Life&style

Napokon je dokazano: žene su bolje od muškaraca i na ovom jako važnom području!

  • Bi li radije imala šefa ili šeficu?
  • OK, možda da preformuliramo malo pitanje: što misliš, je li šefica učinkovitija od šefa? 
  • Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da su šefice zakon! 

U ispitivanju se ocjenjivalo 19 različitih kategorija: u 17 od 19 su šefice smatrane kompetentnijima od šefova. Naime, ispitani zaposlenici ocijenili su rukovoditeljice sposobnijima – osobito kad treba preuzeti inicijativu, biti fleksibilan, poticati druge ili ih psihički motivirati. Osim toga, smatraju se iskrenijima, inspirativnijima i motiviranijima. Rješavanje problema i timski rad su sljedeća područja u kojima žene dominiraju. Klasična muška područja – poput IT-a ili menadžmenta – bila su također uključena u ispitivanje. 

Možda vas zanima Prepoznaješ li se? Ovih 8 zajedničkih stvari imaju nadprosječno inteligentne žene Rubrika Life&style Life&style

Manje samopouzdanje kao poticaj za bolju učinkovitost 

Šefice su same sebe u ispitivanju u prosjeku slabije ocijenile od šefova. Osobito mlađe šefice ispod 30 su se procijenile manje kompetentnima od njihovih muških kolega iste dobi. Što starije, toliko djelotvornije su žene procijenile svoje sposobnosti šefice. Tek one starije od 51. godine su procijenile svoje sposobnosti boljima. U ispitivanju je smanjeno samopouzdanje kod žena bilo navedeno kao razlog za činjenicu da su u konačnici žene ustrajnije, ambicioznije i otvorenije – a to su faktori koje nas čine boljim šeficama. 

Možda vas zanima 3 razloga zašto muškarci napuštaju fenomenalne žene, a svi se prijatelji čude zašto Rubrika Love&Sex Love&Sex

Muškarci su dobili poene u tehnici i strategiji 

Muškarci su u dva područja ocijenjeni kao kompetentniji od žena: jedno je tehnika/stručna ekspertiza, a drugo je strateško djelovanje. Psihologinja Tuulia Ortner sa Sveučilišta Salzburg navodi kao razlog za tu procjenu proširene stereotipove: žene se često smatraju kao predstavnicama grupe, a ne kao individualke. Zato im se pripisuje – zbog predrasuda – manje stručnosti nego muškarcima. 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0