Life&style

Lijepi zidovi: 5 savjeta profesionalaca kako rasporediti slike na zidu

  • U nekim slučajevima je dobro da su svi okviri iste boje i debljine, ali nije pravilo
  • Često se slike slažu tako da im je donji ili gornji rub poravnat
  • Pravilan raster ili potpuni kaos - što odgovara kojem prostoru?

Želiš ukrasiti zid originalnim fotografijama i/ili slikama? Sjajna ideja! Međutim, čim pokušaš, vidjet ćeš da to i nije baš tako jednostavno. Vrlo brzo će okviri djelovati neusklađeno, usamljeno ili prenatrpano. Dakle, za početak je najvažnije slike i fotografije, a osobito okvire, uskladiti s izgledom prostorije. Tek tada ih treba objesiti na zid. Kako? Ovako…

Možda vas zanima 5 kućanskih poslova uz ove ćeš trikove obaviti neočekivano brzo Rubrika Life&style Life&style

1. U nizu 

Primjerice, objesite fotografije u jednom nizu. To izgleda smirujuće i gotovo uvijek je OK. Ako fotografije nisu jednake veličine, trebaš prije razmisliti kako stvoriti simetriju. 

Mali savjet: prije nego izbušiš rupe na zidu, posloži fotografije ili slike na podu – kako bi se ranije odlučila o redoslijedu slaganja. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Vješanje „po rubu“

Ako imaš fotografije različitih veličina, onda je vješanje „po rubu“ lijepa alternativa. Dakle, gornji ili donji rub moraju biti u ravnini, odnosno tvoriti liniju. Najbolje je kao pomoćno sredstvo uzeti libelu (ako je nemaš, možeš se orijentirati prema imaginarnoj liniji najveće fotografije). 

Mali savjet: razmak između okvira neka bude jednak kako bi rezultat bio savršen! 

 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit

3. Fotografije u rasteru 

Sa svojim fotografijama možeš kreirati šahovsku ploču. Pri tome sve slike trebaju biti jednake veličine. To je potrebno kako bi se zadržao strogi geometrijski red. I ovdje je jako važno da su razmaci jednaki. Takav način vješanja fotografija osobito je dobar ako ostatak prostorije ima „zaigran“ izgled s puno accessoiresa. Fotografije u rasteru će malo „smiriti taj nemir“, odnosno barem ga neće još pojačati. 

Možda vas zanima Razbijamo tri okrojela mita o uređenju doma Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Simetrični nered 

Tvoja četiri zida su jednostavno i minimalistički uređena? Onda je ovakvo vješanje fotografija osobito dobro, jer optički daje života prostoriji. U ovoj varijanti možeš nasumično povješati fotografije – čak ni jednaki razmak između okvira nije nužan. 
Međutim, vrijedi sljedeće: određena harmonija s pomoću simetrijskih oblika je važna! Prije stavljanja fotografija na zid smisli imaginarni geometrijski oblik – npr. krug ili kvadrat, pa tako posloži fotografije. 

Mali savjet: počni uvijek s najvećim okvirom - kojeg je najbolje objesiti u sredini. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Petersburg-vješanje

Takozvano Petersburg-vješanje je zapravo organizirani kaos. Puno fotografija obješeno je vrlo blizu jedno pored druge na zidu. Simetrija nije potrebna – zbog toga je ova varijanta najbolja za jednostavno uređene prostorije.

Mali savjet: pazi da fotografije i okviri budu usklađeni. Vrlo je važno da su u istom stilu – kako ne bi izazvale dodatni nemir. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0