Life&style
Vinski ocat i kvasina nisu jedno te isto

Kvasina i vinski ocat nisu jedno te isto. Znaš li u čemu je razlika?

  • Sigurno si već puno puta čula za kvasinu i uvjerena si da je riječ o dalmatinskom nazivu za ocat
  • Međutim, u krivu si! To nije točno
  • Naime, u supermarketima se lijepo mogu pronaći dva različita proizvoda, vinski ocat i kvasina, i to od istog proizvođača što dokazuje da nije riječ o istom proizvodu. Otkrit ćemo ti o čemu je riječ

Vjerojatno si pomislila kako smo „otišli na kvasinu“ kad pišemo o tome kako ocat i kvasina nisu jedno te isto? Ili, možda, da su se proizvođači octa željeli nekako dodvoriti Dalmatincima pa su na boce s octom jednostavno zalijepili etiketu na kojoj piše „kvasina“? 

Pa, ni jedno ni drugo nije točno. Pošto nas je to kopkalo, odlučili smo istražiti o čemu je zapravo riječ i što je istina… Rješenje smo pronašle u „Pravilniku o vinskom i voćnom octu“ objavljenom, na službenim stranicama, u Narodnim novinama.

Ovih 8 stvari nikada ne smiješ raditi dok konzumiraš jabučni ocat

Službena razlika između vinskog octa i kvasine

Dakle, u Narodnim novinama stoji sljedeće: Na temelju članka 16. stavka 2., članka 59. Zakona o vinu („Narodne novine“ br. 96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi Pravilnik o vinskom i voćnom octu, a u članku 2 stoji sljedeće:

U smislu ovoga Pravilnika značenje pojmova je sljedeće:

1. „vinski ocat“ je ocat dobiven iz vina za proizvodnju octa biološkim postupkom octene fermentacije;

2. „vino za proizvodnju octa“ je vino koje ima minimalnu prirodnu volumnu alkoholnu jakost određenu za zonu proizvodnje, a sukladno odredbama Pravilnika o proizvodnji vina;

3. „kvasina“ je ocat dobiven biološkim postupkom octene fermentacije vina crnih sorata s područja regije Primorska Hrvatska koja je nakon proizvodnje odležala najmanje 3 mjeseca u drvenim posudama;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MARQT.NO AS (@marqt.no)

Možda vas zanima Ovih 5 stvari nikada ne bi trebala čistiti octom, jedna će te posebno iznenaditi Rubrika Life&style Life&style

4. „balzamski ocat“ je ocat dobiven biološkim postupkom alkoholne i octene fermentacije ugušćenog vinskog mošta i vina ili ugušćenog voćnog soka uz obavezno odležavanje u drvenim posudama najmanje jednu godinu;

5. „voćno vino za proizvodnju voćnog octa“ je proizvod dobiven alkoholnom fermentacijom masulja svježeg zrelog voća, matičnog voćnog soka ili koncentriranog voćnog soka;

6. „voćni ocat“ je ocat dobiven iz voćnog vina biološkim postup¬kom octene fermentacije;

7. „aromatizirani ocat“ je ocat dobiven aromatiziranjem vinskog ili voćnog octa dodacima iz članka 33. i 34. ovog Pravilnika.

P.S. I još jedna razlika između octa i kvasine: nitko ti neće reći da si otišla na ocat, ali da si otišla na kvasinu... To je već moguće.

Photo: Shutterstock

Komentari 0