Life&style

Najslađi vikend izlet: Slavni festival čokolade održava se u susjedstvu, tamo čokolada 'teče u potocima'

  • Radovljica, mali slovenski grad nadomak Bleda, ima 100-godišnju tradiciju proizvodnje čokolade
  • Najveći čokoladni događaj u Sloveniji, Festival čokolade u Radovljici, održava se ovaj vikend, 15. i 16. travnja 
  • Čokoladarnice i drugi ponuditelji čokoladnih slastica i jela nude najveću ponudu čokolada, čokoladnih jela i čokoladnih slastica u Sloveniji

Radovljica je gradić koji će te sigurno oduševiti. Tamošnji stari grad jedan od najbolje očuvanih gradskih struktura u Sloveniji s kućama koje datiraju iz 15. i 16. stoljeća. Ovaj grad očarava posjetitelje svojim položajem, s raznolikom sačuvanom arhitekturom, ali i muzejima i galerijama, kao i drugim atrakcijama. Svaki kutak ovog gradića odiše poviješću, i priča zanimljive priče iz prošlosti.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design  | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Možda vas zanima Merci kokos kolekcija: Četiri okusa u limitiranom izdanju omiljene čokolade koja jedva čekamo probati Rubrika Life&style Life&style

Ali, Radovljica je također i čokoladna prijestolnica Slovenije. Ovaj stari gradić u blizini Bleda (nadomak autoceste, nekoliko kilometara prije Bleda) svake godine organizira festival čokolade koji u regiju Gorenjska u Sloveniji privuče veliki broj ljubitelja slatkog iz cijele Slovenije, ali i iz drugih zemalja. 

Festival čokolade u Radovljici održava se svake godine (od 2012.), ali taj je događaj tek kruna duge slatke tradicije toga kraja. Već je prošlo 100 godina otkako je u obližnjem mjestu Lesce zaživjela proizvodnja čokolade. Prvo obiteljsko poduzeće za proizvodnju čokolade ustanovio je Adolf Zavratnik 1922. godine, a zatim je tu tradiciju preuzela Gorenjka, danas jedna od najpoznatijih slovenskih slatkih marki.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design  | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Festival čokolade Radovljica | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Festival čokolade Radovljica

Upravo na poticaj Gorenjke prvi festival čokolade održan je 2012. godine. Tada je to bio jednodnevni događaj na kojem su svoju ponudu predstavljale različite slovenske čokoladarnice. Posjećenost je bila impresivna, a pozitivne reakcije posjetitelja oduševili su izlagače i organizatore. Nastao je festival koji iz godine u godinu raste, sa sve više uključenih lokacija i događaja.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design  | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Ovogodišnje festivalsko događanje i sajam čokoladarnica nalazi se u samom središtu grada: u gradskom parku, Linhartovom trgu i u dvorcu Radovljica. Na svim lokacijama možeš kupiti degustacijske kupone (4 kupona koštaju 3 eura) te kušati čokoladne proizvode iz Slovenije, ali i drugih zemalja. Dvodnevni festival ima raznovrstan popratni program namijenjen svim generacijama.  Odvijaju se dječje radionice i predstave, koncerti, kulinarski showovi, izložbe i ulične predstave. Svake godine organizator posjetitelje iznenadi s nečim novim u programu. Od prošlih godina izdvajamo neke od njih: divovska čokolada za Guinnessa, čokoladna modna revija i čokoladni rulet.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Više informacija možeš pronaći na internetskim stranicama festivala. 

Možda vas zanima Neodoljiva slatka senzacija: Portugalska torta od badema savršeno se slaže s proljećem Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @chocolatedippery
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    trreba doci tamo i sve pojest haha