Kad je riječ o sorbetu - slastici koja ne deblja, osvježavajuća je, a i jaaako je ukusna – definitivno je stavljamo na vrh svojih ljetnih užitaka
Sorbet je turbobrzi osvježavajući desert te je zapravo zamjena za sladoled, ali s bitnom razlikom - ne sadrži masnoće, a količinu šećera možeš sama odrediti - ili ga jednostavno izostaviti. Najjednostavnija varijanta za sorbet? Odmrzneš zamrznuto voće, izmiksaš ga u pire te (ovisno o kiselini) dodaš malo šećera ili nekog drugog zaslađivača.
Ovi recepti uljepšat će ti ljeto (savjet za veganke i vegetarijanke – želatinu zamijeni agar-agarom – funkcionira jednako dobro).
1. Sorbet sa svježim breskvama
Sastojci za sirup:
250 ml vode
150 g šećera
50 g tekućeg meda
2 listića želatine
Sastojci za sorbet:
½ limuna
1 kg zrelih bresaka
Priprema:
Zakuhaj vodu, šećer i med. Isključi štednjak. Namoči želatinu u hladnoj vodi. Ocijedi vodu te umiješaj želatinu u vrući sirup. Istisni limun, a breskve kuhaj oko minute. Potom otkloni koštice. Izmiksaj breskve 1 žlicu limuna u pire te propasiraj kroz sito. Potom zamrzni 650 ml pirea sa sirupom te posluži.
Savjet: breskve su izvrstan izvor vitamina C, A i minerala poput selena (koji štiti od raka kože). Za ovakav sorbet dobre su i nektarine i marelice.
2. Sorbet s bobicama
Sastojci za sirup:
250 ml vode
150 g šećera
50 g tekućeg meda
2 listića želatine
Sastojci za sorbet:
1 limun, 600 g bobica (npr. jagode, maline i borovnice)
Priprema:
Spravi sirup kao u prvom receptu. Istisni limun i izmiksaj zajedno s bobicama i sirupom u pire. Stavi smjesu da se zamrzne.
Savjet: možeš koristiti svježe ili zamrznute bobice.
3. Sorbet od dinje
Sastojci za sirup:
250 ml vode
150 g šećera
50 g tekućeg meda
2 listića želatine
Sastojci za sorbet:
1 limun
1 kg očišćene dinje
Priprema:
Spravi sirup kao u prvom receptu. Istisni limun. Izmiksaj dinju u pire te propasiraj kroz fino sito, a pri tome sačuvaj, odnosno odvoji sok. Potom sok zamrzni zajedno sa sokom od limuna i sirupom.
Savjet: dinje su bogate kalijem te mogu smanjiti krvni tlak. Sve sorte su dobre za sorbet.
4. Sorbet s grejpom
Sastojci za sirup:
250 ml vode
150 g šećera
50 g tekućeg meda
2 listića želatine
Sastojci za sorbet:
5 grejpova
Priprema:
Spravi sirup kao u prvom receptu. Istisni grejpove (trebalo bi biti oko 650 ml soka). Potom pomiješaj sok sa sirupom te zamrzni.
Savjet: grejp štiti stanice s pomoću likopena i vitamina C. ovisno u okusu, ima sorti koje su slađe ili gorče.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.