Life&style

9 razloga zašto provesti vikend u Ljubljani

1. nije skupo, 2. nije daleko, 3. imaju unicorn džin tonik... Ako planiraš vikend putovanje, Ljubljana će ti priuštiti dosta toga u samo jednom danu

Nisi još bila u glavnom gradu Slovenije? Donosimo ti najjeftinije opcije takvog izleta, te popis mjesta koja se isplati posjetiti i vidjeti. Nadamo se da će ti biti od pomoći. I kao dodatan savjet, postoji Ljubljana Tourist Card s kojom dobivaš besplatan ulaz u 15 gradskih atrakcija te neograničenu vožnju gradskim javnim prijevozom. Cijena kartice kreće se od 23 do 35 eura za 24/48/72 sata, odnosno od 171 do 260 kuna. 

PUT 

Ukoliko se odlučiš za putovanje vlastitim autom, cijena vinjete iznosi 15 eura. U slučaju da nemaš auto, postoji opcija Blabla carom. Ako nisi ljubiteljica putovanja s Blabla carom, postoje i druge opcije kako stići susjedima u goste'. Možeš birati između vlaka i autobusa. Najpovoljnija nam se čini opcija putovanja s Flixbusom gdje je cijena karte u jednom smjeru već od 69 kuna (ako putuješ iz Zagreba), dok ćeš povratnu kartu platiti 138 kuna, a put će trajati otprilike 2 sata i 25 minuta. Vlak od Zagreba do Ljubljane se može naći već za 67 kuna.

 

A post shared by Ljubljana (@visitljubljana) on

SLOVENSKA HIŠA 

 

A post shared by Slovenska Hiša (@slovenskahisa) on

Kafić koji se nalazi na adresi Cankarjevo nabrežje 13 odlično je mjesto gdje možeš nešto popiti i pojesti u pauzi od razgledavanja. Prekrasan interijer i eksterijer mu dodaju samo još jedan plus. A osim klasičnog mesnog menija i vegetarijanci će bez problema pronaći nešto za sebe. Jedna od simpatičnih stvari je i ta da se kava poslužuje u  lončićima  s bijelim točkicama što će nas momentalno vratiti u djetinjstvo. 
 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber Na ovom urbanom mjestu možeš jesti sve, od doručka do večere, a osim kave ispijati sokove i koktele i probati tradicionalnu slovensku hranu.  Cijene kave se kreću od 1.5 do 3.8 eura, oddnosno od 11 do 28 kuna, a za sokove ćeš morati izdvojiti oko 17 kuna ili manje. Cijena koktela je od 35 kuna na dalje. Cijena hrane se kreće u prosjeku oko 43 kune, s naravno jeftinijim i skupljim izborima.  

NABREŽJE 15

 

A post shared by Nabrežje 15 (@nabrezjee15) on

Na istoimenoj adresi nalazi se slatki kafić koji će te osvojiti svojim posebnim Unicorn džin tonikom. Naime, iznad džina je stavljena šećerna vata koja se rastapa kada se preko nje prelije tonik. Izgleda jako fora, a vjerujemo da ima i super okus. Cijena tog džin tonika je nešto veća - 8 eura, 60 kuna.  Dok kavu možeš popiti za 13 kuna.
 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Uz rijeku Ljubljanicu tako možeš sjediti dok ispijaš koktele ili piješ kavu uz kolač, a ako baš ogladniš tamo te čeka izvrsna ponuda sendviča čija je cijena oko 37 kuna,  a cijena tosta 22 kune.

MAKALONCA

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

U središtu Ljubljane preko puta Slovenske hiše, na obali rijeke Ljubljanice nalazi se i Makalonca. Ugodan kafić iz kojeg ćeš uživati u pogledu i dobrom zalogaju i piću.  Na ovom mjestu džin tonik raznih okusa je 45 kuna.
 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber
Kava je 12 kuna, a za bezalkoholne napitke oko 17 kuna, dok je cijena burgera od 45 do 60 kuna.

NEBOTIČNIK SKYSCRAPER 

Kafić s čije se terase pruža najbolji pogleda na cijelu Ljubljanu. Idealan je za popiti kavu preko dana ili navečer otići na piće s pogledom, doslovno. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Cijena burgera je otprilike 6 do 8 eura, što je 45 do 60 kuna. Dok kavu možeš popiti za 12, 13 kuna, a džin tonik za otprilike 6 eura odnosno 45 kuna.

A SAD, U TURIZAM

Nakon ovog iscrpnog pregleda što se gdje jede i pije (i ako ti uopće ostane vremena za razgledavanje) požemo preporučiti da to učiniš vozeći se uspinjačom. Izgleda jednako dobro kao što i zvuči. Naime, uspinjača koja je cijela u staklu, povezuje staru gradsku jezgru i Ljubljanski dvorac. Idealna je to vožnja za razgledavanje pogotovo ako je lijep i sunčan dan. Cijena povratne karte za jednominutnu vožnju je 30 kuna, dok je jedan smjer 17 kuna. 
 | Autor: https://www.ljubljanskigrad.si https://www.ljubljanskigrad.si

Kad si stigla do Ljubljanskog dvorca uspinjačom, ulaznica za dvorac je 56 kuna, a možeš kupiti i kombiniranu ulaznicu koja uključuje vožnju uspinjačom i ulaznicu za dvorac pa je to 74 kune.

 

A post shared by Ljubljana (@visitljubljana) on

U Ljubljani postoji i most ljubavi, Mesarski most na čiju ogradu zaljubljeni zaključavaju lokote sa svojim imenima ili inicijalima. Ograda mosta je prepuna lokota, pa možeš i ti svoj zakačiti.

 

Objavu dijeli Ljubljana (@visitljubljana)

Još jedna zanimljivost kako iz drugog kuta razgledati Ljubljanu je vožnja brodom po rijeci Ljubljanici.  Brod koji je dobio naziv po samoj rijeci nudi i obrok po želji. Izlet brodom traje 45 minuta, a cijena je 10 eura po osobi, 75 kuna. Romantična vožnja uz šampanjac za dvoje iznosi 30 eura, odnosno 223 kune.

 

Objavu dijeli Ljubljana (@visitljubljana)

Ako pak želiš predahnuti od razgledavanja, to možeš učiniti u Šmartinskom parku koji je idealan ako dolaziš s djecom jer je pun sprava na kojima će se oni moći igrati.

 

Objavu dijeli Ljubljana (@visitljubljana)

Drugi park koji ti predlažemo je park Tivoli koji je najveći i možda najljepši park u Ljubljani u sklopu kojeg se nalazi i dvorac Tivoli, apark se proteže do centra grada. Možda ćeš imati sreće pa naiđeš na izložbu koja se održava na Jakopič šetnici u centru parka. Tu se često znaju izlagati fotografije velikog formata.

 

Objavu dijeli Ljubljana (@visitljubljana)

Možda vas zanima Vikend s prijateljicom? Imamo prijedlog - Otok Sreće Rubrika Life&style Life&style

Nadam se da smo ti dali neke ideje kako provesti dane u Ljubljani i da ćeš uživati u čarima ovog prekrasnog grada. Cijene se ne razlikuju previše od cijena kod nas, a imat ćeš doživljaj koji ćeš dugo pamtit. 

 

Objavu dijeli Ljubljana (@visitljubljana)

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0