Life&style
Kako očistiti svoj dom od alergena

Zbogom kihanju i šmrcanju: 5 savjeta kako dom učiniti zonom bez alergena

  • Stalno kišeš? Curi ti iz nosa? Svrbe te oči ili koža? 
  • Moguće je da imaš neku alergiju
  • S ovih pet savjeta možeš objaviti rat peludu, kućnoj prašini i sl. te svoj dom pretvoriti u zonu bez alergena

Oni koji se bore s alergijom često su umorni i njihova je kvaliteta života narušena. Često su okidači za to alergeni, pelud ili kućna prašina. Međutim, posezanje za sprejevima za nos ili lijekovima ne mora uvijek biti prvi korak. Ovih pet savjeta pomoći će ti da dom maksimalno moguće očistiš od alergena.

Možda vas zanima Isprobali smo kozmetičku liniju za problematičnu kožu, evo zbog čega nas je zainteresirala Rubrika Beauty Beauty

Savjet 1: dobro i pravilno provjetravaj

Oni koji su alergični na pelud trebali bi tijekom dana držati prozore zatvorene. Zato provjetravaj rano ujutro i navečer. Ili nakon pljuska koji je spustio suspendiranu materiju iz zraka na zemlju. Osim toga, posebne mreže protiv peluda također mogu donijeti olakšanje. Najbolje ih je pričvrstiti u spavaću sobu - i na prozor stana za poprečnu ventilaciju. Obrati pažnju na kvalitetu i propusnost svjetlosti. 

via GIPHY

Savjet 2: pravilno očisti krevet

Budući da provodiš puno vremena u spavaćoj sobi, a važan je neometan san, trebala bi dobro paziti na krevet. Grinje se tamo vole nastaniti, a njihova ostavština pokreće takozvanu alergiju na grinje u kućnoj prašini. Pomaže madrac u kojem se grinje ne vole taložiti (hladna pjena ili gel) ili navlaka koja ne propušta alergene. Perive presvlake madraca treba stavljati u pranje otprilike svaka tri mjeseca. Ako posteljinu pereš jednom tjedno na najmanje 60 stupnjeva, velike su šanse da ćeš grinje držati podalje. Naime, grinje vole toplo i vlažno, a hladna i suha unutarnja klima prilično im je neugodna.

Savjet 3: podove obriši vlažnom krpom

Alergičari bi trebali nekoliko puta tjedno vlažnom krpom prebrisati glatke podove kako bi u hodu dizali što manje prašine. Tepisi vežu prašinu na pod, tako da zapravo nisu neprikladni za alergičare ako se redovito usisavaju. Kod usisavača trebaš osigurati da se ispušni zrak čisti posebnim filtrima za alergene i da kovitla što manje prašine. Primjerice, neki se zaklinju u usisavače bez vrećica, s vodom.

via GIPHY

Savjet 4: očisti površine namještaja i slično

Grinje se dobro osjećaju u tekstilu. Ostali pokretači alergija poput peludi te dlake životinja također slijeću na površine. Šetnja stanom jasno pokazuje što treba obrisati vlažnom krpom ili staviti u perilicu rublja. Važno: redovito skidanje prašine vlažnom krpom obvezno je za alergičare!

Smetaju vam pelud i laktoza? Povraćate i kašljete? Otkrijte pravi uzrok. Možda je akacija, a možda ambicija

Savjet 5: Izbjegavaj hvatače prašine

Izbjegavanje zamki gdje se prašina spontano nakuplja poput polica pretrpanih knjigama je imperativ kada je riječ o uređenju sobe. Što lakše i brže možeš očistiti prašinu, to bolje. Redovito uklanjaj i prašinu s lišća biljaka, npr. vlažnom krpom.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0