Mislile smo da su nam poznate gotovo sve kreacije s kavom – međutim, očito mašti nikada kraja. Neke od ovih kombinacija sigurno će te iznenaditi…
Kava s kurkumom, maslacem, pa čak i s brokulom? Da, sve su to nove vrste kava koje su sve popularnije, a osim što su jako ukusne (hmmm…), mame svojim izgledom, odnosno neobičnim bojama za kavu. Svi dodaci koji se dodaju klasičnoj kavi (često bezkofeinskoj) zdravi su za naš organizam – i to je poanta nove generacija omiljenog nam jutarnjeg napitka.
Namirnice koje možeš dodati kavi
1. Kurkuma
Kava sa „zlatnim mlijekom“, ili „zlatna kava“, jako je popularna diljem svijeta. Zlatno mlijeko radi se od jedne od najzdravijih namirnica koju možemo konzumirati – kurkume. Dakle, jednostavno pomiješaš mlijeko s malo praha kurkume i malo papra te dodaš svojoj kavi. Kava daje energiju i podiže raspoloženje, a kurkuma jača imunitet, ublažava probleme s crijevima i dišnim putevima, smanjuje upale, pomaže pri bolnim menstruacijama te čisti jetru i krv.
2. Cimet
Najbolji je definitivno cejlonski cimet. Umjesto (nezdravog) šećera dodaj (zdravi) cimet. Osim sjajnog okusa, cimet blagotvorno djeluje na organizam poboljšava probavu, neutralizira upale, stimulira cirkulaciju, pomaže kod kontrole šećera u krvi, poboljšava učinak antioksidansa, regulira apetiti, popravlja raspoloženje i još puno toga.
3. Maslac
Popularna je u Americi, a najčešće se pije dvostruki espresso sa žlicom kokosovog ulja i žlicom bio maslaca. Ovakva kava daje dodatnu energiju, smanjuje glad (često se pije umjesto obroka), sadrži zdrave masnoće, djeluje antimikrobno te hrani mozak.
4. Kardamom
U arapskim zemljama kava se često aromatizira kardamomom. To je začin pun elektrolita, vitamina C, željeza, vlakna i ima brojna ljekovita svojstva. Regulira probavu, potiče rad metabolizma, pomaže u borbi protiv depresije i karcinoma. Okus mu je fenomenalan – i može služiti kao zamjena za šećer.
5. Muškatni oraščić, klinčić i/ili đumbir
Slično cimetu i kardamomu, ovi su aromatični začini vrlo ljekoviti. Mogu se dodati kavi pojedinačno, a čak i zajedno u kombinacijama – na tebi je da iskušavaš okuse, a benefiti za zdravlje sigurno neće izostati.
6. Sirovi kakao prah
Osim što je odličnog okusa i može zamijeniti šećer u kavi, kakao sadrži minerale poput magnezija i željeza, ali i flavanoide i antioksidanse koji sprječavaju nastanak karcinoma te čuvaju zdravlje krvožilnog sustava. Također regulira apetit te smanjuje glad, pa je idealan ako želiš smršaviti.
7. Cikla
Da, vjerovala ili ne, po nekim kafićima diljem svijeta poslužuje se i latte od cikle (kombinacija malog espressa, svježe iscijeđenog soka od cikle ili praha cikle, te guste kreme od bademovog mlijeka ugrijanog na pari). Cikla inače jača imunitet, pomaže tijelu da proizvodi nove krvne stanice, bori se protiv upala te općenito povećava izdržljivost organizma. A i boja je fantastična – idealna za postanje na Instagram…
8. Brokula
I to uistinu postoji! Trenutačno se nudi tek u jednom kafiću u Australiji, ali navodno ima potencijala da se uskoro proširi diljem svijeta. Brokula-latte ili brokula espresso radi se tako da se kavi jednostavno dodaju dvije žličice praha od brokule. Ovo je povrće jako zdravo, puno je vitamina, štiti od raka, jača imunitet, regulira probavu, smanjuje kolesterol, štiti srce od bolesti, sprječava alergije, čisti organizam… Oni koji su je kušali kažu da se okus povrća uopće ne osjeti. Mi bismo je probale – a ti?
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.