- Koliko god voljeli breskvice kakve su od pamtivijeka pekle naše bake i mame, u onim se najvrućim mjesecima radije sladimo nešto sočnijim i više osvježavajućim slasticama
- Baš nas je zato oduševio recept za breskvice koje su samo naoko iste kao one kakve redovito jedemo, dok je njihova priprema gotovo pa potpuno drugačija
- Nisu najjednostavnija slastica za pripremu, ali su im okus i tekstura toliko božanstvene da su vrijedne svog truda oko pripreme
Iako su breskvice jedne od onih slastica bez kojih ne može proći niti jedan blagdanski stol ili proslava i kojima ne možemo odoljeti neovisno o tome jesmo li u srcu ljeta ili zime, činjenica je da se u onim toplijim mjesecima, ako možemo birati, radije sladimo nešto sočnijim i više osvježavajućim slasticama no što su ovi tradicionalni prhki kolačići.
Baš nas je zato oduševio recept za breskvice koje su samo naoko iste kao i one koje od pamtivijeka peku naše bake i mame, dok je njihova priprema gotovo pa potpuno drugačija. Nisu najjednostavnija slastica za pripremu, ali su im okus i tekstura toliko božanstvene da su vrijedne svog truda oko pripreme.
Recept je to koji je osmislila KICA International Pastry Academy iliti škola za slastičarske chefove, a koji je na svojim društvenim mrežama podijelila Selvia Monet, kirurginja koja slobodno vrijeme najradije provodi pripremajući razne slastice.
Ove je breskvice opisala kao mekane biskvite s aromom vanilije koji se peku u silikonskim okruglim kalupima, nakon čega im se žličicom za dinju vadi sredinu te ih se puni pekmezom od marelica. Nakon što se dvije polovice slijepe, boja ih se šećernim sirupom i valja u šećer, a po želji ih se može ukrasiti listićem bosiljka koji će biti dodatno osvježenje.
Sastojci za breskvice:
Šećerni sirup:
- 88 ml vode
- 74 g šećera + 12 g šećera za želin
- 3,2 g želina
- 22 g glukoznog sirupa
- 0,15 g limuske kiseline
- crvena i žuta boja za kolače topive u vodi
Biskvit:
- 115 g mekog brašna
- 115 g kvalitetnog maslaca
- 110 g šećera
- 2 cijela jaja
- 37 g bademovog brašna
- 1 žlica meda
- 4 g praška za pecivo
- 1 mahuna vanilije (ili sirup od vanilije)
- pekmez od marelice za punjenje
Priprema breskvica
1. Budući da se preporuča hlađenje šećernog sirupa barem 6 sati, ili čak idealno dan prije ukrašavanja breskvica, njegova je priprema prvi korak! U lončić ulijemo vodu, dodamo glukozni sirup i 115 g šećera, a zatim pustimo da se sve otopi na laganoj vatri.
2. U drugoj zdjelici za to vrijeme promiješamo žlicu šećera sa želinom i sve dobro izmiješamo te uz neprestano miješanje dodajemo u posudu sa šećerom i glukozom. Kada zakuha, dodamo limunsku kiselinu i pustimo da se na srednjoj temperaturi kuha još 3 minute.
3. Dobiveni šećerni sirup prelijemo u drugu posudu, pokrijemo ga prijanjajućom folijom i ostavimo u hladnjaku da se u potpunosti ohladi (najmanje 6 sati, a idealno dan ranije). Prije premazivanja breskvica, šećerni se sirup lagano zagrije i podijeli na dva dijela - u jedan se doda crvenu boju za kolače, a u drugi žutu. Ako je smjesa previše gusta, možemo dodati mrvicu vode.
4. Priprema biskvita kreće miješanjem omekšalog maslaca sa šećerom i vanilijom koje treba dobro izraditi. Lagano zagrijemo med koji dodajemo u razmućena jaja, a zatim ih postepeno miješamo sa smjesom od maslaca. U drugoj zdjeli pomiješamo suhe sastojke - brašno, bademovo brašno i prašak za pecivo te prstohvat soli, a zatim suhe sastojke lagano umiješamo u maslac.
5. Pećnicu zagrijemo na 165 stupnjeva. Pomoću vrećice kojoj smo odrezali vrh dobivenu smjesu ravnomjerno raspoređujemo u silikonski kalup, a zatim biskvit pečemo otprilike 10-12 minuta.
6. Ohladimo ga na sobnoj temperaturi, a zatim žličicom za dinju izdubimo svaku polovicu biskvita. U svaku polovicu dodamo žličicu pekmeza od marelice te pekmez razmažemo po rubovima kako bi se dvije polovice što bolje zalijepile, a nakon što smo ih sve zalijepili, ostavimo ih u zamrzivaču na par sati da se sve dobro poveže.
7. Nakon što su breskvice dobro ohlađene, silikonskom četkicom ih bojamo crvenim i žutim šećernim sirupom te ih zatim obilato uvaljamo u šećer, a za kraj ih možemo ukrasiti listićem bosiljka ili mente.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.