Life&style

Neki su i nasjeli: Prodaju se maske ‘pod kojima možeš disati’, a vrlo su opasne

  • Kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, u našu svakodnevicu morali smo uvrstiti maske
  • Možda ih nije najugodnije nositi ili jednostavno na njih nismo naviknuli
  • Neki poduzetnici u prodaju su zato uvrstili prilagođene prozračne maske, a time i izazvali bijes drugih

Koronavirus u mnogočemu je promijenio našu svakodnevicu, a jedna od novosti je nošenje maske. Sada se već mogu nabaviti svakakve: od kirurških, preko maski s filterima pa do pamučnih s raznim uzorcima. No, čini se da sve imaju nešto zajedničko – pomalo nam otežavaju disanje i zbog znojenja nisu najugodniji dodatak u ljetnim vrućim mjesecima.

Možda vas zanima Dok si kod kuće, isprobaj dvije uradi-sama maske za lice koje koristi Meghan Markle Rubrika Beauty Beauty

Ovo zapažanje dobro su iskoristili poduzetnici i trgovci koji su u prodaju uvrstili posebne maskice sasvim prilagođene potrebama ljudi. U čemu je štos? Mrežaste maskice su toliko prozračne da se u njima možeš neometano disati satima, a zbog odlične cirkulacije zraka nema niti znojenja. Neće uzrokovati migrenu i smanjuju osjećaj klaustrofobije ili tjeskobe u usporedbi s drugim ‘’običnim’’ maskama. Navodi se i kako su ugodnije za nositi od ostalih i puno manje ometaju svakodnevne aktivnosti. 

 | Autor: etsy etsy

Prodaju se na Etsyju, uz izostanak vrlo važne činjenice – da tako prozračne maske uopće ne ispunjavaju svoju namjenu odnosno ne štite od širenja aerosola i kapljica prilikom govora, kihanja i kašljanja.

Možda vas zanima Zaboravi gin! Ovo piće obožavat ćeš ovog ljeta, a osvojit će te i cijenom Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: etsy etsy

U iskustvima kupaca jedna je korisnica navela kako je dugo čekala svoju mrežastu maskicu, ali sada može ispuniti svoju svrhu. ‘’Mogu je nositi na mjesta na kojima su maske obavezne i još uvijek mogu disati’’, napisala je. 

 | Autor: etsy etsy

O ovom obmani šutjeti više nije mogla korisnica Twittera JupyPoopy koja je trgovce maskama javno prozvala nazvavši ih oportunistima, a ostale je pozvala da ih bojkotiraju. 

‘’Rijetko javno prozivam, ali sada to radim zbog sigurnosti ljudi. Neki od trgovaca na Etsyju prodaju maske u kojima se može neometano disati, ali one ne funkcioniraju. Zapravo, štete ljudima. Molim vas, prijavite ih ako vidite da prodaju ove predmete’’, napisala je korisnica na svome Twitter profilu i dodala kako se takve maskice prodaju na Shopifyju, BigCartelu, Amazonu ili eBayu. 

 | Autor: Twitter Twitter

No, kako za ove maske prodavači ipak ne tvrde sa su učinkovita zaštita protiv širenja virusa, one se ipak mogu prodavati, a na kupcima je da zaključe na koji način će im koristiti. Mi stvarno ne vidimo smislila u ovim mrežastim maskama, što ti misliš?

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0