problem“ nešto potpuno normalno. A nisi to znala zato jer gotovo nitko o tome ne govori. A bilo bi krajnje vrijeme… 

1. Neka curi! 

Bijeli iscjedak? To je sasvim normalno i nema razloga za brigu. Zapravo, ta je bijela stvar čak jako važna i naš je mali higijeničar tamo dolje. Višak sluzi i odumrle stanice čiste se putem iscjetka, a ujedno nas štiti i od uljeza. Sve održava vlažnim i čistim. Pri tome je ključna konzistencija, a može se i napraviti kontrolni pregled. Ako je iscjedak gust, srednje gust pa i vodenast, sve je kao i obično. Ako je žućkast ili zelenkast te ima neugodan miris, to je znak da je moguće da postoji neka infekcija te da treba posjetiti liječnika. 

2. Nema panike! 

Jesi li primijetila da tvoje tamne gaćice vremenom promijene boju – uglavnom dobiju narančastu boju. Kao da je na određeno mjesto netko nakapao malo izbjeljivača. Zvuči ludo, ali vulva je doista u stanju izbijeliti tkaninu. Njena pH-vrijednost prirodno je u kiselom području, jer to smanjuje opasnost od zaraze prenosivim spolnim bolestima. Zapravo se ništa posebno ne može napraviti protiv obojenja, osim da nosiš zaštitu za gaćice. 

3. Pozdrav, prištići! 

Prištići na intimnom području? I to je sasvim normalno. Svejedno radi li se o bikini zoni ili stražnjici. Naravno, živciraju nas i nisu baš lijepi, ali ni u kom slučaju nisu smak svijeta. Činjenica je sljedeće: prištići se ne pojavljuju isključivo na licu, nego gotovo po cijelom tijelu, uključujući i naše intimno područje. Osim na našim rukama i nogama, posvuda imamo lojne žlijezde koje se mogu začepiti zbog prekomjerne proizvodnje loja ili znoja. I tada nastanu prištići. Događa se i najboljima od nas. Nemoj ih istiskivati jer mogu ostati ožiljci.

Možda vas zanima Zašto neobično mirišem nakon seksa i mijenja li mi vagina oblik... Odgovori na pitanja koja se možda ustručavaš pitati ginekologa Rubrika Life&style Life&style

4. Vulva-show 

Ne postoje dvije jednake vulve. I to je sasvim OK. Unutarnje i vanjske stidne usne drugačije su, različite su širine ili duljine. Asimetrija je također normalna. Također je totalno normalno da unutarnje stidne usne vire između vanjskih. Boje mogu biti od svjetloružičaste do tamnoružičaste pa gotovo do crne. Živjela priroda i raznolikost! 

5. Prva sijeda dlačica?

Hm, sijeda dlačica? Da, među našim nogama je isto kao i na glavi. Također mogu izrasti sijede stidne dlake, ali ne moraju. Ako se to dogodi, nema razloga za paniku, jer to je sasvim normalno. Ali dobro je da smo to spomenule. 

Možda vas zanima Ginekolozi objašnjavanju što bi tvoje gaćice na kraju dana mogle govoriti o tvome zdravlju Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0