Life&style

Ksenija Marinković u svom redateljskom prvijencu: Kako ljubavna afera može utjecati na brak

  • Jedna od najpoznatijih hrvatskih glumica, Ksenija Marinković, okušala se i kao redateljica u  predstavi 'Tvorničke postavke'
  • Riječ je o situacijskoj komediji koju su napisali Marina Vujčić i Ivica Ivanišević, a u glavnim ulogama su Ana Begić Tahiri, Amar Bukvić, Iva Jerković i Ivan Čuić
  • S Ksenijom smo popričali o njenom kazališnom redateljskom prvijencu i saznali detalje o nastanku predstave

Ksenija Marinković dobro je poznato glumačko-kazališno, televizijsko i filmsko lice. Danas 56-godišnja glumica u svojoj je bogatoj karijeri igrala više od sto uloga što je čini jednom od najangažiranijih hrvatskih glumica. Posljednjih dana sve se više priča o njenoj posljednjoj predstavi 'Tvorničke postavke', međutim Ksenija se u njoj našla u jednoj potpuno drugačijoj i novoj ulozi.

Radi se o redateljskom kazališnom prvijencu poznate glumice s kojom će otvoriti novu sezonu u Kazalištu Moruzgva. Povodom predstave porazgovarali smo s Ksenijom koja nam je otkrila detalje o samom nastanku predstave.

"Žene su jaki likovi ako ih pišu žene"

Predstava 'Tvorničke postavke' opisuje se kao 'feel good' komedija koja progovara o seksualnosti i bračnim aferama te se bavi pitanjima  - je li seks precijenjen i može li bračna afera uništiti jedan brak? Je li afera ikada samo afera? Što se dogodi kada bračni par koji smatra da je aseksualan otkrije strast s nekim drugime? Je li sve u što su vjerovali krivo i jesu li uopće jedno za drugo?

U ovoj komediji situacije imamo sukob zagrebačkog i dalmatinskog mentaliteta - svaki sa svojim predrasudama, koji su se personificirali u četiri glavna aktera ove komedije. Igraju ih: Ana Begić Tahiri, Amar Bukvić, Iva Jerković i Ivan Čuić

A kako je uopće došlo do predstave?

- Sasvim slučajno. Razgovarala sam s Ecijom jedan dan i nekako smo došle do teme novih predstava za njezino kazalište Moruzgva. Ja sam ju pitala bi li se usudila meni dati da izrežiram jednu predstavu. Ona je rekla da zašto ne, neka nađem tekst, a a sam zatim nazvala svoju prijateljicu Marinu Vujčić i pitala ju bi li ona napisala tekst za dva muškarca i dvije žene, ali da budu jaki karakteri - i žene i muškarci, otkriva redateljica.

Ksenija objašnjava kako se u zadnje vrijeme događa da su ili žene jake, ako ulogu piše žena, ili muški likovi briljiraju ako je muškarac pisac. Zajedno su došle na ideju da Marina pozove u to i Ivicu Ivaniševića, budući da lako i uspješno rade zajedno. I to je bio sam početak.

"Jedini moj zahtjev bio je da to bude komedija"

Ksenija kaže kako je od samog početka imala samo jedan zahtjev.

- Kad smo to dogovorili, jedini moj zahtjev je bio da to bude komedija, a za ostalo su imali otvorene ruke. I ubrzo su mi poslali ovaj tekst, s napomenom da radimo s njim što god mislimo da je potrebno, a da će oni doći uživati na premijeri.

A o odabiru komedije kao žanra Ksenija kaže:

- Živimo u ozbiljnom i malo zastrašujućem vremenu, smatram da je komedija način da se ljudi odmore od tmurne svakodnevice i zabave se.

Pritom, prednost komedija je što mogu obraditi ozbiljan problem i tematiku, a pritom i zabaviti publiku. A upravo je Kazalište Moruzgva, čija je tematika uglavnom društveno relevantna sa savršenom dozom humora, bio odličan dom za jednu ovakvu komediju.

Možda vas zanima "Da, žena sam. Ne, ne želim biti majka!" O odluci o nemajčinstvu progovorile i hrvatske glumice Rubrika Life&style Life&style

- Željela sam raditi baš u Moruzgvi jer sam putujući s njihovom predstavom 'OtpisaNE' vidjela koliko veselja komedije donose gradovima i mjestima u cijeloj Hrvatskoj, govori Ksenija.

 Glazbu za predstavu, koja čini velik dio komičnosti ove komedije, pisala je mlada glumica Erna Rudnički s kojom je Ksenija ranije surađivala na predstavi "OtpisaNE" .

- Znala sam da se intenzivno bavi glazbom i zamolila sam je da radi glazbu za ovu predstavu. Ona je pristala i napisala fenomenalnu, silno duhovitu glazbu za predstavu.

 | Autor: Matea Smolčić Senčar Matea Smolčić Senčar Iva Jerković i Ivan Čuić

Atmosfera na probama bila je urnebesna

"Dr. Krešimir Brlek (Amar Bukvić), ugledni zagrebački otorinolaringolog s političkim ambicijama, i njegova supruga Dagmar (Ana Begić Tahiri), sveučilišna profesorica antropologije, mirno su živjeli zaokupljeni znanstvenim radom i dosljedni dubokom uvjerenju kako je seks precijenjen. A onda se u stan iznad njihova uselio dalmatinski estradno-ljubavni par umjetničkih imena Angelo Biondi (Ivan Čuić) i Deziderata De (Iva Jerković) koji će im u život unijeti, najblaže rečeno, dašak neočekivane svježine. Nakon jedne burne noći u kojoj su stradale Dezideratine glasnice, umjetnički par zatražit će pomoć svog uštogljenog susjeda, istaknutog stručnjaka za uho, grlo, nos, ali i potencijalnog budućeg predsjednika.

 | Autor: Matea Smolčić Senčar Matea Smolčić Senčar Ana Begić Tahiri i Amar Bukvić,

Susret dvaju parova isprva će imati sva obilježja sukoba civilizacija, no vrlo brzo barijere između naizgled aseksualnih intelektualaca i njihovih nesputanih i otkačenih susjeda počet će popuštati, a dojučerašnji hladni prezir ustupit će mjesto vrućoj žudnji i prerasti u ljubavni četverokut nakon kojeg više ništa neće biti isto. Ili možda ipak hoće?" - službeni je opis ove ljubavno-erotsko-glazbeno-političke komedije koja pokušava odgovoriti na pitanje:  Mogu li se dva para, nakon što su ispremiješali partnere, krevete, karijere, ambicije i navike, resetirati na tvorničke postavke ili ipak ne?

Stigao je prvi trailer za prednastavak 'Bridgertona' o kraljici Charlotte, priča nas je već osvojila

Ksenija otkriva kako je atmosfera na probama bila urnebesna te kako su glumci jako dobro "kliknuli". "Imaju sličan smisao za humor, a svi su izvrsni komičari - ne znaš tko je duhovitiji!"

Predstava "Tvorničke postavke" se može pogledati:

02.10. Zagreb – kazalište Vidra

08.10. Split

09.10. Zagreb – Kazalište Vidra

16.10. Zagreb - Kazalište Vidra

20.10. Rijeka - HKD na Sušaku

22.10. Zagreb - Kazalište Vidra

23.10. Đurđevac - Dom kulture

25.11. Vodice - Pučko otvoreno učilište

Photo: Matea Smolčić Senčar

Komentari 0