Life&style

'Nestajuće' Cerkniško jezero jedno je od rijetkih u svijetu koje postoji samo tijekom dva godišnja doba

  • Sad me vidiš, sad me ne vidiš, ovako bismo mogli opisati Cerkniško jezero smješteno u jugozapadnom dijelu Slovenije
  • Najveće je to jezero naših susjeda, no i jedno od rijetkih u svijetu kojeg nazivaju i povremenim jezerom
  • Tek dva od ukupno četiri godišnja doba naići ćete na ovo magično jezero, a sad je točno to vrijeme kada blista u punom sjaju

Izlet u prirodu svakako je jedna od najboljih ideja. Bijeg izvan vreve grada, uživanje u ljepotama prirode definitivno je ono što nam ponekad nakon napornog radnog tjedna uistinu treba. Na popis izleta ove jeseni stavi i posjet jednom od najneobičnijih jezera u Europi. Riječ je o Cerkniškom jezeru, poznatijem i kao nestajućem jezeru čijim se blagodatima možemo diviti isključivo u jesen kada padaju kiše i u proljeće kad se topi snijeg. U ljetnim mjesecima i za vrijeme velikih suša voda odlazi ispod zemlje, stoga je pravo vrijeme za put u Sloveniju.

Možda vas zanima 3 najljepša planinarska skloništa u Hrvatskoj nude pogled od milijun dolara i minimalizam stopljen s prirodom Rubrika Life&style Life&style

Pedesetak kilometara od Ljubljane, dva i pol sata sata vožnje od Zagreba, a od nekih mjesta u Gorskom kotaru i svega 30 minuta vožnje, smjestilo se ovo povremeno jezero okruženo Dinarskim gorjem, Slivnicom i Javorničkim brdima. Pravi mali raj za planinare i ljubitelje dugih šetnja prirodom usred koje se nalazi ovo rijetko vodeno blago.

Cerkniško jezero dugo je 10,4 km, široko 4,7 km s maksimalnom dubinom od 10 metara, a kada je krško polje poplavljeno površina mu dostiže do 38 km² što ga ujedno čini i najvećim jezerom u susjednoj Sloveniji. U trenutcima kad je jezero punoj snazi, moguće ga je obići kajakom, preveslati s jednog kraja na drugi, a upravo je na tom jezeru zabilježena najstarija tehnika rezbarenja čamaca od drveta. Nakon vožnje jezerom usput posjetiti i ostale prirodne atrakcije u blizini.

Među njima se svakako ističe Dolina Rakov Škocjan, špilja Križna jama jedna od najljepših turističkih vodenih špilja u Sloveniji te planina Slivnica. U ovom dijelu jugozapadne Slovenije nećeš naći velike hotelske objekte i luksuzne restorane, ali uživanja u gostoljubivosti i otvorenosti manjih turističkih gospodarstava, restorana i brojnih vrsta privatnih smještaja svakako ne nedostaje. Ruksak na rame i put Notranjske regije.

Možda vas zanima Tko kaže da je za sanjkanje potreban snijeg! Sezona jesenskog sanjkanja u Fužinama kreće već sutra Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @jostgantar
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    prekrasna priroda
  • cheryy

    da, stvarno je posebno....po ljeti hodaš po dnu prepunom škrapa, a zimi je ogromno