Life&style

Nevjerojatno! Evo što će se sve događati u tvojoj glavi ako se prestaneš šminkati

  • Znamo da će se naša koža veseliti ako koji dan preskočimo make-up
  • Međutim, doći će to još jednog neočekivanog benefita
  • I naš mozak će jako profitirati od toga!

U razdoblju dok smo gotovo stalno boravile kod kuće, mnoge od nas su iskoristile to vrijeme te dale koži priliku da prodiše, odnosno, nismo je prekrivale puderom i highligterom. I osjećale smo se sasvim OK. A danas, možda zbog lijenosti ili zbog svjesne beauty-odluke, mnoge od nas već tjednima ne nosimo make-up. Osim što to djeluje na našu kožu, djeluje i na psihu.

Mišljenje drugih osoba postaje manje važno

Psihoterapeutkinja Jennifer Pepper objašnjava to na sljedeći način: „Kad se šminkamo, šaljemo poruku našoj podsvijesti da imamo neke greške te da te greške trebamo prekriti ili sakriti.“ Postanemo sretnije ili se barem osjećamo bolje s našim promijenjenim, odnosno optimiziranim izgledom. Kad se prestanemo šminkati, prekidamo uhodanu shemu, a mozak reagira na to. Ako ćemo to redovito raditi, mozak će naučiti novu rutinu. Što više nešto radimo (ili ne radimo), toliko ćemo se bolje osjećati i toliko bolje se možemo otkvačiti od mišljenja drugih.

Možda vas zanima 12 žena ispričalo je koliko ih ljudi drukčije tretiraju kad su našminkane i kad nisu Rubrika Beauty Beauty

 

S vremenom nestaje nelagoda

Međutim, potrebno je neko vrijeme da mozak stvori novu sliku o nama samima. Možeš li se sjetiti situacije kad ti je bilo neugodno u trenutku dok si otvarala vrata poštaru, a bila si nenašminkana? Kad si išla bez make-upa u trgovinu, razgovarala putem video-chata bez šminke ili si čak bila na tulumu bez make-upa. Psihologija ponašanja tvrdi da će nam „novo ponašanje“ lakše pasti što smo više izložene nečemu što izaziva nelagodu. U jednom trenutku će ta nelagoda, a riječ je zapravo o vlastitom prirodnom izgledu, nestati.

Samopouzdanje raste

U jednom istraživanju, koje je predstavljeno Sjevernoameričkom strukovnom udruženju za psihologiju, zamoljene su žene da se dva tjedna svaki dan promatraju neko vrijeme u ogledalu - nenašminkane. S vremenom su postajale samouvjerenije i empatičnije prema sebi, a sumnja u sebe i nesigurnost su padale. Kad mozak nauči da možemo biti sretne same sa sobom, onda to doista i možemo!

Možda vas zanima Eva Mendes ima vrlo čudan make up, ali i dobro objašnjenje za njega Rubrika Stars Stars
Photo: Gustavo Spindula/Unsplash

Komentari 0