Life&style
Umorstvo žene u splitskom Lidlu počinio je bivši partner

Broj žena koje su ubili partneri u RH je porastao za 50%. Je li najnoviji slučaj ubojstva žene u Splitu femicid?

  • 44-godišnju ženu, majku 10-godišnjeg djeteta jučer je u Splitu, u trgovini u kojoj je radila, s desetak uboda nožem usmrtio njezin bivši partner
  • Od 2016. do 2018. godine u Hrvatskoj je ubijeno 46 žena, od toga njih 39 ubile su njima bliske osobe. U odnosu na 2018. godinu, broj žena ubijenih od intimnih partnera porastao je za 50 posto
  • Je li u ovo slučaj femicida, najekstremnijeg oblika rodno uvjetovanog nasilja koji se odnosi na ubojstvo osobe ženskog spola, počinjeno iz mržnje, odnosno "ubojstvo žena jer su žene", a koji hrvatski zakon kao pojam ne poznaje
  • Većinu slučajeva femicida počinili su partneri ili bivši partneri i njemu obično prethodi kontinuirano zlostavljanje u kući, prijetnje ili zastrašivanja, seksualno nasilje te situacije u kojima žene imaju manje moći ili manje resursa od partnera

Hrvatsku je jučer potresla vijest o stravičnom slučaju ubojstva 44-godišnje žene u Splitu. Djelatnicu u Lidlu, usmrtio je muškarac koji je u popodnevim satima s nožem ušetao u trgovački lanac i napao ju na njenom radnom mjestu. Nekoliko svjedoka nazočilo je napadu i kazalo kako je muškarac s kapuljačom ženi prišao s leđa, vikao i nakon toga ju nekoliko puta uboo nožem, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema prvim, neslužbenim informacijama ubojica je 54-godišnji Željko Đekić, bivši partner žrtve s kojom ima zajedničko dijete od 10 godina. Žena je s teškim ubodnim ozljedama prevezena u splitsku bolnicu, međutim unatoč nastojanjima liječnika da joj spase život, preminula je nedugo nakon dolaska u bolnicu. Sudeći prema svim dostupnim informacijama, čini se kako je riječ o još jednom slučaju femicida u Hrvatskoj. 

Umorstvo žene u splitskom Lidlu počinio je bivši partner | Autor: Pixsell Pixsell

Broj ubijenih žena od 2018. porastao za 50% !

Stravično ubojstvo u Lidlu, nažalost, nije izoliran slučaj, a od početka pandemije broj žena koje su ubili njihovi partneri zabrinjavajuće raste. "Prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u razdoblju od 2016. do 2018. godine u Hrvatskoj je ubijeno 46 žena, od toga njih 39 su ubile njima bliske osobe. U odnosu na 2018. godinu, broj žena ubijenih od intimnih partnera porastao je za 50 posto. U 2020. godini od 36 ubojstava žena, 14 ih je djelo femicida! Femicid je zločin iz mržnje prema ženi", stoji u službenom priopćenju splitske udruge Domine.

Nevena Toll iz Autonomne ženske kuće Zagreb prije samo nekoliko tjedana, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama s nama podijelila poražavajuće statističke podatke koji pokazuju značajan porast nasilja nad ženama od strane intimnih partnera u posljednje dvije godine.

 | Autor:

Femicid i hrvatsko zakonodavno nepoznavanje rodno uvjetovanog ubojstva iz mržnje

Femicid spada u najekstremniji oblik rodno uvjetovanog nasilja i odnosi se na ubojstvo osobe ženskog spola, počinjeno iz mržnje, odnosno "ubojstvo žena jer su žene". Stručna literatura razlikuje intimni femicid od neintimnog odnosno ubojstvo žene počinjeno od strane intimnog partnera ili bivšeg intimnog partnera, ili ubojstvo gdje ne postoji prisni ili obiteljski odnos žene s ubojicom.  

Hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid te zločine počinjene prema ženama i intimnim partnericama kvalificira kao obično ubojstvo. Međutim, razlika je ogromna. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), femicid se razlikuje od ubojstva na specifične načine. Primjerice, većinu slučajeva femicida počinili su partneri ili bivši partneri i njemu obično prethodi kontinuirano zlostavljanje u kući, prijetnje ili zastrašivanja, seksualno nasilje te situacije u kojima žene imaju manje moći ili manje resursa od svog partnera. 

Možda vas zanima Udruge i aktivistice o nasilju nad ženama: Primjetan je tek mali pomak, ali još nas puno borbe čeka Rubrika Life&style Life&style

U Hrvatskoj, čak 90 posto slučajeva svih nasilja nad ženama te nasilja u obitelji kvalificira se tek kao prekršajno djelo.

Nasilje nad ženama teški je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava koja uključuju pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja i pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja. Unatoč poražavajućim statistikama, situacija je u stvarnosti još gora budući da najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Prema podacima Europske komisije, samo 14 % žena prijavljuje nasilje, svaka šesta žena u Europi žrtva je obiteljskog nasilja, dok sedam žena svaki dan umire od posljedica takvog nasilja.  Žene se iz raznih razloga odlučuju ne prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od uzrokovanja još težeg nasilja ili ekonomske ovisnosti o muškarcu.

Umorstvo žene u splitskom Lidlu počinio je bivši partner | Autor: Pixsell Pixsell

Femicid, to jest ubojstvo žene od strane intimnog partnera, je onaj posljednji korak eskalacije nasilja koji govori tragičnu istinu o neadekvatnosti društva da pravovremeno zaštiti žene koje kontinuirano trpe nasilje u različitim oblicima. 

Uz sve poražavajuće statistike koje jasno govore o nasilju nad ženama u Hrvatskoj te uz najnoviji slučaj ubojstva žene u Splitu gdje je muškarac ušetao s oružjem na njezino radno mjesto i ubio je ispred svjedoka, treba li nam više dokaza da žene nisu nigdje sigurne i da ih je ovo društvo nemoćno zaštititi od muškog nasilja? Iako se nasilje nad ženama najčešće odvija "unutar 4 zida", najnoviji slučaj jasno pokazuje kako nasilje nad ženama više nije nikakva "tajna" te da ona može biti napadnuta bilo gdje.

Umorstvo žene u splitskom Lidlu počinio je bivši partner | Autor: Pixsell Pixsell

Iako u Hrvatskoj postoji nekoliko inicijativa i organizacija koje pružaju financijsku, psihološku i organizacijsku pomoć ženama koje prijave nasilje, one samo ukazuju na širi problem - problem države koja ne umije žene zaštititi pravodobnim prepoznavanjem nasilja i adekvatnim kažnjavanjem istog. 

Prije svega, država mora  prepoznati i zakonski tretirati slučajeve ubojstva nastale kao zločin iz mržnje prema ženama te raditi na podizanju svijesti i zagovaranju suradnje između policije, medicinskog osoblja i drugih relevantnih institucija te znati prepoznati nasilnike i adekvatno ih tretirati kako bi se spriječio najgori ishod. 

Nasilje nad ženama nije privatni problem svake žene već problem cjelokupnog društva. Država ne smije ignorirati problem i prepuštati žene samima sebi i ženskim kućama koje će ih skrivati od njihovih zlostavljača. Jer one koje treba sakriti, kako od pojedinačnih žrtava nasilja, tako i od društva generalno, su sami zlostavljači.

Photo: Pixsell

Komentari 0