Life&style
Kako se pripremiti na smrt psa, najboljeg prijatelja?

'Moj pas je sve stariji. Kako se pripremiti za gubitak najboljeg prijatelja?'

  • Kaže se da je pas čovjekov najbolji prijatelj 
  • U to se gotovo sigurno uvjerio svaki vlasnik, odnosno vlasnica psa
  • Međutim, kako se pripremiti na trenutak kada znamo da ćemo uskoro izgubiti najboljeg prijatelja? Prenosimo priču kolegice novinarke…

„Moj pas, moja duševna prijateljica Mimi, u godinama je sumraka. Svaki dan se lijepo provodimo zajedno, ali ona doista usporava, a ja si ne mogu pomoći, a da ne razmišljam o tome koliko vremena još imamo zajedno i koliko bi to vrijeme moglo biti kratko. Nikada prije nisam izgubila psa, a ona mi je najbolja prijateljica. Bojim se da ću biti slomljena. Znam da je ovo sebično, ali gubitak će biti najteža stvar kroz koju sam ikada prošla i voljela bih da mi može pomoći da prođem kroz to... u isto vrijeme, znam da joj mora biti zbunjujuće i zastrašujuće što usporava ovako, i želim je zaštititi od toga, ali ne znam kako...

Već sam pisala o tome kako život pasa nije kratak za njih; za pse su njihovi životi dužina života. Prekratki su samo u odnosu na naše ljudske živote. Za naše pse ovo je dar: cijeli njihov život može biti sadržan u ljubavi. Za nas je to puno teže. Mi smo ti koji se moraju oprostiti.

Bit će strašno izgubiti najboljeg prijatelja. Ne postoji način to zaobići. Ne možeš učiniti ništa kako bi to bilo OK, a ni na koji način se ne možeš pripremiti već sada kako bi si ublažila tugu kasnije. Čak ni vrijeme koje provodiš s njom, upijajući radosti u druženju, vjerojatno neće izgraditi otpornost da se nosiš s tugom.

via GIPHY

Daj joj sve što možeš i pomozi joj da se osjeća udobno. Baci lopticu za nju čak i ako je može donijeti samo jednom prije nego što legne. A ako je preumorna da bi stajala, baci joj je na krevet kako bi je mogla uhvatiti i veselo te pogledati. Daj joj njezinu omiljenu hranu. Odvedi je u njezin omiljeni park, čak i ako ga može proći samo jednom. Kad sjediš kod kuće, čitaš ili gledaš televiziju, uvijek sjedi uz nju. Pomazi joj glavu i trbuh. Pogledaj je u oči.

Možda vas zanima Koliko tvoj pas ima “ljudskih godina”? Novi metoda računanja je puno preciznija od uobičajenog množenja sa 7 Rubrika Life&style Life&style

Misliš da znaš više o smrti od nje, jer što, ti si čovjek? Psi također znaju. Mimi zna. Ona zna da se njeno tijelo mijenja. Da je prije galopirala stazom, ali sada se ukoči nakon kratke šetnje. Da možda gubi vid, ili sluh. Događaju joj se stvari koje ne osjećaš ili ne razumiješ, ali ona ih osjeća. Ona zna što dolazi bolje od tebe.

Postoji znanje izvan jezika. Nije primitivno; precizno je. Naš ljudski jezik je aproksimacija. Psi imaju to znanje. Imamo ga i mi, negdje, ali mu je teže pristupiti; kada damo prednost onome što se može izraziti riječima, gubimo dodir ili gubimo vjeru u to znanje koje je izvan toga. Mimi zna što se događa, kao što znaju sve životinje. Kao medvjed koji se zna odmarati zimi, i ptica koja zna letjeti na jug. Mimi zna bolje od tebe. Ona zna sve ovo. Ona zna.

via GIPHY

Ona se sama priprema. Kad sanja. Kad se ujutro probudi. Kad počiva pored tebe. Ona se priprema na načine koje ne možeš razumjeti, premda možda možeš naučiti od nje. Ona zna da je vodiš do vrata.

Dakle, tvoj zadatak nije zaštititi je od ove velike tragedije, ove velike tuge. To bi bilo nemoguće. Umjesto toga, shvati da prolazi kroz nešto što još ne možeš zamisliti, premda ćeš i sama proći kroz to jednog dana, a tvoj zadatak je podržati je, voljeti je i cijeniti dok prolazi kroz proces za koji njezino tijelo zna kako to učiniti.

Možda vas zanima Hoćemo li uskoro šetati cyber pse? Prvi model je ovdje i ima "prirodu pravog kućnog ljubimca" Rubrika Life&style Life&style

Ona zna da je ljubav koju imaš prema njoj golema i ona će je nositi sa sobom čak i kad bude odlazila s ovog svijeta. Bit će to posljednje što će osjetiti - nakon daha, nakon osjetila, nakon posljednjeg otkucaja srca. Nakon svega, ona će i dalje imati ljubav. To je najviše što svatko od nas može poželjeti.

via GIPHY

Kad te sada gleda, kad sjediš pored nje, osjeća sve: tvoju ljubav, tvoju brigu, tvoju prisutnost, neizrecivo znanje o svom vlastitom putovanju. Osjeti to s njom. Neka te nauči; neka ona vodi. Znaj, bez sumnje, da će tvoja ljubav prema njoj ostati - takva moć ne nestaje - i da će njezina učiniti isto za tebe. Kao jarko sunce koje klizi iza horizonta. Čak i kada ga ne možeš vidjeti, uvijek je tu.“

Photo: Shutterstock

Komentari 0