Life&style

Lagana torta od limete i jogurta s kupinama pravo je ljetno osvježenje

  • Sada je vrijeme kupina i drugog bobičastog voća
  • Naravno, nitko neće odbiti ni komad finog voćnog kolača
  • Stoga ti donosimo recept za sočnu tortu od limete i jogurta s kupinama

Između dva biskvita osvježenih sokom od limete nalazi se sloj voća i puno kreme. Ima li išta bolje? Lagana je i ovrlo osvježavajuća - pravi desert za ove još uvijek vruće ljetne dane. Od ove torte tražit će se komad više! 

Sastojci

Za tijesto:

• 3 jaja

• 140 g šećera (vrlo finog)

• 150 g brašna

• ½ žličice sode bikarbone

• sol

• 6 žlica maslinova ulja

• 6 žlica soka od limete

• 2 žlice mlijeka

Za nadjev: 

• 3 limete

• 4 lista kaffir limete (ako možeš nabaviti, ako ne, preskoči taj sastojak)

• 60 g šećera

• 3 listića bijele želatine

• 250 g punomasnog jogurta (10% masnoće)

• 250 grama vrhnja za šlag

• 2 paketića vanilin šećera

• 250 grama kupina

• šećer u prahu (za posipavanje)

Ne peče se, ali i ne kuha! Kolač 'Slatki grijeh' idelan je desert za vruće ljetne dane

 | Autor: Pinterest Pinterest

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom na 160 stupnjeva). 

ZA TIJESTO

2. Odvoji bjelanca od žumanaca. Stavi bjelanca u posudu pa u hladnjak. Miksaj žumanca i 120 g šećera oko 3 minute dok ne postanu gusti i kremasti.

3. Pomiješaj te prosij brašno, sodu bikarbonu i sol. Pomiješaj ulje, sok od limete i mlijeko te postupno, naizmjenično s brašnom, umiješaj u smjesu od jaja. Ne miješaj previše.

4. Stuci bjelanca i preostali šećer u čvrsti snijeg. Zatim pažljivo umiješaj snijeg u tijesto.

5. Stavi tijesto u kalup (promjera 20 cm) obložen papirom za pečenje. Peci u zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki oko 25 minuta.

6. Izvadi iz pećnice i ostavi da se potpuno ohladi na rešetki. Izvadi biskvit iz kalupa i jednom ga vodoravno prereži.

Rolada boje baršuna Možda vas zanima Rolada boje crvenog baršuna s miješanim bobicama: raj za nepce i oči Rubrika Life&style Life&style

ZA NADJEV

7. Operi 1 limetu vrućom vodom, posuši je te nasitno naribaj koru. Iscijedi sok iz svih limeta (oko 100 ml). Nekoliko puta zareži listove kaffir limete škarama (opcionalno) pa ih kuhaj sa šećerom, 4 žlice vode i sokom od limete u loncu sve dok se šećer ne otopi. Ostavi da se ohladi pa procijedi sirup kroz fino sito. Namoči želatinu u hladnoj vodi. Pomiješaj pjenjačom jogurt i 6 žlica sirupa od limete. Dobro iscijedi želatinu. Lagano zagrij 2 žlice sirupa od limete pa rastopi u tome želatinu uz miješanje. U otopljenu želatinu umiješaj 3-4 žlice mješavine jogurta. Umiješaj ovu smjesu želatine u ostatak kreme od jogurta. Ohladi kremu. Čim se počne stvrdnjavati, stuci vrhnje i vanilin šećer u šlag. Zatim 1/3 šlaga i koru od limete umiješaj u kremu te potom lopaticom pažljivo umiješaj preostali šlag.

8. Namoči biskvite preostalim sirupom. Stavi obruč kalupa (promjera 20 cm) na pladanj za kolače, a natopljenu podlogu stavi unutra. Očisti kupine, operi, posuši pa stavi na tijesto. Po tome premaži kremu. Zatim na to stavi drugi biskvit i lagano pritisni.

9. Stavi tortu na najmanje 4 sata u hladnjak. Prije posluživanja izvadi kolač iz kalupa te pospi šećerom u prahu.

 | Autor: Pinterest Pinterest

Photo: Pinterest

Komentari 0