Life&style
Evo zašto je „guilty pleasure“ dobar za nas

Nije loše uživati u lošim stvarima: evo zašto je „guilty pleasure“ dobar za nas

  • Vjerojatno imaš barem jedan „guilty pleasure“... Ljubav je na selu? Gumeni bomboni? Stiskanje prišteva? 
  • Vjerojatno dobro znaš što se krije krije iza tog pojma 
  • Također ćemo ti pokazati i zašto to uopće nije loše

Svatko tko traži hrvatski izraz za „guilty pleasure“ vjerojatno će pronaći različite pokušaje prijevoda. Doslovno prevedeno s engleskog na hrvatski, „guilty“ znači kriv, a „pleasure“ znači zadovoljstvo ili užitak. Dakle, slobodno bi se to moglo prevesti „užitak zbog kojeg osjećamo krivnju“, a ako se malo poigramo „slatki grijeh“ ili „zabranjeno voće“, a nekako nam se najprikladnije čini „grješno zadovoljstvo“  - uglavnom, vjerojatno sama možeš smisliti neki prijevod da ostane pravo značenje…

Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Možda vas zanima Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Što stoji iza "grješnog zadovoljstva" 

Guilty pleasure ili grješno zadovoljstvo prožima mnoga područja života, bilo da se radi o hrani, odjeći ili zabavnim medijima, poput serija. Tipični primjeri u ovom kontekstu su: voliš gledati trash serije ili slušati, h, sumnjivu glazbu, ali radije bi da to nitko ne zna jer se pomalo stidiš svog zadovoljstva. Ili pojedeš cijelu čokoladu, premda znaš da to nije najzdravije ili čitaš recenzije satima, premda ne planiraš kupiti ništa od toga - i unatoč svim „ali“ i „premda“, to ipak radimo i, nadasve, volimo to raditi.

via GIPHY

Ali ne čuva se svako grješno zadovoljstvo u tajnosti. A ponekad se uopće ne osjećaš krivom, osjećaš se jako dobro (zato to i radiš!). Ovaj izraz volimo koristiti kad nam je neugodno zbog nečega i bojimo se vrednovanja drugih, kad nešto smatramo besmislenim, a time i gubljenjem vremena ili kada ne opravdava one standarde koje imamo prema sebi.

Svakodnevni bijeg? Da, molim!

Ne bojimo se uvijek osude drugih, a niti se osjećamo krivima jer smo izgubili vrijeme. Netko također jednostavno koristi svoja grješna zadovoljstva kako bi koketirao ili započeo razgovor - srećom ima mnogo ljudi koji se također počašćuju malim svakodnevnim bjegovima. Svijet je brz i složen pa bismo trebali zaboraviti osjećaj FOMO-a (eng. Fear of Missing Out, strah da ćemo nešto dobro propustiti) i opustiti se. 

via GIPHY

Stručnjaci vjeruju da "male pobjede" dovode do sreće. Evo kako teoriju provesti u djelo...

A većina grješnih užitaka vjerojatno je bezopasna i trebali bismo se zapitati je li doista toliko loše kad prijatelji saznaju za tvoju ljubav prema šlagerima? Mora li sve što radimo imati smisla, veliku vrijednost ili biti učinkovito? Je li uživanje u vrećici čipsa doista razlog da se osjećaš loše? Vjerojatno ne. Samo naša procjena čini grješne užitke nečim neugodnim ili besmislenim. 

Uživaj u čokoladi, gledaj nezahtjevnu komediju ili pjevaj uz popularnu pop pjesmu na sav glas! 

Photo: Shutterstock

Komentari 0