Life&style

Narcise za veseliji dom: 7 stvari koje trebaš znati o ovom proljetnom cvijeću

  • U našim supermarketima narcise u teglici možeš kupiti po cijeni od 8 do 30 kuna
  • Biraj one čije lukovice su u različitoj fazi razvoja - duže će cvasti
  • Narcise su simbol sreće - još jedan razlog da budu u tvom domu

1. Narcise su jedno od prvog proljetnog cvijeća koje se pojavi u vrtovima; što južnije, to ranije procvjetaju. Nije rijetkost pronaći ih u punom cvatu i u veljači. Postoji gotovo 200 vrsta narcisa i 25.000 hibrida. Dakle, narcise nam nikad ne mogu dosaditi.

Možda vas zanima Kriterij je čudan, ali postoji 6 osobnosti frajera. Koji je tvoj? Rubrika Life&style Life&style

2. Simbol su sreće. Kinezi smatraju osobito dobrom znakom procvatu li u veljači, za njihovu Novu godinu. Službeno, cvijeće su koje se poklanja za desetu godišnjicu braka.

3. Imaš li u kući narcise u tegli pripazi - lukovice, ali i svi ostali dijelovi biljke su otrovni. Nijednoj se divljoj životinji poput vjeverice neće dogoditi da se zabuni i pojede ih. Nestašnom kućnom ljubimcu poput psa takva bi greška mogla stvoriti dosta problema. Simptomi trovanja su mučnina, povraćanje, proljev.

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

4. Želiš li ih staviti s drugim cvijećem u vazu, narcise prvo moraš 24 sata držati same u vodi, baš zbog otrova koje sadrže, a ima ga i u onoj želatinoznoj tekućini koja se pojavi kad prerežeš stabljiku.

5. Međutim, kao lukovice ih bez problema možeš saditi među drugo proljetno cvijeće - zumbule, šafrane, tulipane. Dapače, dobro ih je miješati s tim cvijećem jer svako cvate u svom ritmu pa će uvijek biti cvjetova u gredici ili loncu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

6. Narcise su jedno od cvijeća koje je najlakše uzgajati i svake se godine u vrtu samo pojave na mjestu gdje su rasle prošle godine. No, pripazi na sljedeće: nakon što ocvatu, nemoj odmah odrezati lišće. Ono je potrebno da lukovica ponovno varti "snagu". Odreži ga tek kad sasvim požuti. 

7. Narcise su poput mede: treba im zimski san. Lukovice trebaju prezimiti nekoliko mjeseci na hladnom kako bi se pripremile za proljetni rast. Kad ih obasja proljetno sunce, krenut će iz zemlje. Imaš li ih u posudi u kuću, preko zime ih smjesti na neko hladno mjesto. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0