Life&style
Place Market

Na splitskom Pazaru i zagrebačkom Dolcu uskoro ćemo uživati u street foodu najboljih hrvatskih chefova

  • Predstavljen je novi projekt PLACE market, nacionalni projekt turističke revitalizacije tržnica koji donosi život na tržnice u Zagrebu i Splitu
  • Ideja projekta je svaki petak nakon radnog vremena oživjeti tržnicu tako da tamo 'nastupe' neki od najpoznatijih lokalnih i nacionalnih chefova i ugostitelja
  • Tržnice u Splitu i Zagrebu, za početak, jednom tjedno navečer postaju prirodna pozornica na kojoj se prezentira gastro tradicija i ponuda gradova u kojima se projekt odvija

Ako si ikada putovala Azijom, onda ti je pojam street food market dobro poznat. Takvi događaji nekada kriju nevjerojatne gastronomske dragulje koji su uspjeli naći svoj put do Michelinovih vodiča, nekada donose tradicionalne specijalitete, nekada posebna jela koja se mogu probati samo na tom mjestu, ali gotovo uvijek donose nevjerojatno gastro iskustvo. Tu su i jednodnevna gourmet događanja na tržnicama koja susjedne države već godinama imaju, a projekt PLACE market kombinacija je svega toga pomalo.

Možda vas zanima U zagrljaju paške čarolije: Hotel, vinarija i restoran Boškinac pravi je eno-gastro raj s Michelinovom zvjezdicom Rubrika Life&style Life&style

Ideja projekta je svaki petak nakon radnog vremena oživjeti tržnicu tako da na nju i njene klupe izađu neki od najpoznatijih lokalnih i nacionalnih chefova i ugostitelja i za posjetitelje na licu mjesta pripreme specijalitete ili po kojima su poznati ili koje su posebno osmislili za ovu manifestaciju. 

 | Autor: Pr Pr

Ove će se godine PLACE market odvijati svaki petak u Splitu na Starom Pazaru od 14. 4. do kraja svibnja, a onda se od 2. lipnja seli svaki petak u Zagreb na glavnu zagrebačku tržnicu Dolac. U Zagrebu će se održavati sve do 14.7. kada se odlazi na zasluženi odmor, a ideja je da se sve nastavi s jesenskim izdanjem i nekoliko petaka tijekom rujna u Zagrebu i listopada u Splitu. 

 | Autor: Pr Pr

Ovim projektom  tržnice zapravo jednom tjedno navečer postaju prirodna pozornica na kojoj se prezentira gastro tradicija i ponuda gradova u kojima se projekt odvija te se tako revitalizira tržnice kao mjesta okupljanja i druženja. Od farme do stola, odnosno u ovom slučaju - od polja do street fooda, nit je vodilja projekta u koji su uključeni najvažniji nacionalni chefovi.

Na 'ulicu' izlaze po prvi puta neki od ponajboljih nacionalnih chefova i ugostitelja, poput - u Splitu - Hrvoja Zirojevića ispred restorana Dvor, restorana Artičok, Bokerie u suradnji sa slastičarkom Ivanom Čuljak, Kinoteke sa chefom Juricom Jantolekom, Mazzgoona, ZOI-a, Šuga na čelu sa chefom Dujom Kanajetom, Uja, Galerije, Make Make, bistroa Ka Doma, Otprilike ovako, Konobe Hvaranin. 

 | Autor: Pr Pr  | Autor: Pr Pr

U Zagrebu će se također prezentirati jake gastro snage iz Baltazara i Baltazara 2 sa chefovima Matijom Bregešom i Markom Jantolekom, restorana Tač i cheficom Vesnom Miletić, Bistroa Apetit by Marin Rendić, chefa Maria Mihelja, Brooma 44 i chefa Igora Gudca, Lari i Penatija, Ficleka, Begs plant based streetfooda, Cicchettija, Mašklin i Late, Ameliea i brojnih drugih koji će biti najavljeni za zagrebački dio projekta… Svi oni pripremat će jedno ili dva jela u kojima će posjetitelji moći uživati po fer cijenama.
Uz hranu će nastupati i DJ, a nekad i ulični bendovi koji će uz ponudu na šankovima dodatno začiniti ova druženja petkom u popodnevnom terminu. U planu se i neke radionice, zatim edukativo-informativne, ali i pop up štandovi opg-a. 

 | Autor: Pr Pr  | Autor: Pr Pr

Planovi organizatora vezani za ovaj projekt su veliki, pa nakon ovogodišnjeg starta u Zagrebu i Splitu koji će ostaju njegova baza, PLACE Market planira se proširiti i na gostovanja u drugim većim gradovima poput Šibenika, Zadra, Rijeke, Pule, Osijeka i Varaždina.

Posjeti već prvo izdanje PLACE marketa u Splitu 14. travnja. 

 | Autor: Pr Pr

Tajlandski restoran Thai Thai Možda vas zanima U centru Zagreba otvoren je Thai Thai Street Food koji oduševljava prefinim okusima jugoistočne Azije Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pr

Komentari 0