Life&style

Nošenje sunčanih naočala čini nas privlačnijima: evo 4 znanstveno utemeljena dokaza

  • Zbog činjenice da smo u posljednjih godinu dana jedva napustili kuću, možda više nego obično razmišljaš o tome kako ponovno izgledati reprezentativno
  • Naravno, možeš isprobati novi fitnes trening, novu frizuru, no za sve to je potrebno više vremena, a i novca
  • Srećom, više raznovrsnih istraživanja dokazuju da u času možemo postati privlačniji - čim stavimo sunčane naočale 

Izgledati atraktivnije, tko to ne bi htio? Svakako, možeš isprobati drastični fitnes program, novu frizuru, preobrazbu ormara ili čak nešto ekstremnije poput kirurške intervencije, ali za sve je potrebno više vremena, novca i zalaganja nego što većina nas trenutno posjeduje. Srećom, istraživanja pokazuju da postoji način trenutno podignemo izgled - jednostavniji i djeluje na svima. Ako ne vjeruješ, pročitaj zašto nas, prema znanstvenicima, nošenje sunčanih naočala čini privlačnijima.

1. Sunčane naočale licu daju simetriju

 | Autor: Ničije lice nije simetrično, ali znanost je pokazala da što je lice ujednačenije, to se  smatra privlačnijim - a sunčane naočale mogu pomoći da se stvori privid simetričnosti.

Za ljubiteljice mode: koje će sunčane naočale u 2021. godini biti IN, a koje OUT

Znanstvenici su proučavali ljudsku tendenciju da simetriju smatraju privlačnom, provodeći eksperimente u kojima su ljudima pokazivali slike lica koje su uređene kako bi lice izgledalo uravnoteženije. "Dokazi o preferencijama nisu ograničene na zapadne populacije, pa čak niti na ljude", otkrili su, sugerirajući kako je ova privlačnost univerzalna. Sklonost simetriji postojala je i kod afričkih lovaca-sakupljača, a majmuni makaka dulje gledaju simetrične nego asimetrične slike lica.

Možda vas zanima Guccijeve nove naočale uvrnutih okvira koštaju 4700 kuna i rasprodane su. Mnogi se pitaju tko je to kupio!? Rubrika Moda Moda

2. Naglašavaju konture lica

Vanessa Brown, umjetnica i dizajnerica, napisala je 2015. knjigu Cool Shades: Povijest i značenje sunčanih naočala koja istražuje zašto su sunčane naočale postale utjelovljenje atraktivnosti. Otkriven je da ne samo da tamna nijansa sunčanih naočala prikriva sve tvoje nedostatke ili razlike između tvojih očiju, već također naočale dodaju specifične, pravilne linije preko tvojih prirodno mekših crta lica, tako čineći da ti lice izgleda "isklesanije".

3. Čine te tajanstvenom

 | Autor: Ljudi smatraju kontakt očima snažnim mjerilom intimnosti i povezanosti, što je potvrdilo istraživanje iz 2019. godine. Znamo kako je održavanje snažnog kontakta očima široko prihvaćeno kao važna komunikacijska vještina u zapadnim kulturama. Iako istraživanja pokazuju da zapravo prilično loše procijenjujemo gleda li nas netko u oči, nos ili usta (izravni pogled prema svom licu doživljavamo kao kontakt očima), noseći sunčane naočale blokiramo direktan pogled u oči što nas može učiniti misterioznijima i tajanstvenijima.

Možda vas zanima Na ove stvari obavezno trebaš obratiti pažnju pri kupovini sunčanih naočala - bitne su! Rubrika Life&style Life&style

4. Sunčane naočale pokreću glamurozne povijesne asocijacije

 | Autor: Kao predmet koji je ukorijenjen u povijesti - nošenje sunčanih naočala dočarava povezanost s glamurom. Naočale su podsjetnik na doba jazz-a, filma Femme Fatal i vremena kada su vrhunski brendovi poput Christian Diora diktirali modu. Kada nosiš sunčane naočale, odmah se pozivaš na tu povijest, te ljude i taj stav, čineći da izgledaš odvažnije.

U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

 

 

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0