Life&style
Kuhari otkrivaju kada koristiti koje posuđe

Kuhar otkriva kad koristiti koje posuđe: nehrđajući čelik, keramika, lijevano željezo ili neprijanjajuće dno

  • Neki se ljudi zaklinju u svoje jednostavne posuđe s neprijanjajućim dnom
  • Drugi pak vole koristiti lijevano željezo... 
  • Kad biraš između različitih vrsta materijala za kuhanje, ponekad moraš razmišljati dalje od sklonosti i koristiti pravi alat za posao 

Paul Kahn, nagrađivani chef iz Chicaga, dobitnik nagrade „James Beard“, kaže da postoji vrijeme i mjesto za određene vrste posuđa.
Premda upotreba pogrešne vrste posuđa može spriječiti postizanje najboljeg okusa jela, također može štetiti dugotrajnosti posuđa ako se koristi s pogrešnom vrstom hrane. Donosimo ti Kahnov vodič za odabir pravog posuđa za ono što pripremaš.

Možda vas zanima Pronašli smo genijalne dizajnerske komade na sniženju Rubrika Moda Moda

1. Nehrđajući čelik (rostfrei)

Posuđe od nehrđajućeg čelika Kahnova je preporuka - s njim stvarno ne možeš pogriješiti. “Imam ih na stotine u svim našim kuhinjama i nevjerojatno ravnomjerno provode toplinu. Brzo se zagrijavaju, nevjerojatno su izdržljive. Ručke se nikad nisu olabavile, posuđe se nikada ne savija. Uvijek ga možeš izribati tako da izgleda kao novo”, kaže Kahn. 

2. Neprijanjajuće dno

Od svih različitih vrsta materijala za kuhanje, Kahn najmanje upotrebljava posude s neprijanjajućim slojem. „Zaista zazirem od neprijanjajućeg posuđa bilo koje vrste“, kaže Kahn. To je zato što voli kad njegova hrana stvara umak, a to je smeđi karamelizirani ostatak koji se lijepi za tavu. „Radije bih da hrana izgori, nego da uopće nema boju, a za mene ni okusa“, kaže.

Ali, postoji vrijeme i mjesto za neljepljive posuđe, dodaje. „Za mene bi jedina stvarna uporaba tog posuđa bila za pripremu jaja“, kaže. „Možeš napraviti omlet u francuskoj tavi od crnog čelika, ali to je teško.“ 

Ne brini! Nema šanse da zagoreni ostaci prežive na tvojem posuđu uz ove pristupačne metode

Kahn savjetuje da neprijanjajuće posuđe koju koristiš nije presvučeno teflonom. “Teflon je za mene zastrašujući. Nadam se da sve što je loše nije dopušteno, možda sam paranoičan, ali pojavljuju se neljepljive površine i prilično sam puno čitao o kemikalijama koje su štetne“, kaže Kahn . Američko društvo za rak napominje da udisanje isparavanja zagrijanog teflona može prouzročiti kratkotrajne simptome slične gripi, premda „ne postoje dokazani rizici za ljude zbog upotrebe posuđa presvučenog teflonom“ (ili drugim neprijanjajućim površinama). 

3. Lijevano željezo

Sa stajališta kuhanja, nehrđajući čelik i lijevano željezo prilično su slični, objašnjava Kahn. Razlika kod lijevanog željeza je težina i potrebno održavanje. “Lijevano željezo je nezgrapno. Održavanje je malo teže od nehrđajućeg čelika i teško je”, kaže Kahn. Posuđe od lijevanog željeza izvrsno je za finu distribuciju topline i zadržavanje te topline nakon kuhanja. Ali, jedina stvar za koju ne možeš koristiti svoje lijevano željezo je hrana visoke kiseline, jer metal reagira na kiselost. „Ne želiš kuhati umak od rajčice u posudi od lijevanog željeza“, kaže Kahn. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Culi (@cookwithculi)

4. Keramika

Što se tiče posuđa s keramičkim premazom, Kahn kaže da je kvaliteta ključna. „Ne mogu zapravo reći da je ikada dobro vrijeme za upotrebu jeftinijeg posuđa s presvučenom keramikom“, kaže Kahn. „Ne koristim ga. Nikad nisam. To mi zapravo ne služi svrsi.“ 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suzi (@gurlgonegreen)

Photo: Shutterstock

Komentari 0