Life&style

"Nikad nisam imala ljubimca. Sad sam nabavila macu. Evo što sam naučila u samo 10 dana"

  • Razmišljaš o tome kako baš želiš kućnog ljubimca, i to macu? Yaay! 
  • No, ako nikada nisi imala jednu, ovo su stvari o kojima trebaš razmisliti!
  • Mace su posebna bića. Jako posebna.

Nikada nisam imala kućnog ljubimca. Kao mala, imala sam opciju zlatne ribice koja se mojoj mami, alergičnoj na dlake i nered i sumnjičavoj prema mojim sposobnostima da brinem o životinji, činila jedinim prihvaljivim rješenjem. Ja nisam imala nikakav interes sjediti ispred akvarija i gledati ribu kako ide lijevo desno, što nas vodi na početak - nikada nisam imala ljubimca.

Kada sam prestala živjeti s roditeljima, moj životni stil koji nije bio pretjerano vezan za jednu adresu, nije bio pogodan za kućne ljubimce, a ponajmanje mačku. Sada, u 34. godini imam svog prvog ljubimca. Točnije ljubimicu. 

Prvi put sam je vidjela prilikom jednog skrolanja po Facebooku. 

"Dramica traži zauvijek dom", pisalo je u naslovu objave na kojoj je stajala ova njuškica.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Maca Dramica

Rastopila sam se, logično. Jednako kao još par desetaka ljudi koji su u komentarima pisali kako ju žele udomiti. Kada sam se javila djevojci u inbox, na moju žalost, Dramica je već bila udomljena.

Nakon nešto više od mjesec dana, javila mi se ista cura s pitanjem jesam li još uvijek zainteresirana. Naime, dečko koji ju je uzeo ju vraća jer je, navodno, alergičan. Bila sam presretna i nije me ni zanimalo zašto ju je vratio pa čak i da Dramica opravdava svoje ime 24 sata dnevno. Nakon što sam pokupovala sve što sam mislila da jednom malom mačetu treba, Dramica je došla u svoj novi dom. Kod nas je tek desetak dana, ali u kratko vrijeme svašta naučiš o macama. Svaki dan je s njom nova avantura, a moja Google tražilica se uglavnom sastoji od upisa: "Je li normalno da mačka...."  Puno stvari o mačkama ne znaš dok ne nabaviš jednu, a sve one priče koje si o njima čula, kao i smiješne videe s mačkama ili memove - uglavnom su istina. 

Je li moja mačka luda?

Prvo pitanje koje sam postavila Googleu. Doslovno, čim napišeš prve tri riječi "Is my cat", Google će ti već izbaciti ili riječ "crazy" ili "psychopat". Da, čini se da svatko tko je ikada imao macu je barem jednom sumnjao u to, posebice ako je imao malu macu. Nakon što je točno dva dana bila umiljata i mazna, Dramica je već treći dan pokazala svoje pravo lice. Ili više njih, točnije. U 10-ak dana koliku ju imamo, vidjeli smo različita, u najmanju ruku čudna, ponašanja zbog kojih ne možeš a da se ne zapitaš! Posebice ako do sada nisi imala iskustvo suživota s jednim primjerkom ove vrste.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

No, da te utješim u startu, baš kao što sam i sebe - najvjerojatnije nije luda, već je samo... mačka. Mačke su prirodni lovci i predatori, a najviše vole loviti po noći. Iako ova maca, kao i mnoge druge mace ljubimci, nikada nisu imale prilike loviti vani miševe, instinkt je i dalje u njima i proradi, pa otprilike u doba kada ti planiraš na spavanje ili se ujutro budiš. Tada su najaktivnije i možeš svjedočiti svakakvim čudnim ponašanjima. Od trčanja po čitavom stanu ko' sumanuta, do zabijanja u zidove i skakanja po svemu na što se može popesti. Ovo ponašanje ćeš teško zaustaviti, no, s vremenom se na njega navikneš. Minimizirati ga, navodno, možeš s time da se s njom igraš i tijekom dana ju izmoriš. Kod nas to baš i ne pali i Dramica barem jednom u danu po stanu hvata i skriva se od nevidljivih neprijatelja. Deal with it.

Maca je šef, ne ti

Prva usporedba koja mi pada na pamet kada razmišljam o tome kako najbolje opisati odnos s mačkom je ta da se pokušaš sjetiti odnosa s onim jednim dečkom za kojim si bila luda. A luda si bila najviše zato jer je on određivao dinamiku čitavog vašeg odnosa. Vidjeli biste se samo kada bi se njemu dalo, čuli isto tako. Kada bi mu pretjerano slala poruke ili posvećivala malo više pažnje, uglavnom bi te ignorirao. Kada si bila u nekom svom filmu ili ga ignorirala, stvorio bi se, sav umiljat, i drag, i željan pažnje, a ti si bila preslaba da glumiš hard to get. E pa slično je i s mačkama. Dinamiku vašeg odnosa određuje isključivo ona.

