Life&style
Jesi li znala da razina alkohola u krvi na prazan želudac može biti i do 4 puta veća nego nakon jela?

Mamurluk i hrana: ako želudac ne 'podmažemo' prije alkohola mogli bismo požaliti

  • Postoji li nešto gore od mamurluka nakon burne noći, kad sljedeće jutro pomislimo "Što je meni ovo trebalo?"
  • Posebice ako pijemo na prazan želudac - nema onog tko će nas dići iz kreveta idućeg dana
  • Istraživanja su potvrdila da konzumacija alkohola praznoga želudca također utječe i na razinu mamurluka

Svi smo se nekada našli u situaciji kada smo gladni išli na pivicu, možda i dvije, i tako ustanovili da osamljeni paketić kikirikija koji smo na kraju pojeli za večeru nije baš zgoditak. Je li zaista istina da se trebamo dobro najesti prije nego poželimo počastiti se nečim alkoholnim ili je to samo urbani mit? Doživljavajući mamurluk iz pakla možda ga nismo povezali s praznim želucem

Bezalkoholno pivo poboljšava raspoloženje Možda vas zanima Evo zašto baš bezalkoholno pivo može poboljšati naše raspoloženje Rubrika Life&style Life&style

Parovi koji zajedno piju alkohol ostaju duže vremena u vezi - dokazala znanost

Prema stručnjacima na internetskoj web stranici liječnika Zava, pijenje praznog želuca, dok smo gladni, vjerojatno nije najbolja ideja jer stvara lošu reakciju s razinom alkohola u krvi. Doktor Simran Deo, liječnik iz Zave, rekao je za LADbible: "Neke su studije pokazale da razina alkohola u krvi postignuta pijenjem natašte može biti i do 4 puta veća nego nakon jela." Deo je objasnio: "Na prazan želudac razina alkohola u krvi obično doseže najvišu vrijednost oko jedan sat nakon pijenja, a to se smanjuje tijekom sljedeća 4 sata. "Kad je hrana prisutna u želucu, smanjuje apsorpciju alkohola usporavajući procese koji se koriste za njegovo pražnjenje." Dobro je znati! U stvari, jedenje obroka prije pijenja može čak pomoći i u vezi težine mamurluka sljedeći dan.

Uz alkohol se često zabavlja | Autor: Shutterstock Shutterstock Uz alkohol se često zabavlja

Doktorica Kathryn Basford, također liječnica u Zavi, dodala je: "Hrana usporava apsorpciju alkohola u krvotok, a također ubrzava način na koji tijelo počinje razgrađivati ​​alkohol. "To znači da će razina alkohola u krvi biti viša i brže će se povećavati ako piješ natašte. "Dakle, vjerojatnije je da ćeš se brže napiti ako ne jedeš prije, a također ćeš osjetiti negativne učinke alkohola, osjećaj crvenila, mučnine, glavobolje itd."

Možda vas zanima Jesi li primijetila: u nepoznatom kafiću puno se lakše napiti nego u poznatom okruženju? Rubrika Life&style Life&style

Suprotno onome što smo mislili! Što smo stariji mamurluk postaje blaži - potvdrili znanstvenici

Što se tiče najbolje vrste hrane koju treba jesti prije velikog noćnog provoda, Basford vjeruje da bi nešto što je bogato vitaminima moglo dugoročno pomoći - ali da je svakako bolje jesti bilo što nego ništa. Rekla je: "Čini se da vrsta hrane koja se jede, na primjer masti, ugljikohidrati ili proteini, ne utječe na razgradnju alkohola. "Dakle, sve dok pojedeš obrok prije ispijanja alkohola, to će pomoći smanjiti učinke alkohola i sutrašnji mamurluk. "Međutim, hrana s puno vitamina i sadržajem vode može pomoći - pa će voće i povrće umjesto masne hrane biti bolji izbor. Sljedeći put umjesto hamburgera na meniju bi se mogla naći svježa salata!

Photo: shutterstock

Komentari 0