Life&style

Najgenijalniji domaći brend svijeća: Kad izgore postaju preslatke posude iz kojih raste cvijeće

  • Khora svijeće su zero waste proizvod što znači da sam proizvod i ambalaža ne stvaraju nikakav otpad, već se posudica može ponovno iskoristiti na način da se u nju zasadi cvijet, a čije sjeme dolazi uz svaku svijeću
  • Svaka je svijeća ručno lijevana u posudicu koja je u potpunosti dizajnirana i ručno izrađena u Međimurju
  • Trenutno su dostupna 4 različita mirisa, a u priremi su već i novi zimski dizajn i miris svijeće koja će se divno uklopiti u božićni ugođaj svakog doma

Vjerujem da nisam bila jedina koju je oduševila vijest iz Japana o prvim zelenim dnevnim novinama na svijetu - Mainichi, koje su napravljene od recikliranog papira koji sadrži sjemenke biljaka, zahvaljujući čemu se nakon čitanja mogu posaditi, a čime se na najzabavniji i najkreativniji način povećava količina zelenila u kućama i gradovima te istovremeno smanjuje količina otpada.

Iako ova vijest Davoru Dobošiću nije poslužila kao inspiracija, mom oduševljenju nije bilo kraja kada sam naletjela na njegov proizvod - svijeće Khora koje su u potpunosti napravljene u duhu zero waste filozofije, a što znači da ni proizvod ni njegova ambalaža ne stvaraju otpad. Priča me kupila na prvu, zbog čega sam i odlučila istražiti kako je uopće sve krenulo.

- Kako sam 15 godina radio u obiteljskoj firmi koja se bavi proizvodnjom klasičnih mirisnih parafinskih svijeća, priča mi Davor, 'bio sam upoznat s procesima proizvodnje i našim tržištem. Oduvijek sam imao želju pokrenuti prirodnu alternativu za klasične mirisne svijeće po uzoru na američke 'craft' proizvođače - male lokalne manufakture svijeća, i tako je nastala ideja o osnivanju brenda Khora, kaže Davor Dobošić.

Khora je zero waste proizvod

Samo ime Khora je izvedenica od riječi kora, a što sugerira na drvo i prirodu kao poveznicu. Inspiriran ljubavlju prema prirodi, održivosti i ekološki osviještenim proizvodima, Davor je krenuo s izradom potpuno prirodnih mirisnih svijeća od 100% sojinog voska, počevši od skice na papiru. 

Možda vas zanima Jesenska Yankee Candle kolekcija donosi 5 novih mirisnih kombinacija, a jedna će biti posebno popularna! Rubrika Life&style Life&style

- Prilikom realizacije svoje ideje, stalno sam vodio računa o prirodi i utjecaju mojeg poslovanja na nju te sam želio izraditi proizvod koji će biti prijatelj prirodi pa tako prilikom razvoja svakog proizvod počinjem s pitanjem: "Kako ponovno iskoristiti svaki dio nakon upotrebe?" Khora svijeće su zero waste proizvod što znači da sam proizvod i ambalaža ne stvaraju nikakav otpad, već se posudica može ponovno iskoristiti na način da se u nju zasadi cvijet, a čije sjeme dolazi uz svaku Khora svijeću, a svaka je svijeća ručno lijevana u posudicu koja je u potpunosti dizajnirana i ručno izrađena u našem Međimurju, otkrio je Davor i dodao:  

- U našoj radionici stvaramo svijeće za koje želimo da uljepšaju svaki dom svojim mirisom, čije su note izmiješane posebno po našim zahtjevima, ali i svojim izgledom vodeći se minimalizmom u dizajnu, dok pritom poslujemo održivo i mislimo na okoliš.  Želimo biti dio globalnog pokreta prema održivom poslovanju i ponuditi svojim kupcima proizvode koji promiču takvo poslovanje, s naglaskom na to da su dizajnirani i proizvedeni u Hrvatskoj', poručuje Dobošić. 

100% prirodni soja vosak iz Engleske

Osim što je sama ideja genijalna, Davoru je bilo iznimno važno da je njegov proizvod napravljen isključivo od vrhunskih sastojaka pa su tako Khora svijeće proizvedene od 100% prirodnog soja voska iz Engleske, mirisnih ulja iz Španjolske i s prirodnim drvenim fitiljem iz SAD-a. 

- Sojin vosak prirodna je sirovina koja je potpuno sigurna za okoliš i neće zagaditi zrak u domu poput običnih prafinskih svijeća. Parafin je sirovina koja je nusprodukt nafte, i želimo kupce osvijestiti da kupnjom i paljenjem običnih parafinskih svijeća zapravo zagađuju zrak u svojem domu te podržavaju naftnu industriju', objašnjava mi Davor te dodaje: 

- Također, većina svijeća na tržištu na kojima stoji natpis soja vosak napravljene su od parafinskog voska s minimalnom količinom soje. Samo svijeće koje nose etiketu 100% soja vosak su zapravo prirodne svijeće koje su sigurne za zdravlje kupaca.

U ponudi su četiri različita mirisa

 

Uz to što su najzdravija opcija, svijeće s drvenim fitiljem stvaraju umirujući zvuk pucketanja prilikom gorenja, u prostoriju unose i do 35% više mirisa od svijeća s običnim pamučnim fitiljem te imaju niži plamen od pamučnog fitilja zbog čega se svijeća sporije troši, a što znači da samim time duže traje. 

 

Trenutačno su na tržištu dostupna četiri različita mirisa (Warm & Wood, svijeća s mirisom drvenastih nota mahagonija, mahovine i ruma; Vanilla & Tobacco, svijeća s aromama duhana i vanilije; Melograno & Menta, svijeća u kojoj su spojene arome nara i mente te Bamboo & White Tea, svijeća koja pršti esencijom svježeg bambusa i svježe zakuhanog zaslađenog bijelog čaja), no, očekivano, Davor mi kaže da u budućnosti imaju u planu proširiti paletu mirisa, veličina i dizajna svijeća, a trenutno razrađuju i nekoliko zanimljivih ideja koje će se uklapati u njihovu filozofiju - 'kako ponovno iskoristiti proizvod nakon upotrebe'. Naravno, već pripremaju i novi zimski dizajn i miris svijeće koja će se divno uklopiti u božićni ugođaj svakog doma i jedva ga čekamo pomirisati.

Khora svijeće je moguće kupiti u svim većim Bipa prodavaonicama.

Možda vas zanima Nagrađivani domaći brend Uroni radi mirisne svijeće vrhunskog dizajna, a njihove kutije pretvaraju se u vaze Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Instagram @khoracandles

Komentari 0