Life&style
Mandarine

Mudrost Dalekog istoka: s ovim trikom iz Japana će kisela mandarina postati slatka

  • Mandarine su popularno voće zimi: sočne su, ukusne, mirisne i bogate vitaminima 
  • Neki vole mandarine kiselijeg okusa, no mnogima je mandarina mandarina samo ako je slatka 
  • S ovim jednostavnim trikom iz dalekog Japana će kisele mandarine postati fino slatke 

Mandarine su dio zime kao svjetlost svijeća, pleteni džemper, kuhano vino i mirisni kolačići. Zapravo, one su naš omiljena injekcijai vitamina u hladnim danima - voćne, aromatične i savršene za međuobrok. Stoga je još više frustrirajuće kada je mandarina kojoj se veseliš - kisela. Ali, prije nego što je razočarano odložiš: postoji genijalno jednostavan trik čini mandarine slatkim, a dosjetili su ga se u Japanu! Također, donosimo i dva savjeta koji će ti pomoći da već u staru, tj. pri kupnji izbjegneš kiselo voće.

Kiselo umjesto slatkog? Evo na što treba pripaziti pri kupnji mandarina

Kako bi bila sigurna da su mandarine divno slatke i aromatične, čak i mali detalji mogu napraviti veliku razliku. Prvo, obrati pažnju na oblik: posebno okrugle mandarine često su zrelije i stoga slađe. Kora također puno otkriva: idealno bi bilo da je tanka i blago elastična. Ako je malo izdignuta i glatka na dodir, to je vrlo dobar znak. 

Jednako koristan je i test mirisa. Zrele mandarine imaju suptilan, ali topao, slatki miris koji te odmah tjera da želiš još. A evo još jednog trika koji mnogi podcjenjuju: težina. Ako se voće čini težim, obično sadrži puno soka – pokazatelja slatkoće i svježine. Naravno, čak i uz najbolji odabir, povremeno možeš pogriješiti. Ali, srećom, postoji pametan kućni trik iz Japana upravo za to.

 | Autor: Unsplash/Claudio Schwarz Unsplash/Claudio Schwarz Foto: Unsplash/Claudio Schwarz

Trik iz Japana: kako 'zasladiti' mandarine u tren oka

U Japanu koriste iznenađujuće jednostavnu metodu za kisele mandarine koja zapravo djeluje. Sve što ti treba su dvije zdjele – jedna s toplom vodom (oko 40 stupnjeva Celzija), druga s ledeno hladnom vodom.

Možda vas zanima Kako savršeno zamotati poklon? Japanska metoda će pomoći da budeš gotova u 15 sekundi! Rubrika Life&style Life&style

Prvo stavi kiselu mandarinu u toplu vodu na oko deset minuta. Toplina otvara sitne pore u kori, dopuštajući da dio limunske kiseline, koja je odgovorna za kiseli okus, izađe. Zatim stavi voće u hladnu vodu na nekoliko minuta. To ponovno zatvara pore i zadržava slatki sok unutra. Na kraju kratko osuši mandarinu i uživaj. Rezultat: osjetno blaži, aromatičniji i ugodno sladak okus. 

 | Autor: Unsplash/Sravudh Snidvongs Unsplash/Sravudh Snidvongs Foto: Unsplash/Sravudh Snidvongs

Možda vas zanima Božićne kolačiće pečemo unaprijed, a s ovim trikom se neće osušiti i stvrdnuti, ma kako dugo stajali Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Jonathan Pielmayer

Komentari 0