Life&style

Na Netflix sutra stiže nevjerojatna true crime priča o mračnim zločinima moćne američke obitelji

  • Obitelj Murdaugh beskruplozna je dinastija koja je godinama koristila svoj novac i moć da radi što god poželi te da pomisli da bi se mogla izvući čak i s oduzimanjem nevinih života
  • U središtu novog Netflixovog true crime dokumentarnog serijala je Alex, odvjetnik i glava obitelji kojemu se trenutačno sudi zbog ubojstva supruge i sina
  • Trodijelna serija, koja na popularnu platformu stiže u srijedu 22. veljače, nevjerojatno je mračan prikaz života privilegiranog moćnika koji je brinuo samo o vlastitom prosperitetu

Alex Murdaugh zloglasni je odvjetnik iz South Caroline kojemu je oduzimanje odvjetničke licence vjerojatno najmanji problem, a trodijelna dokumentarna serija 'Ubojstva Murdaughovih: Južnjački skandal' koja na Netflix stiže ove srijede rasvjetlit će brojne mračne tajne utjecajne obitelji i otkriti više o njegovim brojnim navodnim zločinima.

Detaljna istraga o skandalima koji su se zaredali u obitelji i koji su kulminirali ubojstvom njegove supruge Maggie i mlađeg sina Paula u lipnju 2021., mračna je priča koja je najvećim dijelom ispričana od strane onih koji su bili najbliži Mallory Beach, 19-godišnjakinji koja je poginula u brodskoj nesreći koju je izazvao Paul. Sudeći prema traileru i zasad poznatim činjenicama, jedini nedostatak novog true crime štiva je što je suđenje Alexu za ubojstvo sina i supruge još uvijek u tijeku, a što znači da dokumentarna serija neće prikazati potpunu priču, no isto tako implicira da bismo u relativno bliskoj budućnosti mogli gledati i neka nova poglavlja. Je li Netflix s ovim naslovom, odlučivši priču ispričati prije no što je uopće u potpunosti raspetljana, skočio pred rudo, najbolje će pokazati vrijeme. 

 | Autor: Netflix Netflix

Iako je scenarij u kojem je Alex oslobođen optužbi za dvostruko ubojstvo možda teško zamisliv, kada je u pitanju ova obitelj, događale su se i čudnije stvari, a što ovu dokumentarnu seriju čini toliko intrigantnom. Serija se u početku fokusira na 23. veljače 2019., kada se Paul sa svojom djevojkom Morgan Doughty te prijateljima Miley Altman i Connorom Cookom i Connorovim rođakom Anthonyjem Cookom te njegovom djevojkom Mallory vozio čamcem. Nakon što je Paul po dobrom starom običaju popio previše, odbio je dopustiti da bilo tko drugi odveze njegov čamac kući, a nakon čega je uslijedila tučnjava u kojoj je ošamario Morgana. Kako Morgan tvrdi, ovo nije bilo prvi put da se takvo zlostavljanje dogodilo. Incident je završio udarcem broda u stup ispod mosta u Archers Creeku prilikom čega su svi zadobili brojne ozljede. Svi osim Mallory koju nisu uspijevali pronaći i čije je tijelo pronađeno tjedan dana kasnije.

Možda vas zanima Godina je tek počela, ali već imamo odlične nove true crime dokumentarce koji se moraju pogledati Rubrika Life&style Life&style

Kako se Anthony, Morgan, Miley i Connor, ali i njihovi roditelji prisjećaju, od trenutka dolaska u bolnicu, Paulov tata Alex i djed Randolph pokušavali su manipulirati situacijom u Paulovu korist, ušutkavajući sve koji su bili upetljani u priču i ističući da je zapravo Connor upravljao brodom. Ovakvo ih ponašanje nije iznenadilo jer je obitelj bila dobro poznata po svom bogatstvu i utjecaju u regiji Lowcountry i krojenju pravde. S dubokim vezama koje su imali, dali su sve od sebe da zaštite Paula, no to očito nije bilo dovoljno jer su tijekom sljedeće dvije godine svi brujali o Paulovoj odgovornosti, a zbog čega su mještani odlučili podići tužbu protiv njega.

