Life&style

Nakon poluotoka Frkanj, njegove netaknutre prirode i hipijevske atmosfere, druge plaže više se ne čine tako dobre

  • U potrazi za ne tako poznatim biserima hrvatske obale, more nas je odvelo do Raba, točnije njegovog poluotoka Frkanj
  • Riječ je o mjestu gdje vladaju borova šuma, kristalno bistro modro-zeleno more i jedna vrlo opuštajuća vibra
  • Ovdje se ujedno nalazi i plaža poznata kao prva službena nudistička plaža na Jadranu

Otok Rab poznat je po mnogo toga čak i onima koji na njemu nikada nisu bili, primjerice po jednoj od najljepših pješčanih plaža na Jadranu, srednjovjekovnom starom gradu i Rabskoj fjeri ili Festivalu filma. Oni koji ga posjete najčešće jure na Rajsku plažu ili Plažu Sahara u Loparu, Barbate i Supetarsku dragu - najpopularnija odredišta na otoku. No, ono što je mene najviše oduševilo na otoku sreće, kako su ga stari Rimljani davno nazvali, je zapravo poluotok Frkanj.

Frkanj - poznat i kao otok ljubavi, svakako je mjesto u koje se lako zaljubiti

Okružen gustom borovom šumom i kamenitim plažama, poluotok Frkanj nalazi se svega nekoliko kilometara sjeverozapadno od grada Raba. Iako na njega možeš doći i autom, puno je romantičnije isploviti drvenim brodićem iz samog porta koji polazi svakih pola sata. Druga opcija je dolazak automobilom tako što ćeš na putu prema Suhoj Punti s glavne ceste skrenuti lijevo na djelomično asfaltirani put kroz gustu borovu šumu u pravcu poluotoka.

 | Autor: Instagram @frkanj_islandoflove Instagram @frkanj_islandoflove

Ono što će te dočekati je raznolika borova šuma, modro zeleno more, i pogled koji puca na susjedne otoke Pag i Lošinj te otočiće Laganj, Dolfin i Trstenik. Poluotok je dovoljno prostran da uvijek možeš naći komadić raja samo za sebe. Tu su dva ugostiteljska objekta ispred kojih se nalazi plaža, međutim ako hodaš samo malo dalje od njih naići ćeš na osamu gdje ljudi najviše vole zavezati između dva stabla svoj hammock i jednostavno uživati ispod borova. 

Monty's Dog Beach Možda vas zanima Izabrali smo 7 najljepših plaža za pse u Hrvatskoj na kojima će tvoj ljubimac uživati Rubrika Life&style Life&style

Na Frkanju nalazi se uvalica Gavranišće, ili kako je Rabljani već godinama zovu »Kod Puskića«. Plaža je davno dobila pridjev "engleska" jer je dio skupa manjih plaža svjetski poznate uvale Kandarola. Ovdje se davne 1936. godine, uz ishođeno odobrenje tadašnje vlasti Grada Raba, kao prvi službeni nudist okupao sam engleski kralj Edward VIII. sa svojom Lady Vallis Simpson. Uzmimo u obzir da je to za ono vrijeme bio prilično sablažnjiv čin kojim je engleski kralj upravo na Rabu otvorio pokrenuo novi trend u hrvatskoj kupališnoj povijesti, a Rab je dobio prvu službenu nudističku plažu na Jadranu.

Edwardovim kratkotrajnim boravkom Rab je postao međunarodno poznat, što je itekako pomoglo razvoju turizma. Unatoč tome, Frkanj je mjesto gdje se i kada je najposjećenije osjećaš kao da imaš čitavu prirodu za sebe. Rab je destinacija za sve one koji traže drukčije, specifične i originalne sadržaje, kao i za sve one koji žele uživati u netaknutoj prirodi, a biti blizu kulturnih događanja. Pomalo hipijevska atmosfera koja vlada na Frkanju učinit će da se osjećaš ponovno povezanim s prirodom i drugim ljudima, neopterećen s civilizacijom i njenim pravilima. Čak i oni koji se nikada ne kupaju goli, ovdje će zasigurno doći u iskušenje. Jednom kada se kupaš na Frkanju, sigurna sam da ćeš bit ćeš prerazmažen za sve ostale plaže. 

Oslobodi hipija u sebi, ponesi dobro društvo (pa bila to i ti sama) i nikako ne zaboravi na viseću ležaljku.

Photo: Frkanj - Otok ljubavi

Komentari 0