- Bola je piće od vina i voća po želji, a može sadržavati i druge dodatke: likere, šećer, vaniliju. metvicu...
- Slatkasto je i lagano na okus, ali može sadržavati ozbiljne količine alkohola
- Savršen je i fancy napitak za vrtne zabave ili guštanje u toplim ljetnim večerima na terasi ili balkonu
Poput sorbeta koji je tipičan ljetni desert, želiš li oduševiti goste, ali i svoje nepce, bola od jagoda je prava stvar! Nitko neće odoljeti tom napitku – osim što je ukusan za piće, ugodan je i oku i doslovce mami na još. Stoga donosimo klasični recept za bolu od jagoda te dvije superukusne varijante.
Za klasičnu bolu od jagoda treba ti:
• 500 g jagoda (najbolje svježih)
• 5 žlica likera od naranče
• 1 boca 0,75 dl bijelog vina (ako želiš više kiselkasti okus uzmi neki rizling, a ako preferiraš slatkasti, traminac)
• 1 boca pjenušca
Priprema:
1. Operi jagode hladnom vodom, posuši te ostavi 12 komada po strani. Preostale jagode očisti, prereži te nareži na ploške.
2. Ploške jagoda stavi u posudu za bolu te ulij liker. Ostavi da odstoji oko 30 minuta.
3. Dodaj dobro ohlađeno vino i pjenušac. Za ukras stavi po komad jagode na rub čaše.
Bola od jagoda s vanilijom
Sastojci:
• 500 g jagoda
• 1 limeta
• 1 mahuna vanilije
• 75 ml likera s vanilijom
• 1 boca vina (suho, roze, 0,75 l, dobro ohlađeno)
• 1 boca pjenušca (suhi, 0,75 l, dobro ohlađen)
Priprema:
1. Operi jagode, očisti, prereži ili nareži na četvrtine. Operi limetu vrućom vodom, posuši te nareži na tanke ploške. Zareži vaniliju te izvadi srž s pomoću noža.
2. Pomiješaj srž vanilije i liker te stavi u posudu za bolu zajedno s jagodama, ploškama limete i vanilijom. Stavi u hladnjak do posluživanja.
3. Kratko prije posluživanja ulije vino i pjenušac.
Bola od jagoda s nektarinom i paprenom metvicom
Sastojci:
• 4 nektarine
• 150 g jagoda
• 5 grančica paprene metvice
• 4 žlice smeđeg šećera
• 75 ml votke
• 200 ml Aperola
• 500 ml tonika
• 1 boca pjenušca (suhog, 0,7 l)
• kockice leda
Priprema:
1. Operi nektarine, prereži, otkloni koštice te nareži na tanke ploške. Operi jagode, očisti te nareži na kockice. Operi te protresi metvicu. Kratko gnječi šećer i metvicu u mužaru te zatim stavi u posudu za bolu. Dodaj voće te ulij votku i Aperol.
2. Ostavi smjesu najmanje 3 sata u hladnjaku (a najbolje preko noći). Kratko prije posluživanja ulij dobro ohlađeni tonik i pjenušac. Stavi u bolu nekoliko kockica leda te odmah posluži.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.