Life&style

Mobitel treba očistiti nakon svakog izlaska iz kuće: ali pazi, ovo će ga sigurno uništiti!

  • Mobitel bi trebalo očistiti svaki put kad se izvana vratimo kući jer je kontaminiran našim rukama kojima smo doticali razne kvake, kolica u supermarkeru, unutrašnjost automobila...
  • No kako ga dezinficirati, a ne uništiti mu ekran prejakim sredstvom?
  • Evo preporuka proizvođača, a i naputaka koja sredstva nikan, ali nikad ne smiješ upotrijebiti

Mobilni telefon koristimo nekoliko sati dnevno, pa tako i kad izlazimo iz kuće, diramo kvake, rukohvate, kolica u trgovini. Pa opet mobitel. A korona virus na nekim površinama može preživjeti i više od devet dana, što uključuje i naš telefon. Kako nam je stalno u rukama, naslanjamo ga na lice, bakterije i virusi s mobitela mogu se prenijeti dalje. Naravno da onda nismo ništa učinili ako po povratku izvana ruke temeljito operemo, a mobitel nam ostane kontaminiran. No, kako očistiti odnosno dezinficirati ovu osjetljivu spravicu, a da je ne oštetimo?

Možda vas zanima Vatrogasci upozoravaju: mobitel na punjaču može izazvati požar, a posebno su izložena djeca Rubrika Life&style Life&style

Oprezno s alkoholom!

Možda je prvi poriv kad uđeš u kuću da ga očistiš čistim alkoholom? Nemoj. Iako se rezultati čine sjajni na prvi pogled to je tehnika koji treba zaobići u širokom luku. 100 postotni alkohol može uništiti oleofobični i hidrofobični prekrivni sloj koji displej štiti od vode i masnoće. Neke web stranice sugeriraju da sami napravimo mješavinu alkohola i vode, ali ključno je postići pravu koncentraciju - ne smije biti veća od 70 posto. Pogrešna može oštetiti telefon.

via GIPHY

Dezinfekcijske maramice da, ali koje?

Srećom, o nužnosti čišćenja telefona u vrijeme pandemije koronavirusom razmišljaju i proizvođači telefona pa tako Apple na svojoj stranici kaže da se iPhone može sigurno očistiti dezinfekcijskim maramicama, a navodi i određene brendove maramica (Clorox Wipes). Samsung pak na svojoj kaže kako treba upotrijebiti 70 postotnu otopinu na bazi alkohola i telefon očistit njome i krpicom od mikro vlakana. Dobra su pomoć i UV-zrake koje uništavaju bakterije i viruse. Idealno je ako imaš UV lampu, u nedostatku iste možeš mobitel izložiti i sunčevim zrakama.

Možda vas zanima SIgurno ih obožavaš, ali znaš li kako se kreiraju parfemi? Rubrika Beauty Beauty

Najsigurnije su za čišćenje zaslona telefona su tako dezinfekcijske maramice koje sadrže 70% izopropilnog alkohola. Ako ne možeš nabaviti već spomenute Clorox Wipes, treba potražiti neke sa sličnom koncentracijom isopropilnog alkohola ili etanola. Koristi meku krpicu od mikrovlakana, papirnati ručnici su pregrubi. Telefon mora biti ugašen i isključen iz struje.

Sredstva koja nikako ne smiješ koristiti

1. Tekućinu za čišćenje stakla ili bilo koje sredstvo za čišćenje površina u kući

2. Čistač s komprimiranim zrakom

3. Aerosolna sredstva za čišćenje u spreju

3. Jake otapala poput acetona, benzena, toulena

4. Izbjeljivač

5. Amonijak

6. Abrazivna sredstva

7. Hidrogen peroksid

8. Ocat

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0