Life&style 06. veljače 2014.

Njega kože na niskim temperaturama

Thinkstock.
1/9

Temperaturni minus stavlja posebne izazove za našu kožu. Uz to što je potrebno njegovati je prema tipu kože, potrebno ju je i zaštitit od hladnoće i vjetra. O tome kako njegovati kožu tijekom zime razgovarali smo s kozmetičarkom iz Beauty centra Midi Dinom Dražić te dr. med. Ivanom Manolom iz Poliklinike Manola.

Suha koža neke muči tijekom cijele godine, dok je drugi osjete samo tijekom zime, a uzročnika može biti mnogo: hladno vrijeme i vjetar, centralno grijanje, tuširanje toplom vodom, sintetički materijali i sl. Suhoća kože prilikom niskih temperatura javlja se među svim spolovima i generacijama.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Prvi znaci suhe kože su: ljuštenje, zatezanje, iritacija, svrbež i ponekad pojava otočića suhe, zadebljane, crvene, ljuskave kože. Osjeća se gubitak napetosti i punoće kože uz pojavu naboranosti. Na dodir suha koža može biti gruba", objasnila je dr. Ivana Manola.

Kozmetičarka Dina Dražić savjetuje njegu proizvodima na bazi ulja koji štite od gubitka vlage, a više puta na dan namažite ruke i usnice te koristite rukavice dok boravite na otvorenom.

"U zimskom periodu najbolja zaštita bi bila da kombiniramo po danu zaštitu, sa kremama na bazi ulja, a po noći hidratantnu kremu koja će koži vratiti vlagu i učiniti je mekom i glatkom. Preko dana je potrebno nanositi kreme bogatije teksture kako bi očuvali hidrolipidni sloj kože jer će time ona biti otpornija na sve vanjske utjecaje, a kako ne bi došlo do oštećenja tog sloja, koži treba osigurati dovoljno vlage nanošenjem hidratantnih maski, krema i seruma te joj pružiti specifične hidratizirajuće tretmane", naglasila je Dina.

 | Autor:

Takvi tretmani dubinski opskrbljuju kožu vlagom i direktno potiču i pospješuju stvaranje kolagena i elastina, a koriste moć algi, hijaluronske kiseline, fosfolipide i sfingolipide koji obnavljaju kožu i sprječavaju gubitak vlage. U njezi kože mogu vam pomoći i emolijenti, sredstva koja se lako upijaju, a nanose se odmah nakon tuširanja na ručnikom potapkanu kožu.

"Usne zahtijevaju posebnu njegu jer nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti", objašnjava dr. Manola i upozorava:

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Nesvjesna reakcija na ispucale usne najčešće je oblizivanje, ali tako ih nećete ovlažiti, nasuprot, dodatno ćete ih isušiti. U svakodnevnoj njezi ispucalih usana preporučuju se jednostavni balzami. Vazelin, shea maslac, pantenol, vitamin E su sastojci koji jako dobro i učinkovito vlaže usne."

Dina Dražić kaže i kako nema smisla nanositi velike količine kreme na lice. Dovoljno ju je staviti u manjoj količini i dobro razmazati tako da je koža upije, umjesto da trošite ionako skup proizvod uzalud.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Za kraj je dr. Manola savjetovala da date proizvodu vremena kako bi pokazao svoju učinkovitost:

"Za dobar rezultat potrebno je najmanje četiri tjedna redovite uporabe proizvoda kada nastaje klinički vidljiv i zadovoljavajući rezultat. Stoga možemo reći da je najbolji proizvod za pojedinca onaj koji pojedinac osobno prihvaća, jer će ga tada redovito primjenjivati pa rezultat neće izostati."

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0