Morgan, Anthony, Miley i Connor iznijeli su brojna svjedočanstva o Paulovim privilegijama, obiteljskim problemima i nimalo privlačnoj osobnosti kojoj je doprinijelo pretjerano opijanje, a pružajući uvid u njegov život i sredinu u kojoj je odrastao, opisali su Murdaugh  obitelj kao regionalnu dinastiju koja je koristila svoj novac i moć da radi što god poželi te da pomisli da bi se mogla izvući čak i s oduzimanjem nevinih života, kako onog Mallory Beach, tako i još dviju osoba koje su stradale u ranijim 'nesrećama'.

Prva od njih bio je Stephen Smith, gay srednjoškolac za kojeg se pričalo da je u romantičnoj vezi s Paulovim starijim bratom Busterom. Kada je 2015. njegovo tijelo otkriveno kako leži nasred lokalne ceste, Stephen, koji je očigledno bio žrtva smrtonosne traume tupim predmetom, portretiran je kao žrtva tragične prometne nesreće. Međutim, kada se nedugo nakon toga pročulo da je vrlo lako moguće da je u pitanju ipak bio namjerni napad, i kada su tijekom istrage o ubojstvima za koje se Alexu još uvijek sudi otkriveni novi dokazi, policajci su ponovno otvorili istragu o njegovoj smrti.

Jill Dando Možda vas zanima Nova Netflixova true crime serija istražuje neriješeno ubojstvo poznate TV voditeljice Rubrika Life&style Life&style

Još mračnija od Stephenove bila je smrt obiteljske domaćice Glorije Satterfield u veljači 2018., koja se navodno spotaknula na obiteljske pse dok se penjala vanjskim stubištem do kuće. Osim što je njezina smrt bila u najmanju ruku sumnjiva, Alex, koji je mjesec dana ranije osigurao svoje imanje u Moselleu, rekao je njezinoj obitelji da će podnijeti tužbu protiv samog sebe kako bi od osiguranja za njih mogao iskamčiti pozamašnu naknadu. Umjesto toga, u vlastiti je džep spremio 4,3 milijuna dolara, počinivši još jednu u nizu financijskih prijevara. Naime, tijekom godina je od klijenata cijenjene odvjetničke tvrtke svoje obitelji ukrao milijune, a što ga je u konačnici i koštalo posla i odvjetničke licence.

 | Autor: Netflix Netflix

Njegova je karijera propala nedugo nakon ubojstava Maggie i Paula za koje je tvrdio da su se dogodila dok je on bio u posjeti svojim bolesnim roditeljima, a istraga je pokazala i da je Alex bio ovisan o Oxyju te da je pokušao iscenirati vlastito ubojstvo. On je naime  unajmio svog dilera Curtisa Edwarda Smitha da ga upuca kako bi njegov sin Buster mogao dobiti isplatu životnog osiguranja, a daljnji rasplet implicira da je planirana prijevara nekako pošla po zlu te da je Alex pokušao ubiti Curtisa kako bi mu prišio ubojstva Maggie i Paula te pritom zadobio neplaniranu ranu od metka tijekom svađe.

Budući da je suđenje Alexu još uvijek u tijeku, u dokumentarnoj seriji fokus nije na njemu pa ostaje pitanje njegovih motiva. Na temelju brojnih izvještaja, može se zaključiti kako je Alex nastojao iskoristiti smrti članova svoje obitelji kao odvraćanje pažnje od svojih financijskih zločina, a bez obzira na njegove razloge, serija je nevjerojatno mračan prikaz života jednog od privilegiranih članova bratstva koji je brinuo samo o vlastitom prosperitetu, bez imalo grižnje savjesti oko eliminacije bilo koga tko je predstavljao prijetnju njegovom opstanku.

 

Photo: Netflix

Komentari 0