Life&style

Vatrogasci upozoravaju: mobitel na punjaču može izazvati požar, a posebno su izložena djeca

  • Poznato ti je zar ne: po mobitelu prčkamo i u krevetu, sve dok nam san ne dođe na oči.
  • I što je onda logično nego uključiti ga u struju, da ujutro bude pun, i ostaviti ga pokraj sebe?
  • Eh, pa to može biti i po život opasno

Bilo bi dobro još jednom razmisliti trebamo li koristiti mobitel i tablet u krevetu. Ionako je već poznato kako ovi uređaju negativno utječu na san, a sad zbog sve većeg broja nesretnih slučajeva koji su se dogodili i vatrogasci sve češće upozoravaju da to nije baš najpametnije. Dapače, može ugroziti ne samo tvoju sigurnost nego i sigurnost cijele obitelji.

Možda vas zanima Uz ovaj trik više nećeš biti blijeda u zimskim mjesecima Rubrika Beauty Beauty

Dijele se tako fotografije spaljenih plahti i jastuka pokraj punjača kao dokaz da se to može dogoditi svakome i bilo kada. A u posebno su velikoj opasnosti djeca i tinejdžeri kojima je postalo gotovo pravilo da spavaju s mobitelom (na punjaču) pokraj glave. Doslovno. Istraživanja su pokazala kako 53% djece/tinejdžera puni svoj telefon ili tablet dok on leži na krevetu pokraj njih ili čak ispod jastuka! Tako se toplina koja pri tom nastaje akumulira, uređaj se ne može hladiti i punjač i/ili mobitel postaju sve vrući i vrući.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Također, jedno je drugo istraživanje otkrilo kako 72% posto djece i 89% tinejdžera koriste barem jedan uređaj u svom "okruženju za spavanje" što uvelike povećava mogućnost da vatra zahvati krevet ili jastuk. Djecu to stavlja u skupinu posebno izloženu riziku, no naravno da opasnost tako prijeti i ostalim ukućanima. Na roditeljima je da ih upozore na opasnost, ali i provjere gdje su svi punjači (znaš ono, kroz jedno uho unutra, kroz drugo van), ne samo oni koji pripadaju djeci nego ostali. I inače telefone i tablete treba puniti na mjestima gdje ne mogu izazvati požar baš tako lako. Nikad ne smiju biti ničim prekriveni niti zatvoreni unutar torbe, kutije i sl. Također, preporučljivo je koristiti originalne punjače te ne puniti uređaje u ekstremnim uvjetima poput velike vrućine, npr. izložene suncu, pokraj izvora topline u domu, grijaćih tijela...

POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FRIZURA I ŠMINKA

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0