Life&style

Nakon ovog, nadamo se da plastičnu bocu više nikad nećeš baciti u kontejner BEZ čepa

  • Brineš li da plastične boce završe u reciklaži, (nadamo se, bacanje u obično smeće ne želimo ni kometirati) važno je da ih u kontejner baciš SA originalnim čepom
  • Znaš li gdje najčešće završi čep koji smo bacili u obično smeće? Vrlo vjerojatno u moru
Možda vas zanima Kako umanjiti tamne podočnjake i riješiti se dosadnih borica oko očiju? Rubrika Beauty Beauty

Ponekad je teško pratiti sva pravila oko recikliranja. Kutija za dostavu pizze jako je zamazana, je li to za obično smeće ili za papir? Što je s kovertama s onim prozirnim plastičnim dijelom, moram li to odstraniti? Puno je savjeta za ekološki način života, a ovo sigurno znamo: za plastične boce znamo: kad popiješ posljednji gutljaj vode, svakako ponovno začepi bocu i tek je onda baci u kontejner za plastiku.

Zabluda je da čep treba skinuti

Boce se ne recikliraju bez čepa. Postoji sveprisutni mit koji odmah treba zaboraviti: mnogi smatraju da skidanjem čepa plastične boce pomažu ljudima zaposlenim u reciklažnim skladištima, no to doista nije točno. Jednom kad se plastične boce sa čepom samelju, ta se smjesa stavlja u vodu. Budući da su čepovi napravljeni od jako zasićenog polietilena (HDPE) i polipropilena (PP) oni će u vodi isplivati na površinu, a plastične boce potonuti i to omogućuje zaposlenima da lakše odvajaju i recikliraju različite materijale. 

Čep u običnom smeću - ubojica životinja

Ako čep bacite u obično smeće, često završi u morima ili oceanima: čepovi od plastičnih boca peti su najčešći zagađivač plaža. Morski sisavci, kornjače, ribe i ptice često te čepove zamijene za hranu i od toga umiru.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

No, jesi li znala da čepove s boca možeš odvojiti, sakupljati i tako pomoći oboljelima od leukemije i limfoma u Hrvatskoj da nabave skupe lijekove koji su im potrebni? Što je još bolje nego ih baciti u reciklažu.

Zašto je loše da je boca zgužvana

Postoji još jedan razlog zbog kojeg morate biti sigurni da ste bocu bacili skupa s čepom: oni su napravljeni od skuplje plastike za kojom je velika potražnja. Reciklirani čepovi lako postaju plastične posude najrazličitijh oblika i veličina koje neprestano upotrebljavamo u domaćinstvu. Stručnjaci za recikliranje predlažu da plastične boce ne gužvamo i stišćemo jer ih onda u reciklažnim skladištima često zamijene za papir.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0