- Ako već nisi, vrijeme je da iskoristiš kalupiće za nabujak i razveseliš svoje najdraže mirisnim desertom po receptu poznate britanske gastro spisateljice, kuharice i televizijske voditeljice Mary Berry
- Ovaj je čokoladni desert prigodan za svaku priliku, a nerijetko postaje i jedan od omiljenih
- Ovaj odličan recept pobrinut će se da naš slatki zadatak u kuhinji uz ovaj recept prođe bez ikakvih problema
- Pročitaj više: Desert iz snova - Torta od palačinki s kremom od šumskog voća i Nutellom
Znamo koliko je teško nakuhavati i pripremati deserte i slastice tijekom ljeta. Zato mi uskačemo kao inspiracija, a recept za ovaj prefini i sočni čokoladni soufflé, odnosno nabujak, savršeno će se uklopiti čak i u kišne ljetne dane poput današnjeg.
U redakciji imamo nekoliko odličnih kuharica, ali kad nam nedostaje inspiracije obično se izgubimo u gomili recepata iz Velike obiteljske kuharice Mary Berry. Ovog smo puta naletjeli na klasik prikladan za baš svaku priliku – genijalan nabujak od čokolade. Imaj na umu da je količina dovoljna za četiri osobe.
Čokoladni nabujak Mary Berry
Sastojci:
- 125 g čokolade
- 2 žlice vode
- 300 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 2-3 kapi ekstrakta vanilije
- 50 g šećera
- 45 g brašna
- 4 žumanjka
- 5 bjelanjaka
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Otopi čokoladu s dvije žlice vode i malo mlijeka na laganoj vatri. Miješaj sve dok se ne rastopi, a zatim dodaj i ostatak mlijeka.
- U tavici zagrij maslac, dodaj brašno i miješajući kuhaj otprilike minutu. Makni s vatre pa postepeno ulij mješavinu čokolade i mlijeka. Smjesu zakuhaj i miješaj sve dok se ne zgusne.
- U smjesu umiješaj ekstrakt vanilije i šećer, makni s vatre i pusti da se ohladi.
- U ohlađenu smjesu umuti žumanjke.
- Kalupe namasti s malo maslaca.
- Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg i postepeno ga dodaj u smjesu čokolade i žumanjaka.
- Rasporedi smjesu u četiri kalupa od 300 ml.
- Peci 40-45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva, sve dok nabujci ne narastu i ne postanu čvrsti.
- Pospi ih šećerom i prahu i posluži odmah.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.