Life&style

Može li Slavonija biti nova Istra? Izdvojile smo 5 sjajnih mjesta gdje provesti vikend

  • Turizam u Slavoniji i Baranji još je uvijek prilično neotkriven
  • U posljednje vrijeme turistička ponuda postaje sve veća i bogatija
  • Izdvojile smo 5 lokacija diljem Slavonije i Baranje koje vrijedi posjetiti

Kada govorimo o turizmu u Hrvatskoj, uglavnom smo fokusirani na našu jadransku obalu ili na glavni grad. Nerijetko zaboravljamo Slavoniju i Baranju, koje su po tom pitanju dugi niz godina bile u sjeni ostatka Hrvatske. No, čini se da njihovo vrijeme tek dolazi. Turistička ponuda u Slavoniji i Baranji iz godine u godinu sve je bogatija i atraktivnija, a to dokazuje i sve veći dolazak stranih turista.

Možda vas zanima Vikend u Sarajevu? Nama zvuči odlično! Rubrika Life&style Life&style

Najjači aduti ovoga kraja Hrvatske zasigurno su srdačnost i ljubaznost Slavonaca koji goste i posjetitelje dočekuju širom raširenih ruku. Osim toga, prilikom posjeta bilo kojem slavonskom ili baranjskom mjestu možeš biti sigurna u jedno - iz njega nećeš otići gladna! Svi znamo da hrana ima važnu ulogu u privlačenju turista, a ovdje gastronomske ponude ne nedostaje. 

Slavonija i Baranja idealne su destinacija za odmoriti dušu i tijelo zbog usporenog načina života tamošnjih stanovnika koji još uvijek njeguju i održavaju stare običaje i tradiciju. S druge strane, moderni duh zahvatio je i ovo područje pa nije izostavljena ni ponuda atraktivnih sadržaja. Izdvojile smo 5 destinacija zbog kojih ćeš već ovaj vikend poželjeti posjetiti Slavoniju i Baranju:

Salaš Savus 

Lokacija: Bukovlje

U mjestu Bukovlje, nedaleko od Slavonskog Broda, na padinama Dilj gore smjestilo se imanje Eko-etno Salaš Savus. Sa samog imanja, koje se proteže na desetak hektara šume i livade, pogled pada na cijeli Slavonski Brod. Na imanju se nalazi Slavonska kuća koja je uređena u tradicionalnom stilu, a u sklopu kuće je i restoran u kojemu se pripremaju domaći specijaliteti prema tradicionalnim receptima. Na imanju je napravljen i vinski podrum koji posjetiteljima nudi raznovrsnu ponudu slavonskih vina i domaćih rakija. Osim toga, napravljeni su i sportski tereni - nogometni, odbojkaški, tereni za golf i boćanje, dugačke šetnice i jogging staze i paint ball arena. 

 | Autor: Facebook @Foodgasm by Ena Facebook @Foodgasm by Ena

Baranjska kuća

Lokacija: Karanac

Etno restoran Baranjska kuća jedan je od najpoznatijih restorana diljem Slavonije i Baranje, a i šire. Riječ je o obiteljskom restoranu smještenom u srcu Baranje, točnije u etno selu Karanac, 20-ak kilometara udaljenom od Osijeka. Na jelovniku možeš pronaći stare i već pomalo zaboravljene recepte kao što su, primjerice, puževi u umaku od kopriva i pečeni bagremov cvijet. A ono što ovaj restoran čini posebno zanimljivim je "Ulica zaboravljenog vremena". Ovaj popratni sadržaj restoranu sastoji se od ukupno sedam starih ambara u kojima su smještene lončarska, stolarska i bačvarska radionica, tkalačka radionica, brijačnica i gostionica "Pod kruškom". No, to nije samo turistička atrakcija, nego su sve radionice u potpunosti opremljene i spremne za rad. 

 | Autor: miss7/Facebook miss7/Facebook

Ranč Ramarin

Lokacija: Garčin

U samom srcu Brodsko-posavske županije, na samo 15 minuta vožnje od Slavonskog Broda, pronaći ćeš pravi mali raj za cijelu obitelj. Ranč Ramarin pruža jedinstveni doživljaj Slavonije i nudi pregršt aktivnosti. Prvotno je ovo mjesto bilo konjički klub, a tijekom godina preraslo je u prepoznatljivu turističku atrakciju. Na ranču Ramarin posjetitelji mogu upisati školu jahanja, uživati u razgledavanju, kušati slavonska jela napravljena po tradicionalnoj recepturi i na posljetku mogu prenoćiti u hostelu s 32 ležaja. Za one najmlađe napravljeno je igralište s ljuljačkama, klackalicama, trampolinima… Ono što ovaj ranč čini posebno zanimljivim svakako je jezero u obliku konja koje je osmišljeno kao bazen za ove plemenite životinje. 

 | Autor: miss7/Facebook miss7/Facebook

Kuća u prirodi Zlatna Greda

Lokacija: Zlatna Greda

Kuća u prirodi Zlatna Greda nalazi se u neposrednoj blizini Parka prirode Kopački rit - točnije, oko 30 kilometara od Osijeka. Iako je relativno blizu urbane sredine, ovo mjesto daleko je od užurbanog gradskog života. Koncept je osmišljen tako da se na jednom mjestu spajaju predivna priroda, gastronomija i avanturizam. Upravo je na ovom mjestu otvoren prvi adrenalinski park istočno od Zagreba u kojemu posjetitelji mogu isprobati različite adrenalinske aktivnosti. Osim toga, otvoren je i hostel s 46 soba, a okuse i mirise baranjskih i slavonskih specijaliteta posjetitelji mogu doživjeti u restoranu s 50-ak sjedećih mjesta. Eko centar otvoren je vikendom za sve posjetitelje u periodu od travnja do listopada, dok je za ostale dane u tjednu potrebna prethodna najava i to isključivo za veće grupe od minimalno 10 osoba. 

 | Autor: miss7/Facebook miss7/Facebook

Možda vas zanima 9 razloga zašto provesti vikend u Ljubljani Rubrika Life&style Life&style

Vodeni autobus

Lokacija: Vukovar

Vodeni autobus, odnosno panoramski turistički brod, suvremeno je uređen i u potpunosti je u funkciji turizma. Ovaj riječni brod u ponudi ima "šetnju" Dunavom kod Vukovara i okolice tijekom koje posjetitelji mogu razgledati Vukovar i njegovu obalu s Dunava. Brod je zatvoren kaljenim staklom i moguće ga je grijati pa se vožnje organiziraju i tijekom hladnijih mjeseci. Osim redovite plovidbe Dunavom, na brodu se mogu organizirati i različiti eventi, kulturni događaji, video projekcije i slično. Može primiti do 60 osoba koji mogu uživati u jedinstvenom pogledu na Vukovar i njegove znamenitosti kao što su Vodotoranj, dvorac Eltz, tvornica Borovo, luka Vukovar... Osim toga, posjetitelji imaju priliku uživati i u panoramskoj vožnji po Dunavu kroz dunavske rukavce i pogled na pješčane otoke "Ade".

 | Autor: Miss7/Instagram/Facebook Miss7/Instagram/Facebook

Photo: miss7/Facebook

Komentari 0