Life&style
Koliko riječi doista razumiju psi

Istraživanje je otkrilo koliko riječi psi mogu razumjeti. Kako su pametni!

  • Što misliš, koliko riječi pas zapravo može upamtiti i djelovati prema njima? 
  • Nedavno provedeno istraživanje dalo je odgovor na to pitanje
  • Kladimo se da će te rezultat iznenaditi! 

Psi, ako se dobro ponašaju, slušaju tvoju „komandu“. To nije ništa novo, ali jesi li znala da četveronožni prijatelji reagiraju na mnogo različitih riječi? Prema nedavnom istraživanju, psi mogu puno toga upamtiti. Prilično pametno...

Istraživanje: evo koliko riječi razumiju psi

„Sjedni“, „mjesto“, „dođi“, „uz nogu“ - koliko naredbi može upamtiti  i povezati pas? Razumije li lako razne pozive ili je sve to uzaludan trud? Kanadski znanstveni tim sa Sveučilišta Dalhousie u Halifaxu zamolio je 165 vlasnika različitih pasmina pasa da zapišu riječi za koje misle da njih reagiraju njihovi četveronožni prijatelji. Zatim su trebali točno zapisati kako ova reakcija izgleda, na primjer, je li ljubimac uzbuđen, traži li nešto, podiže pogled ili poduzima akciju.

5 najposlušnijih pasmina pasa koje je najlakše izdresirati od svih

via GIPHY

Istraga je konačno pokazala da je prosjek bio golemih 89 riječi ili kratkih fraza koje su psi mogli razumjeti. Doista pametne životinje reagirale su čak i na do 215 riječi – jako puno! S druge strane, bilo je i onih koji su mogli nešto napraviti sa samo 15 riječi.

Na što gotovo svi psi reagiraju

Gotovo svi psi koji su sudjelovali u istraživanju reagirali su na vlastito ime i pohvale. Vlasnike pasa to ne iznenađuje, uostalom, većina životinja počinje entuzijastično mahati repom ili pokazivati slično uzbuđeno ponašanje kada ih pozovu i očekuju nešto pozitivno.

via GIPHY

Prava pseća oaza! Vlasnik je psima priuštio vlastitu dnevnu sobu s kaučima, televizijom i barom s pićima Možda vas zanima Kakva pseća oaza! Vlasnik je svojim ljubimcima uredio pravu dnevnu sobu s kaučima, TV-om i barom Rubrika Life&style Life&style

S ovih osam najčešćih riječi i izraza su upoznati psi:

• Pazi

• Sjedi

• Dođi ovamo

• Želiš ići u šetnju?

• Van

• Popij nešto

• Doma (kući)

• Kost

Razlikuju li se različite pasmine pasa jedna od druge u smislu njihove sposobnosti pohranjivanja mnogo riječi? Da! Rezultati su pokazali da pastirski psi, npr. australski ovčari, škotski i njemački ovčari reagiraju na više riječi i rečenica od ostalih pasa. Isto vrijedi i za pse pomagače kao što su kovrčavi bišon, King Charles španijel i čivava.

via GIPHY

„Zbog svoje evolucijske povijesti i bliske povezanosti s ljudima, domaći psi naučili su reagirati na ljudske verbalne i neverbalne znakove na razini koju ne postižu druge vrste“, izjavile su dvije voditeljice istraživanja Catherine Reeve i Sophie Jacques, objašnjavajući rezultate. Međutim, moralo bi se provesti više istraživanja kako bi se doista utvrdilo postoji li očita razlika između pasmina pasa te u kojoj mjeri društveno porijeklo njihovih ljudi igra ulogu.

Photo: Shutterstock

Komentari 0