Life&style

Novi 'Avatar' stiže u kina do kraja godine - evo što sve znamo o nastavku kojeg iščekujemo godinama

  • Nakon 13 godina, u prosincu ove godine napokon ćemo gledati nastavak drugog komercijalno najuspješnijeg filma svih vremena - Avatar
  • 'Avatar: Put vode' izlazi 16. prosinca, a trailer je već izazvao ogroman interes gledatelja
  • Otkrivamo što nas očekuje u nastavku i može li 'Avatar 2' ponoviti uspjeh prethodnog filma

Godine 2009. James Cameron odveo nas je u 22. stoljeće i upoznao s plavim bićima Na'vi na planeti Pandora. Radi se o filmu 'Avatar' ili ako ćemo govoriti u brojkama - drugom filmu s najvećom zaradom svih vremena nakon 'Prohujalo s vihorom' (smatrao bi se i najvećim da inflacija nije uzeta u obzir). Ovo remek djelo poznatog redatelja blockbustera nadmašilo je i uspjeh 'Titanica', pomeo konkurenciju u kinima i bio nominiran za sedam Oscara. U prosincu ove godine, točno 13 godina kasnije, ponovno ćemo otputovati na Pandoru. Što nas očekuje u nastavku i može li 'Avatar 2' ponoviti (ili barem se približiti) uspjehu prethodnog filma?

Možda vas zanima 16 filmskih soundtrackova koji su postali slavniji nego filmovi za koje su rađeni - poslušaj ih Rubrika Life&style Life&style

'Avatar: Put vode' - sve što treba znati prije izlaska drugog djela

U svibnju ove godine dobili smo prvi uvid u film 'Avatar 2' ili punog naziva 'Avatar: Put vode (The Way of Water)' izlaskom trailera koji, iako nije puno otkrio, bio je pregledan 150 milijuna puta u 24 sata. "Smješten više od desetljeća nakon događaja iz prvog filma, Avatar: The Way of Water počinje pričati priču o obitelji Sully, nevoljama koje ih prate, naporima koje poduzimaju kako bi zaštitili jedni druge, bitkama koje vode da bi ostali živi, i tragedije koje prolaze", stoji u službenom opisu produkcijske kuće 20th Century Studios. 

 

Kada točno izlazi 'Avatar 2'?

Preko jednog desetljeća iščekivani 'Avatar 2' konačno će stići u kina 16. prosinca 2022. To će biti točno 13 godina nakon prvog dijela i osam godina nakon što je nastavak trebao prvotno biti objavljen još 2014.

Zašto smo toliko dugo čekali na nastavak?

A zašto smo uopće toliko dugo čekali na nastavak možda nije toliko iznenađujuće ako uzmemo u obzir da se prvi dio radio čak 15 godina. No, dobra vijest je da osim 'Puta vode' možemo očekivati još 3 nastavka koja bi trebala izlaziti svake dvije godine prije Božića. Cameron je još 2006. izjavio da ima u planu nekoliko nastavka 'Avatara' ako prvi bude uspješan. Iako se 'Put vode' trebao pojaviti još 2014., potreba za razvojem nove tehnologije za snimanje scena pod vodom je pothvat koji nikada prije nije postignut i koji je doveo do značajnih odgoda kako bi se ekipi omogućilo više vremena za rad na pisanju, predprodukcija i vizualnim efektima. No - tko čeka taj dočeka i zato očekujemo puno!

Ovo je glumačka postava za nastavak

Glumačka postava za 'Avatar: Put vode' uključuje neke stare glumce koji će se vratiti u svojim ulogama, kao i neka nova lica. Sam Worthington se vraća kao Jake Sully, bivši ljudski vojnik koji je, zaljubivši se u drugozemaljsko biće Neytiri, trajno postao član Na'avija. Pridružuje mu se i Zoe Saldaña koja se vratila kao Neytiri. 

Jake i Neytiri ovoga će puta imati i djecu. Jamie Flatters njihov je prvorođeni sin Neteyam, Britain Dalton njihov je drugi sin Lo'ak, a Trinity Bliss je Tuktirey, njihovo najmlađe dijete. Jack Champion je Javier "Spider" Socorro, čovjek rođen na Pandori kojeg su usvojili Jake i Neytiri.

Zasigurno najzanimljiviji povratak je onaj glumice Sigourney Weaver koja je u 'Avataru' glumila dr. Grace Augustine i čiji je lik umro. Ne, njen lik se ne vraća iz mrtvih ili kroz nečije sjećanje, već Sigourney u drugom nastavku glumi, ni manje ni više nego, tinejdžericu Na'vi, također usvojenu kćerku Jakea i Neytiri. Ovo je veliki izazov za 72-godišnju Oscarovku koja kaže da se pripremajući za ulogu družila s tinejdžericama. 'Bilo je tu mnogo kolutanja očima', kazala je Weaver, dok Cameron nije štedio pohvale. 

 | Autor: Screenshot Screenshot Sigourney Weaver u drugom dijelu Avatra

Od novih imena koji se pridružuju staroj ekipi zasigurno je najzvučnije Kate Winslet. Kate se pridružuje glumačkoj postavi kao Ronal, članica podvodnog klana Metkayina koji roni na dah. "Morala sam naučiti roniti kako bih igrala ulogu u 'Avataru', a to je bilo nevjerojatno", rekla je Winslet za The Hollywood Reporter. "Moje najdulje zadržavanje daha bilo je sedam minuta i 14 sekundi, luda, luda stvar."

Zašto je 'Avatar' bio toliko popularan?

Osim činjenice da se za film izmislio jedan potpuno novi jezik, Avatar će u filmsku povijest biti upisan i kao film koji je donio neke velike tehnološke pomake u industriji. 

Najbolji Netflix filmovi u 2022: Ovih 25 naslova vrijedi pogledati i dva puta!

Naime, 'Avatar' je bio prvi takve vrste, koji je u velikoj mjeri koristio snimanje pokreta, novu tehnologiju koja hvata značajke i pokrete subjekta i prenosi te pokrete u animaciju, a sve je to potpuno računalno generirano. Snimanje pokreta, ili "mo-cap", kako se često naziva, postalo je standard u modernim video igricama. Zahvaljujući snimanju dugometražnog filma s puno mo-cap-a, 'Avatar' je  pokazao nevjerojatan potencijal tehnologije, što je dovelo do njezine široke upotrebe tijekom posljednjeg desetljeća. 'Avatar' je također otvorio svijet 3D filma, podižući popularnost 3D i IMAX iskustva.

Može li 'Avatar 2' ponoviti uspjeh prvog filma?

Iako je trailer izazvao veliko uzbuđenje i pokazao jasan interes, čini se malo vjerojatnim da bi nastavak mogao pobijediti 'Avatar' i postati film s najvećom zaradom ikada. Istina je, kažu znalci, da će vjerojatno biti znatno ispod financijskog uspjeha originalne kino blagajne. No, o uspjehu prvog dijela najbolje govori podatak da bi čak i pad od 50 posto moga još uvijek dovesti 'Avatar 2' blizu top 10 filmova svih vremena! 

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0