Life&style

Napokon! Ovdje su svi mitovi i činjenice o 'blagdanskom debljanju' i istina je puno lakša nego smo mislili

  • Udebljat ćemo se barem toliko da ćemo morati nositi veći broj odjeće?
  • Žene se lakše i češće debljaju od muškaraca, a ni sport nam ne pomaže?
  • Što je doista s tim „blagdanskim mitovima o težini“? 

Tanjur s kolačima se nanovo puni više puta na dan, kuhano vino teče u potocima, a blagdanska večera sastoji se barem od šest sljedova… Višednevno jedenje preko božićnih i novogodišnjih praznika često je van kontrole – i onda nakon toga moramo otpustiti remen. U posljednje dane u godini često ne možemo odoljeti iskušenjima. Rezultat: novu godinu započnemo s kojim kilogramom više. Međutim, je li istina sve što se govori o „blagdanskoj težini“? Razjasnit ćemo neke mitove… 

Za blagdane se udebljamo „za broj više“ 

To nije istina. Doduše, istraživanje Sveučilišta Texas Technik dokazalo je da se muškarci i žene udebljaju u posljednjem mjesecu godine. Međutim, puno manje nego što se misli – ne radi se o pet ili više kilograma, nego maksimalno jedan kilogram i pol. 

„Blagdanska težina“ je uglavnom ženski problem 

To također nije istina. U okviru spomenutog istraživanja su se također promatrale dobivene težine kod spolova. U prosjeku su muškarci u prosincu dobili kilogram, a žene samo pola kilograma tjelesne težine

Možda vas zanima Zdrava prehrana – 5 supernamirnica za žene u četrdesetima Rubrika Life&style Life&style

Dodatnih kilograma se više nećeš moći riješiti

To je poluistina. Uglavnom se preko blagdana osjećamo „teško“ - jer namirnice koje konzumiramo izazivaju nadutost ili čine da zadržavamo vodu. Kad se vratimo uravnoteženoj prehrani, uglavnom nestane taj negativna popratna pojava. U prosjeku nam ne ostane više od kilograma. Ako taj kilogram nećeš ciljano skinuti treningom, ostat će još dugo vremena s tobom. Prema istraživanju, prosječni Amerikanac se udeblja za jedno desetljeće pet do deset kilograma – i to samo zahvaljujući blagdanima! 

Sport sprječava „blagdanske kilograme“ 

To nije točno. Spomenuto istraživanje je jasno pokazalo sljedeće: svi ispitanici – svejedno jesu li vrlo aktivni ili se uopće ne bave sportom – dobili su u prosjeku istu težinu tijekom blagdana. Znanstvenici vjeruju da je to zbog namirnica koje se konzumiraju u to vrijeme – kolačića, slatkiša, alkohola i ugljikohidrata. A njih se ne može baš odmah riješiti sportom. 

Možda vas zanima Nećeš vjerovati, ali ova hrana te čini pametnijom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0