Life&style

Mama se naljutila i preradila zadaću svoje kćeri: bila je zgrožena kakve stavove o ženama širi

  • Ova mama bila je zgrožena tekstom koji je kćerkica donijela iz škole - zadaća je bila dopuniti ga riječima
  • Zadatak je bio lagan, ali sadržaj teksta vrlo seksistički govoreći da mame ne trebaju ići na posao već biti doma i kuhati
  • Zato je dograbila zadaću i napisala poboljšanu verziju - aplaudiramo!

Kod nas školska godina još nije ni počela, a možda i neće, no ova priča nema nužno veze ni sa vremenom ni sa prostorom. Dogodila se u New Yorku prije nekog vremena, no jednako je aktualna i danas i ovdje jer seksizam nije još izumro, zar ne?

Dakle, Lynne Polvino je uzela listić sa zadaćom koju je njezina kći donijela kući, da vidi što mala ima za riješiti. I ne, nije joj se nimalo svidjelo. Seksistički i pun rodnih predrasuda govorio je o tome što se dogodilo kad se jedna mama odlučila vratiti na posao i "napustila" svoju obitelj - šaljući vrlo lošu poruku o zaposlenim majkama. Išao je ovako:

Možda vas zanima Vrlo nepristojno: Ovo pitanje nikad ne treba postavljati ženama Rubrika Life&style Life&style

"Lisa nije bila sretna što se mama vratila na posao. Prije Lisog rođenja, mama je radila u velikom uredu. Jučer je rekla Lisi da se vraća na posao. Jutro je bilo grozno. Lisa je trebala stići u školu na vrijeme. Njezin je tata trebao stići na posao na vrijeme. A sada je i mama bila u žurbi. Lisin tata je napravio doručak. Nije baš bio dobar. I tražio je da Lisa opere posuđe. Ni to baš nije ispalo dobro. 

Lisin dan u školi nije bio dobar. Na povratku kući razmišljala je o tome: "Pitam se kad će mama doći kući. Bit ću usamljena bez nje kod kuće. No kad je Lisa stigla doma, mama je već bila tamo. "Napustila sam posao kako bismo mogle biti zajedno nakon škole."

Lisa je sada sretna."

Što je krivo u ovom tekstu? Otprilike sve. Od toga da je za obitelji loše ako mama radi, da je dijete tjeskobno ako mama radi, da je na kraju stvar riješila odlukom da se odrekne karijere jer tako će njezina obitelj biti sretna, a rodne predrasude protežu se i na muškarce. Tata očito ne može pripremiti pristojan doručak jer je muškarac. Lynne je sliku kćerkine zadaće i svoje nove verzije slikala i objavila na svom Facebook profilu.

 

Here's the homework assignment my daughter brought home yesterday, side-by-side with my rewrite.

Objavljuje Lynne PolvinoUtorak, 23. svibnja 2017.

 

Lynne je zadaću napisala ispočetka pretvorivši je u sretniju priču o ravnopravnosti u kojoj se mama vraća na posao, a tati koji doma pazi na Lisu i brata. Evo njezine verzije:

"Lisa je bila sretna jer se njezina mama vraća na posao. Prije Lisinog rođenja, mama je radila u velikom uredu. Zato što je cijenio njezin veliki doprinos u tvrtki, poslodavac joj je ponudio gotovo godinu dana plaćenog rodiljnog dopusta i fleksibilno radno vrijeme kad se vrati. Jutro je bilo prekrasno. Mama je trebala stići na posao na vrijeme. Lisa je trebala stići u školu na vrijeme. Njezin tata ostao je na plaćenom rodiljnom za očeve kako bi se brinuo za Lisu i njezinog mlađeg brata i u jednakoj mjeri sudjelovao u kućanskim poslovima.

Tata je napravio doručak. Bio je jako dobar. I oprao je suđe jer svako funkcionalno ljudsko biće treba naučiti da pospremi iza sebe i pomogne drugima. Lisi se svidio dan u školi. Na povratku kući je razmišljala: "Možda jednog dana postanem inženjerka poput mame. Ili učiteljica. Mogu biti sve što poželim!"

Lisi je bilo drago što odrasta u društvu bez rodnih predrasuda i ženomrštva. Lisa je sada sretna."

Malo smo tekst skratili, ali najbolji dijelovi su ovdje. Potpisujemo sve što je Lynne napisala, a njezina je kći sretna što ima takvu mamu za uzor.

Možda vas zanima Petra Radin: Muškarci podupiru ravnopravnost žena - s kauča. Na kraju se ipak očekuje da ona odradi više Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Facebook@Lynne Polvino

Komentari 0