Life&style

Austrijska slastica u proljetnom ruhu: štrudl od jagoda i griza za prste polizati

Naravno da radimo (i volimo!) štrudlu od jabuka, pa od višanja, pa od sira, trešanja... Ali zašto ne probati i neke manje očekivane varijante kolača koji se kod nas udomaćio kao da je naš, a ne posuđen od naših sjevernih susjeda Austrijanaca? Pa nam tako, logično, napamet padaju i jagode. Vrijeme im je, sad su najukusnije i najslađe, obožavamo ih, a kako im je sezona zapravo vrlo kratka, treba ih iskoristiti na sve moguće načine. Također, jagode kratko traju kad ih kupimo, ima nekoliko trikova da im produžimo rok trajanja, ali često nam "odu" - nisu više savršene za jesti, ali za kolač su izvrsne.

Jagode za šlagom, kolači sa jagodama, kuhanje džema od jagoda za zimu... Zašto ne i štrudla s jagodama? Naravno, pošto su voće koje sadrži dosta vode, pripaziti treba kako da štrudla ne bude pregnjecava, ali imamo i trik kako to izbjeći. Dakle, ako ti se svidjela ideja, ovo je provjereni recept...

Možda vas zanima Galette s jagodama: Najbolji recept za mirisnu, sočnu i neodoljivu slasticu s jagodama Rubrika Life&style Life&style

Sastojci:

  • 4 dl tekućeg jogurta
  • 1,5 dl pšeničnog griza
  • 1 dl šećera
  • 1 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • paket tankih kora za štrudlu
  • 800 grama jagoda
  • 100 grama petit beure keksa ili piškota
  • maslac za premazivanje
  • kiselo vrhnje za premazivanje

 | Autor: Foto: @jessiebakestreats

Priprema: 

  1. Pomiješaj griz s praškom za pecivo. Umuti mikserom jogurt i ulje sa šećerom. Dodaj griz i prašak za pecivo te još malo miješaj. Smjesu ostavi u hladnjaku da odstoji 1 sat. 
  2. Jagode operi i nareži na četvrtine ili polovine, ovisno o veličini. Malo ih pospi sa šećerom. Nakon 1 sata izvadi smjesu iz hladnjaka.
  3. Kekse usitni uz pomoć valjka za tijesto.
  4. Prvu koru premaži s malo ulja pa smjesom od jogurta i griza. Na nju položi drugu koru, namasti, pa je pospi mrvicama od keksa (to će upiti vodu iz jagoda i spriječiti da tijesto postane gnjecavo). Nju pospi jagodama. Sve skupa zarolaj i premaži s gornje strane vrhnjem.
  5. Pecite na 200°C oko 45 minuta.
Photo: None
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ogladnio sam