- Svi gledamo treću sezonu serije 'Bijeli lotos' i uživamo u novim dogodovštinama i sjajnoj glumačkoj ekipi u najpoznatijem resortu na svijetu
- Budući da se radnja događa na vrlo inspirativnom Tajlandu, što kažeš da, prije nego što stigne nova epizoda, spraviš fino, a jednostavno tajlandsko jelo?
- Imamo recept za lososa u aromatičnom tajlandskom umaku, kakvog se ne bi posramili poslužiti ni u resortu sa 5 zvjezdica
Jesi li ikada čula za efekt 'Bijelog lotosa'? Tako se zapravo naziva turistički bum koji je u prošlosti izazvala nagrađivana HBO-ova serija 'Bijeli lotos'. Nakon Havaja i Sicilije (mjesta snimanja prve dvije sezone), tajlandski otok iz snova Koh Samui sada je u fokusu treće sezone – pa zašto ne bi uživala u odgovarajućem osjećaju 'Bijelog lotosa' na svom tanjuru?
Ovo jelo idealno je kao kulinarski dodatak seriji ili jednostavno kao sofisticirana ideja za večeru - donosi tajlandski štih tvom tanjuru (recept smo pronašli na stranici HelloFresh).
Losos u tajlandskom umaku - recept
Sastojci:
• 2 fileta lososa
• 1 tikvica
• 1 režnjić češnjaka
• 1 žlica curry praha
• 150 g jasmin riže
• 1 vezica mladog luka
• 1 glavica luka
• 25 g crvene curry paste
• 180 ml kokosovog mlijeka
• 1 žličica pilećeg temeljca
• 300 ml vode
• ¼ žličice bijelog vinskog octa
• sol
• papar
• šećer
Priprema:
1. Zagrij 300 ml vode u kuhalu za vodu. Zatim ulij vruću vodu u manji lonac s poklopcem. Dodaj ½ žlice curry praha i malo soli te pusti da zavrije. Dodaj jasmin rižu i poklopljeno pirjaj na laganoj vatri 10 minuta. Makni s vatre i pusti da riža (poklopljena) krčka 10 minuta.
2. Grubo usitni luk, a češnjak nasitno. Tikvice prereži po dužini pa nareži na polumjesece debljine oko 0,5 cm. Mladi luk nareži na kolutiće.
3. Posoli filete lososa. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi. Zatim peci ribu s kožom prema dolje 2 minute, okreni je i prži još 2 do 3 minute. Izvadi ribu i ocijedi je na kuhinjskom papiru.
4. U istoj tavi ponovno zagrij 1 žlicu ulja. Pirjaj luk i tikvice oko 3 minute. Dodaj češnjak, crvenu curry pastu i preostali curry prah te poprži.
5. Deglaziraj sadržaj tave s kokosovim mlijekom, 100 ml vode i pilećim temeljcem te pirjaj nekoliko minuta. Umak začini po želji s malo bijelog vinskog octa, soli, papra i prstohvatom šećera. Vrati lososa u tavu i drži na toplom dok se riža ne skuha.
6. Raspodijeli rižu i tajlandski curry umak na duboke tanjure. Na vrh poslaži filete lososa te pospi kolutićima mladog luka.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.