Maca se mazi onda kada se želi maziti, a ako pokušaš ti određivati kada će to biti dobiješ ovo.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Ako radiš od doma ili učiš, maca isto tako određuje kada ćeš to raditi. A to je, ako nju pitaš, uglavnom nikada ili u trenucima dok ona spava.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva A u trenucima kada se želi maziti s tobom, ti ćeš jedva dočekati i nećeš je moći odbiti jer je jednostavno, najslađa na svijetu. Lizat će te po licu, tapkati šapicama, a ti ćeš joj oprostiti baš svaku nepodopštinu.

Obavezno zaštiti prostore u kojima će boraviti maca

Jako je važno da zajednički životni prostor prilagodiš svom novom ljubimcu. Mačke, kao prirodni istraživači, htjet će zavirit i dotaknut svaki kutak prostorija u kojima boravi, pa i one koje ti ne bi pale na pamet. Zavući će se svuda - u veš mašine, iza televizije, u ladice, na prozore. Nevjerojatno je koliko su spretne, a u isto vrijeme nespretne. Iako se može popesti gotovo svuda, maca ne razmišlja puno o tome kako će s tog mjesta sići tako da često zna zaglaviti. 

Naš trenutno najveći problem to jest preokupacija je ta kako zaštitit prozore i balkone. Ako imaš balkon, obavezno ga je osigurati jer maca jako voli ići na balkon, a sekunda je dovoljna da s njega i padne, pokušavajući uloviti muhu ili penjući se na ogradu. Dok ne osiguraš balkon, najbolje ju je na njega ni ne puštati te paziti da su vrata uvijek zatvorena, kao i prozori jer mace si jednostavno ne mogu pomoći - ako postoji način da kroz nešto prođe i otkrije novi prostor, ona će ga naći. 

via GIPHY

 

Također se pozdravi s biljkama. Mnoge su za mačke otrovne, a čak i ako nisu, jednostavno su joj prezanimljive da bi ih ostavila na miru. Probat će se na njih popest, srušit ih ili jednostavno pojest. Moje sve biljke se trenutno nalaze na najvišoj polici, no čini mi se da je samo pitanje vremena kada će i njih uspjeti osvojiti. 

Ne troši puno na igračke, a kamo li skupe krevetiće

Prije nego što maca dođe u svoj novi dom, treba, naravno, nabaviti sve što maci treba. To su wc i pijesak, hrana, igračke, i krevetić, zar ne? Recimo da su od ovog svega nužni samo wc, pijesak i hrana. Što se tiče igračaka, nama se pokazalo da maca puno više voli rolu wc papira, posebice dok visi na dršku nego bilo koju igračku koju smo joj kupili. Što se tiče kreveta u kojem misliš da će spavati? E, to joj tek sigurno ne treba. Čvrstog sam stajališta da su kreveti za mačke najveća prevara, i to upravo prevara nad ljudima koji nikada nisu imali mačke. 

Svatko tko je ikada imao mačku zna da će mačka spavati apsolutno svuda osim na mjestu na kojem ti želiš da spava. Kupila sam joj najljepši (i najskuplji) krevetić u Pet Shopu u koji nije kročila (svojevoljno) ni jednom. Dva puta sam ju pokušala u njega smjestiti i namamiti je igračkama, no, sve skupa je u njemu provela manje od 10 sekundi. Umjesto u toplom, plišanom krevetiću, puno joj je draže spavati doslovno bilo gdje drugdje - u ladicama, kutijama za cipele, stolu ili tvom krevetu. Zaboravi "krevet za macu". Ona spava gdje ona želi.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

I da, mačka živi do 20 godina 

Ukoliko i dalje želiš macu, ovo je najbitnija stvar koju moraš znati. Mačka je, kao i svako živo biće o kojemu moraš brinuti, odgovornost. A mace žive jaaako dugo. Čini se kako mnogi toga nisu svjesni ili o tome ne razmišljaju dok je uzimaju, pa je tako sudbina brojnih maci da završe na cesti ili budu, u boljem slučaju, predane nekome drugome. Prije nego se odlučiš na ovaj korak, koji će ti, obećajem, donijeti toliko sreće i zabave u život, treba biti svjestan i da si dobila novog životnog suputnika. Kako mi je rekla cura koja je Dramicu spasila - ona će biti tu i kroz tvoje selidbe, prekide, putovanja i sve druge životne promjene i avanture. 

 

Photo: Privatna arhiva
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Slatka je