Life&style 08. srpnja 2020.

Imamo tri super ideje za zalogajčiće idealne za vruće ljetne dane

Shutterstock/Instagram.
Powered by:
  • Debelo smo zakoračili u ljeto, a zbog visokih temperatura i nesnosnih vrućina mnogi od nas hlad traže na šumskim stazama, uz rijeku i na sličnim lokacijama za izlete, a neki su se već zaputili i na more.
  • Za takve "ekspedicije" na otvorenom trebaju nam prigodni snackovi, a teško je biti kreativan kad je većina hrane lako kvarljiva na visokim temperaturama ili jednostavno nije praktična za konzumaciju na plaži ili na izletu.
  • Zato ti donosimo tri prijedloga jednostavnih zalogaja koji su brzo gotovi, osvježavajući i lagani, a ujedno su idealni za konzumiranje na otvorenom.

Vrući dani su pred nama - u to nema sumnje. Mnogi od nas hlad će potražiti u šumi, uz rijeku i na sličnim lokacijama idealnima za izletnike, a neki će osvježenje potražiti na moru. No što ponijeti za ručak ili lagani snack? Većina namirnica nije baš idealna za dulji boravak izvan kuće budući da su lako kvarljive na visokim temperaturama. Ipak, uz malo volje i mašte, svašta se može pripremiti kao ukusan i osvježavajući snack za izlet u prirodu, piknik u parku ili dan na plaži. U nastavku ti donosimo nekoliko recepata koji ti možda posluže kao inspiracija. 

Hladna salata s tjesteninom

Ovakva salata pravi je ljetni klasik - osim što je možeš ponijeti na posao za ručak, idealna je za odlazak u prirodu ili na plažu na nekoliko sati. Ne smetaju joj visoke temperature, ali želiš li da zaista bude hladna, možeš je ponijeti u prijenosnom hladnjaku s osvježavajućim pićima i možda kakvom slasticom za slučaj da ti "padne šećer". Evo recepta:

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Sastojci:

  • 300 g fusilla
  • 100 g tvrdog sira (po izboru) 
  • paprike
  • 2 srednja svježa krastavca
  • nekoliko mini rajčica
  • 1 stabljika celera
  • 1 manja konzerva kukuruza šećerca
  • kiselo vrhnje
  • majoneza
  • tekući jogurt
  • začini

Priprema:

Tjesteninu skuhaj u posoljenoj vodi, procijedi i pusti da se ohladi. Sir, papriku i krastavce nareži na kockice jednake veličine, mini rajčice prereži na pola, a celer na tanke listiće. Sve to, s kukuruzom, dodaj u posudu s tjesteninom. Dodaj kiselo vrhnje, malo majoneze za bolji okus i malo jogurta koji će to sve razrijediti. Sve dobro začini solju, paprom i drugim začinima koje inače voliš te dobro promiješaj dok se svi sastojci ne sjedine. Ne zaboravi kušati - po potrebi dodaj još začina i ne zaboravi, kad se ohladi, vrhnje, majoneza i jogurt će se zgusnuti, pa neka odmah na početku preljev bude malo rjeđi (dodaj još jogurta ako je potrebno) I da, ne zaboravi ponijeti pribor za jelo - pronađi neki koji je praktičan za korištenje u prirodi.

Kreker sendviči

Ovi sendviči idelan su snack za plažu jer te neće napuhnuti, pa se slobodno možeš najesti bez bojazni o tome kako ćeš poslije izgledati u badiću. Možeš ih napraviti u raznim varijacijama, a ovo je jedan od najjednostavnijih prijedloga:

Sastojci:

  • krekeri (slani ili integralni)
  • sirni namaz
  • svježi krastavac
  • tvrdi sir (po izboru)
  • suha kobasica (po izboru)

Priprema: 

Krastavac i kobasicu nareži na tanke šnite, a sir nareži na ploške tako da odgovara veličini krekera. Krekere namaži sirnim namazom, a potom redom slaži kobasicu, sir i krastavac. Naravno, ako ćeš nositi prijenosni hladnjak, umjesto suhe kobasice možeš staviti šunku, ali suha kobasica bolji je izbor u slučaju da nemaš hladnjak. Također, umjesto svježega krastavca možeš staviti ukiseljeni, a možeš napraviti i verziju samo sa sirnim namazom i svježim krastavcima - daj mašti na volju. Poslije na plaži, kad se zavališ na ležaljku ispod suncobrana, uživat ćeš u ovim jednostavnim i laganim snackovima!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Wrap sendviči

Osim što su odličnog okusa hladni, wrap sendviči praktični su za izlet u prirodu jer se lako jedu s nogu i ne treba ti nikakav pribor za jelo. Osim toga, možeš napraviti razne varijante po svom ukusu, a mi ti donosimo jednu osvježavajuću:

Sastojci

  • tortilje
  • sirni krem namaz
  • zelena salata
  • svježi krastavac
  • mrkva
  • paprika 
  • konzerva bijeloga graha

Priprema:

Količinu sastojaka doziraj prema broju sendviča koje želiš napraviti. Tortilju premaži sirnim namazom (nemoj namazati sve do ruba, ostavi dva centimetra prazno), zatim slaži redom list zelene salate (tako da pokrije sredinu tortilje), svježi krastavac, mrkvu i papriku narezane na tanke prutiće i za kraj dodaj malo bijeloga graha. Dobro zamotaj tortilju i obloži je aluminijskom folijom. Zatim je prereži na pola i tako ih slaži u posudu koju ćeš ponijeti na izlet ili na plažu. Nosiš li prijenosni hladnjak, wrap sendviče možeš napraviti sa šunkom, mekim sirom, maslinama, rajčicom i mnoštvom drugih namirnica koje voliš. Ako ipak ne nosiš hladnjak, onda je najbolje držati se što jednostavnijeg recepta i namirnica koje se neće pokvariti na suncu. 

Još primamljivih ideja za wrap sendviče pronaći ćeš u videu:

Sve namirnice potrebne za ove recepte potraži u Konzumu jer ondje MultiPlus karticom sakupljaš BONUS kune, koje možeš iskoristiti na blagajni prilikom plaćanja i tako uštedjeti. To možeš učiniti i mobilnom aplikacijom - prilikom plaćanja računa na blagajni samo pokaži barkod kartice na zaslonu mobitela, a plaćaš li Maestro ili Mastercard karticama Zagrebačke banke, BONUS kune dolaze ti s dvije strane, i od partnera i od Zabe.

Uživaj u ovim ljetnim vrućim danima na otvorenom, ali ujedno pazi na sebe i na druge. 

U sklopu nagradnog natječaja ''MultiPlusCard te nagrađuje s 500 kuna!'' najkreativnije odgovore poslali su: Kristina Zajc, Anđela Perković, Žana Nevjestić, Marija Margeta i Branka Vučina.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7