Life&style

Mama i kći pretočile su najljepše mirise 10 hrvatskih gradova u najčarobnije mirisne svijeće

  • Mama i kći, Karla i Dinka Kuleš, predstavile su 10 hrvatskih gradova na najčarobniji mogući način, kroz njihove prepoznatljive mirise
  • Ideju je Karla prvo sanjala, a onda uz maminu pomoć odlučila i pretvoriti u stvarnost osmislivši brend mirisnih svijeća 'miCrodia'
  • Otkrile su nam nešto više o samom brendu, ali i o novoj Coral kolekciji na kojoj trenutačno rade

Mirisne svijeće odavno nisu tek usporedni dodatak našem domu, već su jedan od omiljenih dijelova rituala našeg wellbeinga uz koji se obožavamo opuštati na kraju radnog dana, a uz koje su i radni sati i svi ostali trenuci kudikamo slađi. To ne iznenađuje budući da nam je moć mirisa vrlo dobro poznata i da je svega par kapi raznih esencija dovoljno da nas u sekundi vrati u dane djetinjstva, u bakin vrt, na medeni mjesec ili u bilo koji drugi jednako nam drag trenutak. 

 | Autor: Microdia Microdia

U želji da spoje hrvatsku tradiciju, povijest i miris u jedno, Karla Kuleš i njezina mama Dinka zadale su si nimalo lak zadatak - olfaktorno predstaviti deset hrvatskih gradova kroz mirisne svijeće. Cijela se ideja rodila kada ju je Karla - sanjala, i kada je san u kojem je proizvodila svijeće koje podsjećaju na mirisne gradove odlučila pretvoriti u stvarnost. 

Možda vas zanima Ove svijeće izgledaju i mirišu kao kremšnite, vruća čokolada, kolač od malina... Rubrika Life&style Life&style

"Kako to već biva, u životu je međusobna podrška uvijek najvažnija. Nas dvije, mama i kćer ideju smo razvile iz velike ljubavi prema našoj zemlji i specifičnim mirisima koji stoljećima obogaćuju hrvatsku kulturnu baštinu. Vodile smo se samo jednom mišlju: kako spojiti hrvatsku tradiciju i povijest te miris u jedno, i kako svakom pojedincu, bilo da je riječ o našem čovjeku ili strancu, približiti 10 hrvatskih gradova. Bilo je izazovno tražiti specifične mirise i biljke određenih gradova, ali uz rad i trud na kraju smo uspjele i iznjedrile smo 10 mirisa. Osim mirisa, svaka naša svijeća ima ručno nacrtane prepoznatljive elemente određenog grada kako bi svijeća, osim mirisa, bila i savršeni suvenir bilo kome tko je dobije", otkriva mi Karla dodajući kako su njihove svijeće izrađene od 100% prirodnog voska s prirodnim mirisnim aromama cvijeća te predstavljaju prirodno dobro Lijepe Naše. 

 | Autor: Microdia Microdia

Njihova Zagabria inspirirana je magnolijama s Tomislavca; Ragusa inspirirana Dubrovnikom kombinira note gorko-slatke naranče i limunove korice; zadarska je Jadera inspirirana nepreglednim ljubičastim poljima lavande; Rovigno podsjeća na svježinu lana i puderastu toplinu pamuka osušenog na suncu; Spalato kombinira miris ružmarina i smilja; Pola je utjelovila mirise orhideje i zelenog lišća; Tarsatica donosi fuziju ružičastog cvijeća i kamelije u pratnji kore citrusa i dodatak jantara i bijelog mošusa; Arumpium je svijeća nadahnuta Otočcem i rijekom Gackom koja opija mirisom cedra i vetivera te spojem crnogorične šume i trava; Garestina je inspirirana Varaždinom i mirisom jasmina, a Mursa donosi mirise ruže i karanfila s cvjetnim mošusom u svojoj bazi.

 | Autor: Microdia Microdia

Iako su svi počeci izazovni i sama proizvodnja zna biti zahtjevna, pogotovo kada su u pitanju velike količine, Kara priznaje da je rad sa svijećama zapravo vrlo opuštajuć. "Lagana muzika, mirisi Hrvatske i zvuk krčkanja voska je sve što jednoj osobi treba. Svaki dan je radni dan, ali kad uživaš u tome šta radiš - nema 'loših ponedjeljaka'", kaže. 

Možda vas zanima Najgenijalniji domaći brend svijeća: Kad izgore postaju preslatke posude iz kojih raste cvijeće Rubrika Life&style Life&style

Pronaći inspiraciju, priznaje, nije im baš uvijek onoliko jednostavno koliko se to možda u teoriji čini. Nekad tako imaju boljih, a nekad lošijih dana, no veliku ulogu u cijeloj priči zasigurno su odigrali Karlini studentski dani provedeni u Engleskoj. Tamo je završila studij medija i komunikacija te puno razmišljala o domovini i kako na hrvatskom tržistu ponuditi nešto drugačije. Nešto naše. "Svakodnevno pratimo svjetske trendove na društvenim mrežama, kako ne bismo propustile neki novitet i tako propustile biti u korak s vremenom. Inspiracija dolazi iz nas samih, ali naravno i iz želje da stvaramo nove stvari."

 | Autor: Microdia Microdia

Karla nam je otkrila da trenutačno rade na novoj CORAL kolekciji te uvođenju eko keramike u svoje mini size svijeće, a uskoro u planu imaju predstaviti dva nova proizvoda od eko keramike koji će sigurno, kaže, biti zanimljivi i korisni, ali i drugačiji od drugih. Osim toga, već su osmislile i jedan veći, novi proizvod koji će osim samog mirisa, spojiti um, dušu i tijelo. "Nećemo vam puno otkriti jer je proizvod u samom početku, no, možemo samo reći - bit će to nježnost kakvu svatko zaslužuje", poručila je.  

Photo: Microdia

Komentari 0