Life&style
Sposobna poslovna žena

Najstarije si dijete u obitelji? Čestitamo, znanost kaže da si ujedno i najpametnija

  • Uvijek si se osjećala malo mudrije od svojih mlađih sestara i braće?
  • Znanost ti sada ovu slutnju može i potvrditi
  • Objašnjenje je zapravo logično, ali ne ipak se ne odnosi baš na sve slučajeve

Najstarije si dijete u obitelji? Dopusti onda da te razveselimo i rezultatima istraživanja – ujedno si i najmudrija! Znanost i analitičari često se bave poretkom među braćom i sestrama što i povezuju sa specifičnim osobinama. Tako je Sveučilište u Leipzigu u istraživanju na 20.000 ljudi pokušalo doći do spoznaje utječe li redoslijed rođenja na inteligenciju, ekstrovertnost, savjesnost, otvorenost, spremnost na suradnju i maštu. 

Možda vas zanima Ove životne mudrosti odgovaraju tvom horoskopskom znaku Rubrika Life&style Life&style

Ispitivanja ipak nisu pokazala da je redoslijed rođenja utjecao na većinu sobina. Međutim, posebnu pozornost znanstvenicima privukao jedna obrazac. Naime, ispostavilo se da inteligencija prvorođene djece uglavnom ima viši IQ u odnosu na drugorođeno dijete za 1,5.   

Naravno, ovo nije bio uvijek slučaj, ali znanstveni su izračunali koliko je mogućnost za ovakvu tvrdnju. Vjerojatnost da će prvorođeni biti mudriji svog mlađeg brata ili sestre je 60%

Ovih 10 stvari znaju samo mlađe sestre u obitelji - i nije im uvijek bilo lako u životu

Znanost nam govori da je 40% naše inteligencije genetski uvjetovano dok se ostak gradi kroz interakciju s okolišem. Razliku u visini IQ-a među djecu tako su rezultat njihova odnosa s okolinom,a  ne gena. Posljedično, prvorođeni će tako vjerojatnije imati veći IQ jer duže na sebi zadržavaju nepodijeljenu pažnju svojih roditelja – nešto za što se drugorođeni moraju natjecati od samog rođenja. Također, roditelji prirodno imaju veća očekivanja od prvog djeteta što također utječe na razvoj inteligencije. 

Prvorođena djeca se često i brinu od svojim mlađim srodnicima te ih često podučavaju stvarima koje već znaju. Radi se odgovornosti koja prvorođenima  također daje poticaj za razvoj inteligencije. 

Photo: shutterstock

Komentari 0