Life&style

Nema logike, ali postoji razlog zašto i u vrućim noćima spavamo pokriveni

  • Jasno je da spavamo pokriveni (i dobro ušuškani) kad je hladno, ali u vrućim ljetnim noćima?
  • Znojimo se, ali ne možemo da se ne pokrijemo, barem djelomično. Zašto smo ovisni o ovoj rutini spavanja?
  • Od osjećaja sigurnosti, zaštite pa do lučenja serotonina... samo su neki od razloga neraskidive veze s mekanom dekicom i na +30

Koliko si se puta prevrtala u besanim noćima, a onda uspjela pronaći savršenu pozu prigrlivši svoju dekicu i utonula u san? Deke, popluni ili pokrivači, čini se, imaju neku čarobnu moć da nas brže i sigurnije otprate u duboki san. Kad razmislimo, ni za vrijeme ljetnih vrućih noći nije drugačije.  Koliko god nam je vruće, ne možemo se odvojiti od barem djelića našeg omiljenog pokrivača. Zapravo, postoji nekoliko razloga zašto se tako uporno pokrivamo i kad su vrućine nesnosne.  

Možda vas zanima Imamo tri super ideje za zalogajčiće idealne za vruće ljetne dane Rubrika Life&style Life&style

1. Regulira tjelesnu temperaturu

Toplokrvna smo bića pa tijelo regulira vlastitu tjelesnu temperaturu kako bi nam bilo toplo. Međutim, kada smo u dubokom snu, kontrola tjelesne temperature opada i tada nam u pomoć priskaču vanjski faktori poput pokrivača. Na ovaj način on će pomoći u održavanju optimalne tjelesne temperature. 

Možda vas zanima Što kad ti se poremeti ritam spavanja kao ovih dana? Ove stvari će pomoći... Rubrika Life&style Life&style

2. Ključni je faktor naše rutine

Navike su velik dio naše rutine, a to je i jedan od razloga zašto će nas prije odlaska u krevet tamo uvijek dočekati naša dekica. Čak i ako nam ne pružaju osjećaj sigurnosti, one su premet koji smo naviknuli koristiti baš svaku večer još od rođenja. Stoga našem tijelu šalju signale kako je vrijeme za spavanje. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Smanjuje se stres i anksioznost

Sigurno si  ponekad iskusila koliko je teško zaspati kada si pod stresom ili si zbog nečega tjeskobna. U tim trenucima ne bilo loše pojačati dozu serotonina, kemikalije koja je u našem tijelu zadužena za osjećaj sreće. Pogodi što! Pokrivanje tijela poplunom ritual je koji će upravo potaknuti rast serotonina pa ćeš se odmah osjetiti bolje i opuštenije. 

Možda vas zanima Ako imaš problema sa spavanjem - ove tri stvari bi svakako trebala manje konzumirati Rubrika Life&style Life&style

4. Brže i bolje zaspimo

Kad se u krevetu pokrijemo, stvara se svojevrsna mikroklima što omogućava zadržavanje optimalne temperature. Naše tijelo i koža bit će jednako topli bez obzira na promjenjive vanjske faktore. Ova konstanta omogućit će ti da brže zaspeš, ali imaš i bolju kvalitetu sna

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Osjećamo se zaštićeno i sigurno

Sjećaš li se svog najvećeg straha iz djetinjstva? Mnoge od nas najviše su se bojale mraka, a kako bi se zaštitile nerijetko samo se pokrivale i preko glave, gotovo magičnim plaštem koji nam je jamčio zaštitu u našem malom svijetu. Ovaj osjećaj zaštite trajno se urezao u pamćenje i jednostavno svaki put oživi kada dođemo u doticaj s našim pokrivačem. 

Pokrivaš li se i ti uvijek prije spavanja?

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    nikada toplo je