Life&style

Na naše iznenađenje ovo voće treba izbjegavati konzumirati u ljetnim mjesecima

  • Složit će se mnogi, ali pravi je gušt pojesti svježu voćku kada upre ljetna žega
  • No, konzumaciju manga bi ipak trebala preskočiti jer može izazvati zdravstvene smetnje
  • Na listi nepoćudnih našli su se i ledeni čaj i limunada, ali i sladoled (no, to ćemo zanemariti)

Voće je za mnoge od nas neizostavan dio ljetne prehrane pa nas je neugodno iznenadio podatak da bi od jednog mogli imati više štete nego koristi. Riječ je o mangu, tropskom voću za kojem rado posežemo u trenutcima kada nam je potrebno osvježenje.

Problem se krije u tome što bi on moga stvoriti neželjeni kontra učinak. Mango ima sposobnost povećati tjelesnu toplinu i izazvati niz neželjenih simptoma i tegoba poput proljeva, želučanih tegoba, glavobolje... stoga, oprezno s njegovom konzumacijom!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja konzumira mango

Možda vas zanima Ljeti moraš paziti na kvalitetu hrane, ali ove namirnice možeš jesti i nakon što im prođe rok trajanja Rubrika Life&style Life&style

Ledeni čaj

No, našim iznenađenjima tu nije bio kraj. Na listi prehrambenih proizvoda koje valja izbjegavati u ljetnim mjesecima našlo se i piće koje često konzumiramo - ledeni čaj. Ako se na njih odlučiš jer smatra da su "bolja" opcija od gaziranih pića, znaj da oni skrivaju mračnu tajnu - prebogati su šećerom. Srećom, ovaj problem možeš nadići tako da ledeni čaj sama pripremiš kod kuće, a korisne savjete za pripremu donosimo ti ovdje.

Uz ledeni čaj, na zlom glasu se nažalost našla i limunada. U prvom redu to se odnosi na koncentrate koji, baš kao i u slučaju ledenog čaja, mogu obilovati skrivenim šećerima.

Uz ovaj jednostavni potez možeš dobiti dvostruko više soka kad cijediš limun

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja konzumira ledeni čaj

Možda vas zanima Ove namirnice nikada se ne smiju zamrzavati, a neke vrlo vjerojatno već imaš u zamrzivaču Rubrika Life&style Life&style

Fast food i crveno meso

Od preostalih namirnica koje su se našli na listi hrane koju valja izbjegavati u ljetnim mjesecima tu su mliječni proizvodi, crveno meso i brza hrana. Organizam ljeti za vrijeme vrućih dana prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, a bogata sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem. Također, optimalno je da ima više vlakana, a manju količinu masnoća i proteina. No, crveno meso koje obiluje masnoćama i proteinima nije lagano probavljivo te opterećuje probavni sustav i zagrijava tijelo. Brza hrana, uglavnom vrlo masna također se teško probavlja pa može izazvati nadutost - a to nam ljeti ne treba.

Sladoled

Nažalost, to znači da bi, ako želimo ostati u formi, trebalo izbjegavati konzumirati i sladoled, no ove ljetne poslastice se nismo spremni tako lako odreći. Hladan sladoled na vrući dan - boljet će te grlo, govorile su naše bake. A i liječnici bi se s time složili. No još se veća opasnost krije u bakterijama koje se u sladoledu vrlo lako razvijaju ako nije ispravno skladišten već stoji na previsokoj temperaturi ili se pak više puta rastapa i zamrzava. No... Ipak ga se nećemo odreći, zar ne?

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0