Life&style

Loš zadah iz usta? Ovaj banalan razlog može biti krivac i lako ćeš ga riješiti

  • Vodica za ispiranje usta i žvakaća guma često će samo prikriti loš miris
  • Zubari otkrivaju kako se sama možeš riješiti zadaha iz usta - ako je krivac ovaj banalan  razlog
  • Ključ je, kao i u mnogo slučajeva, u - vodi

Zadah ih usta vrlo je neugodna stvar, kako za onog tko ga ima, tako i za njegovu okolinu - sjećaš li se tekstova o celebima lošeg zadaha koji su izluđivali svoje filmske partnere? Pojava je tako neugodna da je za potrebe reklama izmišljen 'medicinski naziv' halitosis, samo zato da se izbjegne upotreba direktnog imena za tu pojavu. No, kako bilo, sigurno je bolje riješiti taj problem ako ga imaš nego tražiti novi, manje oduran naziv.

Možda vas zanima Žene su nam otkrile: ''Bila sam ljubomorna na cure koje imaju lijepu i glatku kožu'' Rubrika Beauty Beauty

Naravno, treba prvo isključiti uobičajene i logične razloge lošeg mirisa iz usta, a to su prvenstveno pokvareni zubi, zatim nedovoljna ili nepravila upotreba četkice za zube ili pak neka oboljenja probavnog sustava. No, ovo potonje je najmanje čest razlog pa nemoj očajavati. Najčešće je uzrok jednostavan i još ćeš ga jednostavnije riješiti - i to sama. 

Više čaša vode na dan, tjera zubara van?

Dr. Ada S. Cooper, glasnogovornica američke stomatološke udruge, upozorava da bi loš zadah mogao biti znak da smo jednostavno - dehidrirali. Neugodan miris usne šupljine još je jedna loša nuspojava nedovoljnog unosa vode. Dehidrirani organizam  znači da će u ustima biti manje sline, a manje sline znači da se ostaci hrane i bakterije duže zadržavaju u ustima. Simpatična stomatologica upozorava da više čaša vode dnevno često znači manji broj odlazaka zubaru.

Ove 3 greške treba izbjeći...

1. Vodice za usta

Također, kaže da nipošto ne bi trebali ispirati usta četiri puta dnevno vodicama za usta, tekućinama jakog mirisa po mentolu jer ih tako dodatno isušujemo

2. Stvari koje isušuju usnu šupljinu

Osim toga, ne bismo smjeli pretjerivati s kavom, alkoholom ili cigaretama pa i nekim lijekovima jer sve to dodatno isušuje usta.

Možda vas zanima S ovim jednostavnim trikom riješit ćeš se neugodnog jutarnjeg zadaha Rubrika Life&style Life&style

3. Osjetljiva si na mliječne proizvode?

Pripazi i što jedeš. Pri tom se ne misli na luk i češnjak - svima se oni osjete u dahu, ali stvar prođe za jedan dan. Pripazi ako si od onih kojima nedostaje enzim za brzu i laku probavu mliječnih proizvoda. Dakle, ako si senzitivna na laktozu, sireve i mliječne proizvode jedi rijetko jer će ti se nataložiti aminokiseline koje se pretvaraju u sumporne spojeve lošeg mirisa. 

Dr. Cooper za kraj ponavlja da zube osobito pomno treba prati navečer jer ostaci hrane koji ostaju između zubiju i posljedični razvoj bakterija može ujutro doprinijeti lošem zadahnu. Ako se zadaha ne riješiš slijedeći naše jednostavne upute, morat ćeš otići zubaru.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0