- Sigurno si već puno puta čula za kvasinu i uvjerena si da je riječ o dalmatinskom nazivu za ocat
- Međutim, u krivu si! To nije točno
- Naime, u supermarketima se lijepo mogu pronaći dva različita proizvoda, vinski ocat i kvasina, i to od istog proizvođača što dokazuje da nije riječ o istom proizvodu. Otkrit ćemo ti o čemu je riječ
Vjerojatno si pomislila kako smo „otišli na kvasinu“ kad pišemo o tome kako ocat i kvasina nisu jedno te isto? Ili, možda, da su se proizvođači octa željeli nekako dodvoriti Dalmatincima pa su na boce s octom jednostavno zalijepili etiketu na kojoj piše „kvasina“?
Pa, ni jedno ni drugo nije točno. Pošto nas je to kopkalo, odlučili smo istražiti o čemu je zapravo riječ i što je istina… Rješenje smo pronašle u „Pravilniku o vinskom i voćnom octu“ objavljenom, na službenim stranicama, u Narodnim novinama.
Ovih 8 stvari nikada ne smiješ raditi dok konzumiraš jabučni ocat
Službena razlika između vinskog octa i kvasine
Dakle, u Narodnim novinama stoji sljedeće: Na temelju članka 16. stavka 2., članka 59. Zakona o vinu („Narodne novine“ br. 96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi Pravilnik o vinskom i voćnom octu, a u članku 2 stoji sljedeće:
U smislu ovoga Pravilnika značenje pojmova je sljedeće:
1. „vinski ocat“ je ocat dobiven iz vina za proizvodnju octa biološkim postupkom octene fermentacije;
2. „vino za proizvodnju octa“ je vino koje ima minimalnu prirodnu volumnu alkoholnu jakost određenu za zonu proizvodnje, a sukladno odredbama Pravilnika o proizvodnji vina;
3. „kvasina“ je ocat dobiven biološkim postupkom octene fermentacije vina crnih sorata s područja regije Primorska Hrvatska koja je nakon proizvodnje odležala najmanje 3 mjeseca u drvenim posudama;
4. „balzamski ocat“ je ocat dobiven biološkim postupkom alkoholne i octene fermentacije ugušćenog vinskog mošta i vina ili ugušćenog voćnog soka uz obavezno odležavanje u drvenim posudama najmanje jednu godinu;
5. „voćno vino za proizvodnju voćnog octa“ je proizvod dobiven alkoholnom fermentacijom masulja svježeg zrelog voća, matičnog voćnog soka ili koncentriranog voćnog soka;
6. „voćni ocat“ je ocat dobiven iz voćnog vina biološkim postup¬kom octene fermentacije;
7. „aromatizirani ocat“ je ocat dobiven aromatiziranjem vinskog ili voćnog octa dodacima iz članka 33. i 34. ovog Pravilnika.
P.S. I još jedna razlika između octa i kvasine: nitko ti neće reći da si otišla na ocat, ali da si otišla na kvasinu... To je već moguće.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.