Life&style

Najveći skandali s dodjela Oscara: Ovo su gafovi i skandali koji su šokirali svijet

  • Greške se događaju i najboljima pa tako i na glamuroznim i prestižnim nagradama Američke filmske akademije
  • Ponekad je riječ o neprilagođenom ponašanju, ali i skandaloznim situacijama koje su obilježile povijest dodjele Oscara
  • Ovo su najveći skandali koji su se tijekom godina događali na slavnoj dodjeli

Najveći skandali i najkontroverzniji događaji odvijali su se i na prestižnoj dodjeli filmskih nagrada Oscar. A na njegovome crvenom tepihu škakljivih situacija i scena, izgleda, ne nedostaje.

I dok se i produkcija kao i potencijalni dobitnici pripremaju kako bi sve prošlo što je bolje moguće, ili bolje reći, savršeno, ponekad se greške ipak događaju, I to je sasvim normalno, no često to prerasta i u prave skandale. Od sitnih produkcijskih grešaka, čitanja i proglašenja sretnih (ali krivih) dobitnika, padova na pozornici ili gafova u govoru zahvale - sve to ostalo je zapamćeno kao dio slavnih dodjela. Ovdje smo okupili nekolicinu njih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Zagonetni nestanak kipića

Američka glumica Alice Brady osvojila je 1937. godine Oscar za najbolju sporednu glumicu u filmu "In Old Chicago", a kako zbog slomljenog gležnja nije mogla preuzeti nagradu, umjesto nje ju je pokupio nepoznati čovjek. Iako su svi pretpostavili da je to netko blizak glumici, kasnije se pokazalo da nitko ne zna tko je on i nikada ga nisu pronašli. Baš kao ni kipić Oscara koji je Brady osvojila.

Možda vas zanima Filmovi s najviše Oscara u povijesti: Jesi li ih pogledala sve? Rubrika Life&style Life&style

Zabranjen ulaz

Hattie McDaniel prva je afričko-američka dobitnica Oscara za sporednu žensku ulogu u filmu "Gone With The Wind" 1940. godine. Unatoč tome, skoro joj je zabranjen ulaz na dodjelu, a kad je stigla morala je sjediti za drugim stolom, dalje od kolega iz filma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Poljubac

Glumac Sydney Poitier bio je prvi crnac koji je osvojio nagradu Oscar za glavnu mušku ulogu u filmu "Lilies of the Field" 1964. godine. Glumica Ann Bancroft ga je, dok mu je uručivala nagradu, poljubila u obraz i izazvala skandal.

Jednak broj glasova

Barbra Streisand i Katherine Hepburn su 1969. godine dobile jednak broj glasova za najbolju glumicu, njih točno 3030. No, budući da se Hepburn na dodjeli nije pojavila, zlatni je kipić dobila Barbra.

Odbijen Oscar

Marlon Brando, legendarni američki glumac, 1973. godine odbio je Oscara kojeg je dobio za ulogu u kultnome filmu "Kum". Večer prije proglašenja rekao je da će izostati s dodjele i poslati manje poznatu glumicu, Sacheen Littlefeather, da se popne na pozornicu umjesto njega. A njezin je govor, kao aktivistice pokreta za prava američkih starosjedioca, danas je još jedan od skandala sa slavnih dodjela.

I scenarist Dudley Nichols još je 1936. godine odbio Oscara, a on je ujedno i prvi koji je to učinio. Učinio je to iz solidarnosti s tadašnjim štrajkom pisaca.

Golotinja

Tijekom dodjele 1974. godine, kad je voditelj pozivao Elizabeth Taylor da preuzme nagradu za najbolji film godine, pozornicom je pretrčao Rober Opal, umjetnik i aktivist za gay prava koji je pritom bio potpuno gol.

Protesti

Susan Sarandon i Tim Roobins si tijekom proglašenja pobjednika Oscara 1993. godine izrazili protest zbog pritvaranja HIV pozitivnih izbjeglica s Haitija od strane američkih vlasti.

Tijekom iste večeri i glumac Richard Gere održao je govor o ljudskim pravima u Kini i maltretiranju Tibetanaca, a kasnije mu je zbog toga i navodno bio zabranjen dolazak. Ipak, s vremenom se i to promijenilo.

Psovanje

Samuel L. Jackson 1995. godine nije osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu "Pulp Fiction" pa se nije mogao suzdržati i opsovao je ravno u kadar. Umjesto njega tu je nagradu dobio Martin Landau za film "Ed Wood".

Arogantan redatelj

"Titanik", film redatelja Jamesa Camerona, 1998. godine osvojio je 11 nagrada Oscar. Cameron je u govoru zahvalio svim sudionicima snimanja, a na kraju je citirao sebe kroz riječi lika filma, Jacka kojeg je utjelovio Leonardo DiCaprio, i viknuo: "Ja sam kralj svijeta!". Zbog toga su ga mnogi optužili za aroganciju i umišljenost.

Incest

Tijekom preuzimanja Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu "Girl, Interrupted", Angelina Jolie te je 2000. godine izjavila da je "ludo zaljubljena u svog brata", a iste su se večeri brat i sestra poljubili u usta pa je mnogima taj trenutak ostao u pamćenju kao sasvim čudan oscarovski događaj.

Gađanje glumca

Kad je Michael Moore 2003. godine osvojio Oscar za dokumentarni film "Bowling for Columbine", kritizirao je tadašnjeg predsjednika Georgea Busha zbog rata na Blistoku. Mnogima se iz publike kritika nije svidjela pa su ga izviždali, a priča se i da su ga gađali stvarima iz svojih sjedala.

Iste se godine dogodio i neočekivani poljubac glumaca Adriena Brodyja i Halle Berry, tijekom njegovog preuzimanja nagrade za ulogu u filmu "Pijanist".

Pogrešno osvojen Oscar

Warren Beatty i Faye Dunaway su na dodjeli Oscara 2017. godine najboljim filmom greškom proglasili mjuzikl "La La Land". razlog je bio taj što je Beatty dobio pogrešnu omotnicu, koju je predao kolegici. Ona je pak pročitala ime pogrešnog filma. Pravi je dobitnik bio film "Moonlight". No najveći dio neugodnosti bio je trenutak kad se ekipa "La La Landa" popela na pozornicu i kad je producent objasnio pogrešku. Kakav "ups".

Pad

Glumica Jennifer Lawrence na svojoj je prvoj dodjeli nagrada, 2013. godine, u raskošnoj Diorovoj haljini krenula na pozornicu kako bi preuzela kipića za ulogu u filmu "Silver Linings Playbook". U tom se trenu spotaknula, ali i nasmijala samoj sebi pa pokupila svoju nagradu.

Možda vas zanima Oscar nominacije 2022.: Koji su od nominiranih tvoji favoriti? Rubrika Stars Stars

Odustajanje od statusa domaćina

Američki komičar i glumac Kevin Hart odbio je voditi 91. dodjelu nagrada Akademije zbog prosvjeda oko homofobnih objava na društvenim mrežama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by COMPLEX (@complex)

Nakon toga je Akademija filmskih umjetnosti i znanosti odlučila da će dodjelu voditi nekoliko prezentera.

Photo: Shutterstock

Komentari 0